Festivalul de Film We Are Water, organizat de Fundatia We Are Water, initiativa Roca – obiecte sanitare, anunta castigatorii celei de-a doua editii: scurt-metraje ce arata povesti emotionante ale unor oameni ce se confrunta cu resurse de apa limitate sau contaminate, si modul in care aceasta situatie le influenteaza viata de zi cu zi. 
 
Lansata in toamna anului trecut, in timpul prestigiosului festival de film San Sebastian, aceasta a doua editie a festivalului a mobilizat 2.200 de oameni din peste 80 de tari. 274 de scurt-metraje au intrat in competitie, dintre care 216 la categoria micro-documentar, 34 la categoria animatie si 24 la categoria Instagram, insa numai 23 au ajuns in finala. Editia din acest an si inscrierile in festival au trebuit sa trateze impactul pe care salubritatea si apa il au asupra igienei, poluarii, agriculturii, bolilor, alimentatiei si educatiei.
 
Organizatorul festivalului, fundatia „We Are Water” incurajeaza dezbaterile legate de nevoia de a aduce o noua perspectiva asupra apei, ca resursa globala limitata. Festivalul de scurt-metraje urmareste sa familiarizeze publicul  cu acest subiect si ofera regizorilor, scenaristilor si editorilor de film oportunitatea de a duce mai departe mesajul fundatiei intr-un mod creativ, prin propria perspectiva. 

Cine sunt castigatorii:
Castigatorul marelui premiu, la categoria micro-documentar, vine din Republica Dominicana si a fost rasplatit cu 2.500 de euro si o camera de filmat. Scurt-metrajul numit „Salubritate” arata povestea unui baiat de 13 ani ce locuieste in Los Praditos, un oras in care curge apa la robinet numai duminica, iar locuintele primesc energie electrica numai 3 ore pe zi. Prin urmare localnicii au la dispozitie numai 3 ore pe saptamana pentru a-si umple bazinele de apa cu o capacitate de 950 litri. Filmuletul abordeaza o tema extrem de importanta intr-o tara in care numai 20% din populatie are acces la apa prin apeducte, fapt ce afecteaza 465.000 de gospodarii si 1,8 milioane de oameni. 

„Doresc sa multumesc organizatorilor Festivalului de Film We Are Water pentru ca ne ofera noua, artistilor, sansa de a formula un raspuns si de a transmite un mesaj real  cu privire la situatia apei in lume”
, a declarat Maria Victoria Hernandez, castigatorul celui mai bun micro-documentar, la festivitatea de premiere.

Puteti vedea scurt-metrajul aici: http://www.youtube.com/watch?v=faJzfIL50Pg 
 
Premiul pentru Cea mai buna animatie a mers in Spania pentru filmul cu numele „O zi din viata unui copil”. Animatia prezinta o zi normala din viata a doua fetite. Una dintre ele, intr-un peisaj african, isi petrece toata ziua mergand catre un lac si inapoi pentru a aduce apa, prin urmare nu are timp sa mearga la scoala, in timp ce a doua fetita, intr-un mediu mult mai familiar noua, merge la scoala prin ploaie, se intoarce acasa unde parintii ei pregatesc cina si spala vasele, iar la final de zi face un dus si se duce la culcare. Paralela, desi bine-cunoscuta, este foarte convingatoare si emotionanta. Cele doua povesti le-au adus realizatorilor 1.500 de euro si o camera de filmat. 
Puteti vedea scurt-metrajul aici: http://www.youtube.com/watch?v=NxscJbcOzSE 
 
Cel mai bun scurt-metraj filmat prin Instagram, premiat cu 1.000 de euro, prezinta imaginea unui cub de apa, pus intr-o tigaie incinsa, care se transforma in apa si apoi in vapori, insa imaginea se deruleaza in sens invers. Filmuletul este intitulat sugestiv „Nu se va mai intoarce”
Puteti vedea scurt-metrajul aici: http://www.youtube.com/watch?v=7Ue4QNzGOr8 
 
In cele din urma, Cel mai apreciat scurt-metraj de pe Facebook, premiat cu 1,000 de euro, prezinta povestea mortii raului Buriganga, ce traverseaza orasul Dacca, si cum societatea se stinge odata cu el. Din cauza deseurilor aruncate in apa si a traficului intens realizat cu ambarcatiuni motorizate, raul a ajuns sa le faca mai mult rau decat bine locuitorilor. Nu cu mult timp in urma, se spalau in rau, isi spalau hainele, pescuiau, foloseau apa pentru agricultura, ba chiar era potabila. Acum pestii nu mai supravietuiesc in acea apa, cei care inoata in rau sufera apoi de infectii grave iar apa a ajuns sa compromita campurile agricole. Prin urmare, locuitorii orasului se gandesc sa isi vanda terenurile si sa se mute din oras, subliniind cu atat mai dramatic si numele scurtmetrajului „Termen limita”
Puteti vedea scurt-metrajul aici: http://www.youtube.com/watch?v=nXatmL3Qc9E#t=171 
 
Castigatorii editiei trecute
Inca de la prima editie, Festivalul de Film „We Are Water” a inregistrat peste 500 de aplicatii din 80 de tari si a implicat 12.500 de votanti, care si-au sustinut scurt-metrajele favorite. Inca o data, mesajul Fundatiei si-a gasit calea catre zeci de mii de oameni si a exemplificat probleme reale si ingrijoratoare despre apa si salubritate. In lume, 894 de mii de oameni nu au acces la apa potabila si 2,5 miliarde la salubritate de baza. 
 
Puteti afla mai multe despre castigatorii aceste editii aici:
Urmareste stirile pe pagina noastra de Facebook:
 

***
Despre Festivalul de Film We Art Water
Festivalul de Film We Art Water este primul festival international de scurtmetraj care are ca obiectiv atragerea atentiei la nivel international asupra problemei apei in lume. Peste 500 de participanti din 80 de tari au luat parte la prima editie, iar solicitarea de inscrieri s-a facut prin cele mai bune 150 de scoli de film din lume, din 56 de tari de pe toate cele 5 continente.

Despre Fundatia We Are Water
Fundatia We Are Water este o initiativa a Roca si are doua obiective principale. Primul este acela de a atrage atentia si de a incuraja opinia publica si institutiile sa reflecteze cu seriozitate asupra nevoii de a crea o noua cultura a apei, care sa permita administrarea corecta si durabila a resurselor de apa din intreaga lume.

Cel de-al doilea obiectiv este implementarea a diverse actiuni menite sa atenueze efectele negative ale lipsei de resurse adcvate de apa. Ariile de activitate ale Fundatiei includ interventii in dezvoltarea infrastructurii, educatie, sanatate si cercetare in cele mai defavorizate zone ale lumii. Fundatia are in prezent in desfasurare patru proiecte in Ecuador, India, Brazilia si Bolivia si colaboreaza cu prestigioase organizatii internationale, precum Educatie Fara Frontiere, Intermón Oxfam, Unicef si Fundatia Vicente Ferrer.
 
Despre Roca
Roca este o companie specializata in design, productie si distributie de produse pentru baie, precum si placi ceramice si solutii de acoperire pentru pereti, utilizate in arhitectura, constructii si design interior.
Compania are 20600 de angajati si 76 de unitati de productie, fiind prezenta in peste 135 de tari din intreaga lume.
Avand capital integral spaniol, Roca este lider de piata in Europa, America Latina, India si Rusia. Este, de asemenea, un important jucator pe pietele din China si restul Asiei, precum si in Africa si Orientul Mijlociu. Roca este liderul la nivel mondial in sectorul sau de business.
 
GMP PR 
Tel. +00745 509 822
Silvia Jalea
silvia.jalea@pr.gmp.ro