Viitor Plus, prin campania „Al 12-lea ceas”, lansează 4 video-uri manifest, pentru conștientizarea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății. Filmele au fost realizate alături de jurnalistul Alex Dima și acoperă tematici precum arderile, depozitările ilegale, colectarea separată şi importurile de deşeuri.

 

Campania „Al 12-lea ceas”, derulată de programul Harta Reciclării al asociației Viitor Plus, pornește de la contextul alarmant al gestionării deșeurilor în România și oferă cetățenilor modalități de identificare mai ușoară și raportare a ilegalităților. Informația este sintetizată în patru ghiduri care își propun să încurajeze cetățenii să se implice atunci când sunt martorii unor încălcări ale legislației deșeurilor.

 

„Mulți dintre noi sunt martori ai infracțiunilor de mediu, dar preferă să rămână pasivi. Consideră că aceste probleme nu îi afectează, dar lipsa de reacție îi va încuraja pe cei care comit astfel de fapte să le repete. Iar alții le vor urma exemplul. M-am alăturat campaniei Al 12-lea ceas pentru a da un exemplu de implicare, cât încă mai e timp de o schimbare. Orice cetățean își poate folosi drepturile pentru a face lumină și pentru a proteja sănătatea sa și pe a celor dragi.”, a spus Alex Dima.

 

Filmele sunt realizate sub forma unui jurnal video și pun accent pe puterea mesajului și a discursului-monolog care punctează problemele de sănătate, drepturile cetățenilor și ce pot face ei „în al 12-lea ceas”.

 

Acestea pot fi vizionate pe pagina campaniei Al 12-lea ceas.

Prin implicarea lui Alex Dima, cunoscut pentru asocierea sa în cauze sociale și de mediu, proiectul își propune să sensibilizeze opinia publică și să mobilizeze cetățenii pentru a se implica împotriva poluării și a gestionării necorespunzătoare a deșeurilor.

 

Mai multe informații despre campanie și despre modul în care cetățenii se pot implica pot fi accesate pe pagina campaniei Al 12-lea ceas.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­***

 

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi, al cărui scop este conștientizarea importanței colectării separate și promovarea reducerii, reutilizării și reciclării și a principiilor de economie circulară. Platforma online este educativă, participativă și include o hartă cu 17.000 de puncte de colectare din toată țara a deșeurilor care necesită colectare separată.

 

Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 18 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Biroul Eco, Regenesis și Roua din Vurpăr.