40% dintre români au simțit nevoia de a consulta un psihoterapeut în ultimul an
Potrivit unui studiu făcut de D&D Research cu scopul de a analiza percepția românilor despre bunăstarea lor psihoemoțională, 55% dintre români susțin că au resimțit un impact negativ asupra echilibrului emoțional. Efectele pandemiei, conflictul de la granițele României sau epuizarea generală la locul de muncă se numără printre motive. Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat. Deși 44% dintre respondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie. Costul ședințelor reprezintă una dintre piedicile semnificative.
Noul Centru Social de Psihoterapie din Cluj vine în continuarea succesului inregistrat de Centrul din București, deschis acum un an de Atelierul Faptelor Bune, care a dezvoltat un ecosistem fizic și digital pentru sănătatea emoțională și mentală. La Centrul din București echipa de 43 de terapeuți a Centrului a oferit într-un singur an peste 5.000 ședinte de curaj pentru copii și adolescenți, victime ale violenței domestice, seniori. Acest model de succes va fi replicat acum și la Cluj, unde nevoia pentru servicii de sănătate mintală accesibile este tot mai mare.
Proiectul este susținut financiar de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.
„Prin fiecare proiect al asociației ZI de BINE dedicat sănătății mintale, ne propunem să încurajăm o societate înțelegătoare și solidară, în care empatia nu e o excepție, ci normalul. În termeni simpli, suntem aici pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar pentru a depăși provocările vieții. Prin urmare, vom fi sprijin pentru accesibilizarea serviciilor de psihoterapie pentru copii, adolescenți, adulți și toți cei care au nevoie de sprijinul potrivit la momentul potrivit. Sănătatea mintală ar trebui să fie prioritară și toată lumea să aibă acces la terapie,” - au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
„Asociația Faptelor Bune, în parteneriat cu Asociația Zi de BINE, aduce din această toamnă la Cluj Centrul Social de Psihoterapie. Inițiat anul trecut în București, centrul a avut un impact major în rândul persoanelor cu venituri reduse sau fără venituri. Expertiza Asociației Zi de BINE, cunoscută pentru soluțiile sale inovatoare și sprijinul acordat ONG-urilor, contribuie astfel direct la dezvoltarea rapidă a inițiativelor pentru sănătatea mintală. Asociația Faptelor Bune ajută comunitatea locală prin dedicarea sa în schimbarea percepțiilor asupra sănătății mintale, luptând împotriva stigmatizării și promovând accesul la terapie gratuită. Prin acest proiect comun, ne străduim să construim o societate mai empatică și incluzivă,”- a declarat Răzvan Popa, Președinte & Fondator al Centrului Social de Psihoterapie.
Deschiderea Centrului Social de Psihoterapie din Cluj reprezintă un pas esențial în îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate mintală în România și marchează un nou capitol în misiunea Asociației Zi de BINE de a sprijini sănătatea emoțională și mentală a comunităților din întreaga țară.
***
Despre Asociația Zi de BINE
Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.
Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.
Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.