WWF isi propune ca, alaturi de sustinatorii campaniei, sa obtina protectia legala pentru cele mai valoroase rauri de munte din Romania, amenintate in prezent de peste 500 de proiecte de microhidrocentrale, aflate in diferite stadii de avizare, construire sau functionare.

Nucleul campaniei este o petitie disponibila pe website-ul www.raurileromaniei.ro, adresata Ministrului Padurilor, Apelor si Pisciculturii Lucia Varga. Campania WWF ridica probleme precum: neglijarea biodiversitatii prin amplasarea microhidrocentralelor pe rauri cu o valoare ecologica ridicata, ignorarea riscurilor si a impactului cumulativ, construirea acestora fara o planificare corespunzatoare, precum si neglijarea impactului economic si social.


"Campania noastra pentru salvarea raurilor de munte nu are scopul de a opri dezvoltarea economica, dimpotriva, urmareste sa obtina implementarea unei viziuni economice pe termen lung, pentru cetateni si pentru natura. Intr-o realitate noua, in care importanta apei devine din ce in ce mai evidenta la nivel global, garantarea accesului la apa al cetatenilor si protejarea surselor de apa vor fi cruciale pentru asigurarea confortului de viata, dar si a perspectivelor de dezvoltare. Sustinem energiile regenerabile, insa doar in contextul in care constructia si functionarea acestora nu cauzeaza pagube iremediabile in natura, cu efecte negative pentru comunitatile locale, pentru natura si pentru tara. Experienta ne arata ca dezvoltarea haotica de pana acum a MHC-urilor a creat prejudicii mari in cele mai multe cazuri, punand in primejdie nu doar natura, dar si sustenabilitatea mai multor zone. Campania noastra doreste sa genereze o dezbatere ampla in jurul subiectului, ca in final sa reusim sa cream un cadru de dezvoltare a acestor investitii in tara noastra, ca acestea sa respecte comunitatile locale si natura, generand beneficii pentru toti cetatenii", spune Magor Csibi, director WWF-Romania.

Materialele campaniei - Facebook cover, Imagini de profil pentru Facebook, Banner web - pot fi descarcate de AICI

Microhidrocentrale, macro distrugeri

In Romania, peste 500 de MHC-uri se afla in stadii diferite de avizare, construire sau functionare, peste un sfert fiind in arii protejate sau la limita acestora. Constructia unui numar de aproximativ 300 de astfel de MHC-uri a fost deja aprobata fara niciun fel de pre-planificare strategica la nivelul bazinelor raurilor si la nivel national.

Mai multe informatii pe site-ul campaniei: http://www.raurileromaniei.ro/