Educația a fost principalul domeniu către care OMV Petrom și-a îndreptat eforturile anul trecut, dezvoltând proiecte pentru prevenirea abandonului școlar, pentru educație profesională și tehnică, educație pentru leadership și performanță și educație pentru angajabilitate. Proiectele de responsabilitate socială dezvoltate de companie sunt descrise în Raportul de Implicare în Comunitate 2015 disponibil pe platformele taraluiandrei.ro și omvpetrom.com. Raportul îmbracă forma unei ”hârtii de împachetat fapte bune”, prin care oamenii sunt încurajați să doneze cărți pentru dotarea unei biblioteci.
OMV Petrom a alocat în 2015 peste 4.5 milioane de euro pentru programe dedicate comunităților din România. Acțiunile de responsabilitate socială sunt detaliate în Raportul de Implicare în Comunitate al companiei, lansat saptămâna aceasta, pentru al 8-lea an consecutiv.
Dincolo de cifre și rezultate, Raportul de Implicare în Comunitate se transformă într-o ”Hârtie de împachetat fapte bune”, prin intermediul căruia oamenii sunt încurajați să doneze o carte din propriile rafturi, contribuind la dotarea bibliotecii Centrului de Resurse al Comunității Boldești-Scăieni, Prahova.
”Continuăm să ne îndreptăm atenția către educație, aceasta fiind o direcție foarte importantă pentru OMV Petrom. Cu fiecare an ce trece, reușim să facem progrese vizibile în comunitățile în care compania își desfășoară activitatea, multe dintre ele fiind comunități rurale, unde resursele sunt limitate, iar nevoia de susținere a activităților educaționale este mare. Mai mult, am reușit să punem în agenda publică discuția despre școlile profesionale, despre lipsa meseriașilor calificați și am mers mai departe de atât, implementând programe de pregătire profesională și dezvoltare personală exclusiv pentru elevii din învățământul profesional.”, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Focus pe educație
Peste 2.300 de persoane au beneficiat de proiectele derulate de OMV Petrom în domeniul educației în 2015. Compania a contribuit la prevenirea abandonului școlar prin înființarea Centrului de Resurse al Comunității (CERC) Boldești – Scăieni și a încurajat educația profesională și tehnică prin proiecte precum România Meseriașă, Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei și Școala Petroliștilor. De asemenea, compania a desfășurat programe de educație pentru leadership și performanță pentru mai mult de 1.000 de tineri și a organizat cursuri de calificare și de dezvoltare a abilităților pentru 640 de adulți.
Siguranță și prevenție în comunități
În domeniul siguranței, OMV Petrom a derulat proiecte de prevenție pentru situații de urgență în comunitățile în care desfășoară activități și cursuri privind siguranța pe internet, în urma cărora au beneficiat peste 5.700 de elevi, profesori și părinți. Mai mult, compania a instruit peste 1.100 de copii și 1.000 de femei pentru acordarea primului ajutor, igienă și sănătate.
Dezvoltarea societății prin antreprenoriat și proiecte sustenabile
OMV Petrom a continuat dezvoltarea proiectelor sale în domeniul dezvoltării comunitare, cu inițiative precum Fabricat în Țara lui Andrei, competiție de afaceri sociale care oferă consultanță pentru dezvoltarea unor planuri de afaceri sustenabile. În 2016, 10 dintre aceste afaceri au fost finanțate cu 320.000 de euro și consultanță timp de încă 1 an.
Un alt proiect cu tradiție este Idei din țara lui Andrei, competiție națională de proiecte, sub umbrela căreia OMV Petrom a acordat finanțări de 200.000 de euro pentru 19 proiecte din domeniile educație pentru angajabilitate, dezvoltare comunitare și eco-eficiență.
Implicarea angajaților OMV Petrom
Compania a numărat peste 1.800 de angajați implicați în mai mult de 70 de acțiuni de voluntariat pentru comunități. De asemenea, peste 2.100 de angajați au susținut cauzele a peste 250 de ONG-uri prin campania de redirecționare a 2% din impozitul pe profit.
În plus, încă 10 proiecte de voluntariat au fost propuse de angajații OMV Petrom și au primit finanțare de 20.000 de euro pentru a fi puse în practică, în cadrul competiției Campionatul de Voluntariat. Alți 400 de angajați au fost Moș Crăciun pentru tot atâția copii din familii dezavantajate.
Alte proiecte desfășutare de OMV Petrom de-a lungul anului 2015 au fost adresate performanței în sport, mediului și biodiversității, cât și dezvoltării infrastructurii locale, în special prin reabilitarea unor unități școlare și de sănătate.
Mai multe statistici despre activitatea de responsabilitate socială a companiei și despre ”Hârtia de Împachetat Fapte Bune” pot fi citite în Raportul OMV Petrom de Implicare al Comunității 2015 (www.taraluiandrei.ro).
CITEȘTE RAPORTUL...
CITEȘTE RAPORTUL...
***
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 65 milioane bep în 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării, la sfârşitul lui 2015.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În această perioadă, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală. "Ţara lui Andrei" este principala platformă de implicare în comunitate.