Astăzi a avut loc prima ediție a Conferinței Family-Centered Care organizată de Fundația pentru Copii Ronald McDonald care a abordat modelul îngrijirii centrate pe familie și a noilor perspective asupra relației dintre echipa medicală și familia pacientului pediatric.

Această conferință este prima de acest fel din România și are ca scop îmbunătățirea practicilor medicale actuale, creșterea calității actului medical și punerea bazelor unor noi direcții de dezvoltare în îngrijirea și abordarea serviciilor de sănătate ce au în centrul lor copiii bolnavi și familiile lor.

Fundația pentru Copii Ronald McDonald demarează acest program în calitate de catalizator ce susține schimbarea în ceea ce privește relația dintre cadrul medical și familia micului pacient. Cu sprijinul specialiștilor din sănătate, al autorităților, al părinților, dar și al altor organizații ce lucrează cu copiii bolnavi și al mass-media, se vor identifica și construi soluții pentru a crea o platformă de comunicare eficientă între personalul medical și familia pacientului pediatric.

Conferința s-a desfășurat la ARCUB, în capitală, iar printre vorbitori s-au regăsit Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, psiholog Diana Stănculeanu, expert național în sănătatea mintală, doctor Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți din cadrul Spitalului Clinic pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, Prof. Univ. Dr. Anca Coliță, manager general la Institutul Clinic Fundeni, Anca Stamin, Director de Programe Salvați Copiii, Beverly Johnson, președinte și CEO al Institutului Pacienților și Îngrijirii Centrate pe Familie din Statele Unite ale Americii și Liliana Costin, mamă care a beneficiat de cazare în Casa Ronald McDonald București și fondator al Asociației Lumea lui Alexandru. Aceștia au dezbătut problemele abordate și au contribuit la facilitarea găsirii unor soluții pe această temă.

Printre subiectele tratate pe ordinea de zi s-au numărat construirea unui model de bune practici pentru serviciile de sănătate publică pentru copii, sprijinirea familiilor vulnerabile în vederea creșterii accesului la servicii de asistență medicală, comunicarea eficientă cu pacientul pediatric și familia acestuia, dar și avantajele îngrijirii centrate pe familie în contextul unui sprijin bazat pe parteneriate public-private.

„Trebuie să încep prin a adresa felicitări dumneavoastră, Fundației pentru Copii Ronald McDonald. Este vorba despre emoție, despre lipsa ei sau despre posibilitatea de a acorda copiilor atenția necesară, mai ales atunci când aceștia sunt bolnavi. Mi se pare din acest punct de vedere, că acest proiect este unul extraordinar care aduce lucrurile din zona de „macro”. Întotdeauna discutăm despre sisteme de sănătate și uităm de multe ori că lucrurile mici sunt cele care fac viața multor oameni mult mai bună. Fie că discutăm despre copii și familiile lor, fie că discutăm despre comunități și problemele comunității. Cred că este timpul să reflectăm și să găsim soluții. Este normal să fie așa pentru că lucrul ăsta face parte din responsabilitatea Ministerului Sănătății, dar nu numai. Este o responsabilitate pe care o avem cu toții.” a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății în cadrul discursului ținut la conferința din cursul zilei de astăzi.

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a luat parte la conferință, declarând „Întotdeauna când este vorba despre copii, despre adolescenți, despre tineri și familie, răspund „prezent” oricât de complicat ar fi programul acelei zile pentru că în viață trebuie să avem priorități. Dacă nu stabilim aceste priorități, întreaga noastră activitate, în final va fi una care nu va fi în slujba semenilor, ci poate în slujba unor instituții care de multe ori sunt reci, impersonale, de multe ori sunt populate cu oameni pe care rutina fiecărei zile i-a transformat în niște „roboți”, care nu mai pun atât de mult suflet în ceea ce fac, care au poate și propriile lor probleme personale. Dar atunci când lucrezi în domeniul sănătății, în domeniul socialului trebuie în primul rând să ai inimă, să ai suflet și să îți pese. Oricâte cifre am calcula, oricâte bugete am gestiona, dacă nu punemfoarte mult suflet în ceea ce facem, rezultatul nostru nu va fi pe măsura așteptărilor.

Referindu-se la planuri de viitor ale Fundației pentru Copii Ronald McDonald care să întărească această abordare, Amalia Năstase, Președintele Fundației a declarat „Următoarea casă va fi, de fapt, o casă în spital, pe secția de neo-natologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Marie Sklodowska Curie” condusă de doctor Cătălin Cârstoveanu. “

Acest eveniment a fost debutul unei serii de conferințe de acest tip organizate de Fundația pentru Copii Ronald McDonald, urmând ca a doua ediție să aibă loc anul viitor.






***
De 24 de ani, Fundația pentru Copii Ronald McDonald dezvoltă proiecte și programe care îmbunătățesc calitatea vieții și a sănătății copiilor din toată țara. Prin Casele Ronald McDonald de la București și Timișoara, dar și prin noile proiecte de Casă de la Iași și București, Fundația susține continuu familiile cu copii care au nevoie de spitalizare pe o perioadă îndelungată, prin asigurarea de cazare gratuită și servicii suport. De asemenea, anual, spitale de copii și secții de pediatrie din toată țara primesc sprijinul Fundației sub forma dotărilor cu echipamente, aparatură și consumabile, necesare acordării actului medical în condiții optime.

Începând cu anul 2017, Fundația este coordonată de Consiliul Director, din care fac parte:

Dna. Amalia Nastase, Founder & CEO Amalia Năstase Communications

Dl. Ștefan Iordache, Chief Operating Officer Publicis One Romania

Dr. Alin Popescu, Medic specialist de medicină sportivă

Dl. Valentin Truță, General Counsel Hili Ventures

Dl. Martin Xuereb, Președinte Ronald McDonald House Charities Malta