În 1998, McDonald’s a înființat Fundația pentru Copii Ronald McDonald, la 3 ani după începerea operațiunilor în țară. De 25 de ani, Fundația se implică activ în România prin proiecte ce sprijină copiii bolnavi și familiile acestora. Prin construirea și operarea celor 3 Case Ronald McDonald, Fundația a sprijinit peste 22.200 de părinți ai căror copii au fost internați în spitalele din București, Timișoara și Iași. Prin proiectele de susținere a activității spitalelor de copii și secțiilor de pediatrie din toată țara, Fundația a îmbunătățit condițiile de tratament pentru mii de copii, valoarea totală a acțiunilor depășind 6 milioane de lei.

Povestea Caselor Ronald McDonald a început pe 18 noiembrie 2003, în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București.

Până în prezent, aceasta a fost “casă departe de casă” pentru peste 11.700 de părinții pe toată durata internării copiilor.

În anul 2008, la Timișoara, în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” a fost inaugurată cea de-a doua Casă Ronald McDonald. Aceasta are 24 de camere, fiecare cu baie proprie, bucătărie, spălătorie, spații comune de joacă pentru copii și un living unde părinții se pot bucura de o masă caldă și pot socializa cu alți părinți din Casă. Până în prezent, Casa a găzduit peste 10.450 de părinți.

Cu sprijinul unei comunități impresionante de sponsori, donatori și susținători, în 2022, Fundația a inaugurat cea de-a treia Casă Ronald McDonald în Iași, în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria”. Casa deservește familii din toată regiunea estică a țării.

Casele Ronald McDonald sunt construite cu scopul de a ține împreună familiile cu copii internați pe perioade îndelungate în spitalele pediatrice. Rolul acestora este de a fi „case departe de casă” pentru părinți, ajutând familii din toată țara să își poată direcționa toată atenția asupra micilor pacienți.

“Cu ajutorul dumneavoastră am putut fi aproape de puiul nostru în cele mai grele momente. Cuvintele de mulțumire și apreciere nu pot descrie pe deplin ceea ce simțim. Vă mulțumim din suflet pentru tot ceea ce faceți pentru familiile din întreaga țară și vă asigurăm că ne vom alătura eforturilor! Mihail, Raluca și bebe Victor vă îmbrățișează cu drag!“ - Raluca, mama lui Victor, Casa Ronald McDonald București.

“De 25 de ani, suntem parte din poveștile de viață a zeci de mii de copii din România și a familiilor lor. Suntem alături de părinții copiilor internați în spitalele din București, Timișoara și Iași în casele departe de casă, construind sisteme de sprijin pentru orice perioadă micul pacient este internat. La Casa Ronald McDonald, părintele lasă grijile, tristețea, durerea și ia tihnă, o vorbă bună, o masă caldă și certitudinea unui loc al său la doi pași de patul copilului. În spitalele alături de care suntem an de an cu dotări, mii de copii primesc îngrijiri în condiții mai bune. Astfel, punem anual pe harta proiectelor de implicare în comunitate inițiative ambițioase ce adresează nevoi cronice.
Misiunea noastră de Bine e posibilă, zi de zi, cu ajutorul partenerului nostru fondator - McDonald’s, al partenerilor și susținătorilor Fundației, cărora le sunt foarte recunoscătoare. În ultimii ani, lecția solidarității a fost constant în viețile noastre o lumină și o motivație puternică de a merge mai departe. Invit cu bucurie comunitatea de afaceri să continue suportul pentru inițiativele ce susțin copiii bolnavi și familiile lor.”
- Amalia Năstase, Președintele Consiliul Director Fundația pentru Copii Ronald McDonald.

An de an, Fundația sprijină spitale de copii și secții de pediatrie din toată țara, astfel încât micii pacienți să primească cele mai bune îngrijiri medicale, în condiții optime. Proiectele vizează dotări cu aparatură performantă de diagnoză și tratament, lucrări de infrastructură pentru extinderea sau modernizarea secțiilor pediatrie și susținerea cu materialele, echipamentele și consumabilele necesare desfășurării actului medical în cele mai bune condiții. De la primele operații realizate cu sprijinul unei echipe internaționale în 2000 pentru 150 de copii cu malformații faciale până la construirea și modernizarea de secții importante din cadrul spitalelor pediatrice, mii de copii au avut șansa la îngrijiri medicale care să le ofere o viață normală.


Paul Drăgan, Director General McDonald’s România: „În calitate de partener principal al Fundației, ne bucurăm că putem fi aproape de misiunea sa și putem sprijini, indirect, comunitatea de care are grijă. În ultimii 25 de ani, acțiunile de strângere de fonduri organizate de McDonald’s pentru Fundație au adus împreună oameni care își doresc să facă bine, atât din rândul echipei, cât și a clienților care ne vizitează restaurantele. Acestea au adus peste 30 de milioane de lei, sumă care s-a transformat în suport pentru construcția celor trei Case, pentru activitatea acestora și pentru susținerea spitalelor care tratează copii. Sunt onorat că putem sprijini munca Fundației. Felicitări întregii echipe din spate pentru toți acești ani și sunt optimist că vom continua să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun.”

Experiențele familiilor găzduite în Casele Ronald McDonald au relevat faptul că tratamentul este mai eficient atunci când familia este aproape de pacientul pediatric. În 2022, Fundația a inițiat în România primul program dedicat promovării îngrijirii centrare pe familie. Programul își propune creșterea calității actului medical și prioritizarea unei componente esențiale - comunicarea cu familia pacientului pediatric și a generării unor noi direcții de dezvoltare în îngrijire și abordarea serviciilor de sănătate ce au în centrul lor copiii bolnavi și familiile lor. Prima ediție a Conferinței Naționale Family - Centered Care a fost și primul cadrul în care au fost abordate teme centrate pe nevoia de comunicare și implicare a familiilor de pacienți pediatrici în relația cu echipele medicale, Conferința beneficiind de prezența tuturor actorilor relevanți în sfera îngrijirii și recuperării pacientului pediatric.

***

Binele se construiește împreună, constant și din suflet. Echipa Fundației mulțumește fiecărui partener, susținător, donator și voluntar pentru transformarea în realitate a zeci de proiecte și programe de impact.

Sprijinul comunității este esențial pentru a continua tradiția faptelor bune și în următorii 25 de ani. Companiile pot susține Fundația Ronald McDonald prin programul “Adopt a Room”, redirecționarea până la 20% din impozitul pe profit/venit sau prin voluntariat corporativ, iar persoanele fizice prin donații online (www.rmhc.ro/doneaza), SMS la 8845 cu textul FAMILIE la 8845 pentru 2 euro lunar sau prin redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit sau prin voluntariat.

Pentru mai multe informații intrați pe www.rmhc.ro sau pe pagina de Facebook și Instagram a Fundației pentru Copii Ronald McDonald.