Organizata la Predeal, in weekendul trecut, reuniunea tinerilor merituosi a oferit solutii pentru elevii fara posibilitati financiare.Cei mai buni 120 de elevi si studenti, bursieri ai Fundatiei "Dinu Patriciu", au conceput proiecte cu relevanta sociala, punand accentul pe educatie.
 
"Sa integram tinerii cu dizabilitati in societate",  "Vrem sa promovam cititul!", "Sa-i ajutam pe cei ambitiosi sa-si dezvolte si sa-si atinga scopurile", "Stop abandonului scolar!" sunt cateva dintre proiectele gandite de cei 120 de elevi si studenti in Tabara Olimpicilor, desfasurata weekendul trecut la Predeal.  Constiinciosi si plini de idei, tineri din toata tara, cu varste intre 14 si 21 de ani, au lucrat peste opt ore pe zi la proiectele lor.
 
Prevenirea abandonului scolar

Castigator a iesit programul care se refera la prevenirea abandonului scolar in Tanacu, judetul Vaslui. 

"Din intamplare, trei participanti erau chiar din judetul Vaslui si cunosteau cazuri concrete de abandon scolar in Tanacu. Fundatia «Dinu Patriciu» va sprijini cu fonduri  familiile fara posibilitati financiare. O sa ajutam cat mai multe familii sa-si trimita copiii la scoala", ne-a declarat Tincuta Baltag, directorul general al Fundatiei "Dinu Patriciu".  Ea a adaugat ca "scopul principal al Taberei Olimpicilor a fost sa ii cunoastem mai bine pe cei mai buni dintre bursierii nostri pentru ca dorim sa-i sustinem. In ciuda faptului ca sunt olimpici provin din familii defavorizate. Ne-am gandit ca trebuie sa sprijinim cumva excelenta, deoarece n-au toti computer acasa, nu au cum sa ajunga la concursuri internationale, nu au bani de manuale".
 

Elevi cu note doar de zece
 
Florina Horga, un dintre elevele cu zece pe linie, invata la liceul din comuna Cobadin, din judetul Constanta."Este destul de simplu sa ai zece la toate materiile. Trebuie sa ai vointa. Acum sunt in clasa a XI-a si am luat numai note de zece inca din clasa a V-a", a spus Florina.  Este ambitioasa pentru ca vrea sa ajunga cineva.

"Stau intr-o comuna si viata de acolo nu este usoara. Va dati seama ca reprezinta o dorinta de a face mai mult decat au facut ai mei", a continuat ea. Mama Florinei este casnica, iar tatal are un salariu putin peste venitul minim pe economie. Medii numai de zece are si Cristina Bucur, eleva in clasa a XII-a, la liceul din comuna Pechea, judetul Galati. 

"Cum spunea si colega mea, nu este o dificultate sa ai zece pe linie, pentru ca odata ce ai bazele si esti obisnuit sa inveti, nu mai este greu", a afirmat Cristina.
 
Programe pentru tineri
 
Fundatia, "Dinu Patriciu" are in derulare doua programe nationale de burse care se adreseaza elevilor de liceu si studentilor, dar si masteranzilor si doctoranzilor. Primul program se numeste "Inventeaza-ti viitorul" si prin el sunt sustinuti peste 5.500 de elevi si studenti.
 
Elevii primesc lunar 200 de lei, iar studentii, 300 de lei, pe tot parcursul anului scolar sau universitar. Condi­tiile pentru a primi o bursa sunt doua: venitul pe membru de familie sa  fie sub 400 lei, iar mediile generale la invatatura ale celor care aplica sa fie peste opt. "Orizonturi deschise" se adreseaza masteranzilor si doctoranzilor care pleaca pentru studii la universitati de prestigiu in afara tarii.
 
De Nicoleta Zaharia