Biroul Europa Creativă România a organizat marți, 27 iunie a.c., la Impact Hub București, evenimentul „Europa Creativă 2014-2020: Garantarea creditelor și noi modele de afaceri pentru sectoarele culturale și creative”.
Acesta a fost realizat în colaborare cu Libra Internet Bank și a avut ca scop promovarea schemei de împrumuturi garantate pentru IMM-urile din sectoarele culturale și creative și prezentarea unor tendințe europene și naționale în modelarea afacerilor din aceleași domenii.
La eveniment au participat 60 de organizații (IMM-uri, ONG-uri, PFA-uri și instituții publice), precum și profesioniști sau artiști persoane fizice, care au avut oportunitatea să afle mai multe detalii și să pună întrebări despre creditul bancar „Fii creativ” oferit de Libra Internet Bank și garantat în proporție de 70% prin mecanismul de garantare Europa Creativă, gestionat de Fondul European de Investiții (FEI).
În luna martie a.c., Libra Internet Bank a încheiat cu FEI un acord de garantare în valoare de 10 milioane de euro pentru următorii 2 ani. România este a treia țară care semnează un astfel de acord, după Spania și Franța.
Se estimează că, prin intermediul schemei de împrumuturi disponibile la nivel național, vor fi sprijinite peste 200 de IMM-uri dintr-o gamă largă de sectoare precum arhitectura, cinematografia, creația artistică, design-ul și artele aplicate, industria cărții, muzeele și bibliotecile, artele spectacolului, jocurile video etc.
Se acordă credite de până la 2.000.000 lei pentru activitatea curentă sau investiții pentru o perioadă de maximum 3, respectiv 10 ani.
Prin acest instrument financiar, Comisia Europeană sprijină intensificarea creditării în favoarea IMM-urilor din sectoarele culturale și creative pentru ca acestea să-și extindă și să-și diversifice activitățile. Măsura a fost adoptată în contextul în care afacerile acestor întreprinderi se confruntă cu dificultăți care le cresc vulnerabilitatea și le scad posibilitatea de a fi sprijinite prin împrumuturi. Printre problemele cu care se confruntă antreprenorii din domeniu se numără cererea volatilă pentru produsele și serviciile pe care le dezvoltă, lipsa bunurilor tangibile cu care să garanteze și cunoașterea insuficientă a specificului activității lor de către instituțiile bancare. Astfel, deși contribuie într-un procent semnificativ la PIB-ul comunitar (4,2%), ele sunt extrem de sensibile în contextul de piață actual.
Ca răspuns la dificultățile cu care se confruntă și la conjunctura economică actuală, unele dintre organizațiile din sectoarele culturale și creative europene și-au schimbat modelele tradiționale de funcționare și de business pentru a supraviețui. Reprezentanții Biroului Europa Creativă România au prezentat în cadrul întâlnirii o parte dintre modificările adoptate de acestea și o serie de practici și exemple regăsite în studii de specialitate recente referitoare la noile modele de afaceri în domeniile cultură și audiovizual. În completarea acestor perspective, invitați din organizații românești au descris măsurile creative adoptate în practica lor de zi cu zi. Au luat cuvântul Dan Drăghicescu (PINK Stripe Group), Constantin Goagea (Zeppelin), Florin Cobuz (Nod makerspace), și Irina Malcea (Luna Film).
Studiile utilizate pentru realizarea prezentărilor susținute de Biroul Europa Creativă România sunt:
To sell or not to sell? An introduction to business models (innovation) for arts and cultural organisations (IETM, 2016)
Creative Business Models: Insights into the Business Models of Cultural Centers in Trans Europe Halles (TEH, 2015)
Responding to the crisis with culture: Towards new governance & business models for the cultural sector (ENCATC, 2013)
New Approaches to Audience Building. A survey on innovation in the Europa Cinemas Network (Europa Cinemas, 2017)
Biroul Europa Creativă România va continua să organizeze periodic evenimente care oferă profesioniștilor și artiștilor oportunitatea de a dialoga, reflecta și împărtăși experiențe pe marginea unor teme, priorități și politici europene de actualitate pentru sectoarele culturale și creative.
Înregistrarea întâlnirii făcută cu amabilitatea celor de la Calea Europeană este disponibilă aici.