Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) anunță lansarea programului "A II-a B", un demers special creat pentru a aduce în atenția publicului o temă crucială pentru copiii din clasele primare - bullying-ul în școli. Turneul derulat în parteneriat cu NEPI Rockcastle se va desfășura în 5 orașe, în perioada 14 octombrie – 19 noiembrie (Constanța, București, Sibiu, Craiova, Ploiești), iar accesul la spectacole este gratuit.

 

4 din 5 copii sunt martori sau victime ale bullying-ului în școlile din România, adică acel tip de interacțiune socială pe care psihologii o definesc drept acțiuni sau amenințări repetate, care au ca scop să provoace frică, suferință și control psihologic asupra victimei. Este un fenomen care a crescut alarmant în societate românească, în ultimii ani. Acesta este motivul pentru care Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a creat "A II-a B", o inițiativă de conștientizare a acestui fenomen, dar și de încurajare a copiilor care trec prin astfel de experiențe să ceară ajutor. Este un proiect aflat la granița dintre teatru, educație și terapie, iar impactul său cât mai larg va fi asigurat prin itinerarea sa în mai multe orașe din țară.

 

"A II-a B" va oferi copiilor spectacole de teatru emoționante, urmate de ateliere anti bullying și discuții interactive cu un psiholog specializat pe această temă. Reprezentațiile piesei de teatru vor fi susținute de actorii Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu, Irina Velcescu și Andrei Barbu, care își împrumută vocea și talentul pentru a contribui la acest demers educativ. Piesa de teatru este scrisă și regizată de Oana Răsuceanu.

 

Spectacolul  prezintă povestea unei eleve de clasa a II-a care se mută la o școală nouă. Ea se va confrunta cu ceea ce reprezintă, din păcate, realitatea multor elevi din școlile primare: bullying-ul. Alături de două noi colege, de tatăl ei și de unul dintre profesori, protagonista va învăţa să gestioneze situaţia de bullying prin care trece și să ia decizii importante în ceea ce privește iertarea și prietenia.

 

Suntem ferm convinși că prin educație și artă putem crea un viitor mai sigur pentru generațiile viitoare. Îi încurajăm pe toți copiii și părinții să se alăture mișcării împotriva bullying-ului și să participe la evenimentele "A II-a B". Prin intermediul acestor activități, copiii vor învăța să fie mai conștienți de efectele dăunătoare ale bullying-ului și vor dezvolta abilități de comunicare și de rezolvare a conflictelor. De asemenea, vor experimenta puterea artei ca mijloc de exprimare și sensibilizare, punând bazele unei societăți mai înțelegătoare și mai empate cu nevoile și suferințele celorlalți” - Eugen Lumezianu, președinte ACEA.

 

Evenimentele se desfășoară în 5 centre comerciale NEPI din țară și sunt cu acces gratuit:

14 OCTOMBRIE 2023, ora 11:00, City Park Mall Constanța

15 OCTOMBRIE 2023, ora 11:00, Mega Mall București

21 OCTOMBRIE 2023, ora 11:oo, Shopping City Sibiu

22 OCTOMBRIE 2023, ora 11:00, Promenada Craiova

19 NOIEMBRIE 2023, ora 11:00, Ploiești Shopping City

 

***

 

Înființată în 2014, Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă (ACEA) realizează proiecte de tip cultural și în domeniul educației prin cultură. În prezent, asociația derulează rezidenţ pentru teatru de copii „Imaginează-ţi copilăria” și alte proiecte educaţionale în București. Mai multe informații despre activitatea lor găsiți pe pagina web https://www.educatieprinarta.ro și pe pagina de facebook https://www.facebook.com/AsociatiaCulturalapentruEducatieprinArta.

 

"A II-a B" este un proiect organizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) și finanțat de NEPI Rockcastle. Parteneri: City Park Mall Constanța, Mega Mall București, Shopping City Sibiu, Promenada Craiova, Ploiești Shopping City.