Cea mai importanta fundatie din regiune va oferi 295.000 de Euro pentru proiecte cu impact in integrarea sociala a persoanelor defavorizate.

Intre 1 septembrie si 14 noiembrie au loc inscrierile in competitia organizata de Fundatia Erste, "Erste Foundation Award for Social Integration". Cea mai importanta fundatie din Centrul si Sud-Estul Europei va oferi premii in valoare de 295.000 de Euro pentru 20 de proiecte incheiate sau in derulare, cu un impact deosebit in ceea ce priveste integrarea sociala a indivizilor, a grupurilor dezavantajate sau a persoanelor cu nevoi speciale. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc in 2009, la sfarsitul lunii iunie, in Bucuresti.

Programul se adreseaza ONG-urilor, membrilor sectorului public, persoanelor private,membrilor societatii civile, comunitatilor religioase si reprezentantilormass-media care activeaza in 8 tari: Romania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia.

In cadrul programului vor fi decernate 10 premii si 10 mentiuni. Premiile oferite sunt in valoare totala de 295.000 euro. Astfel, castigatorul premiului intai va primi 40.000 euro, cel al premiului doi, 30.000 euro, premiul trei 20.000 euro, iar locurile 4-10 cate 15.000 euro fiecare. Cele 10 mentiuni constau in cate 10.000 euro fiecare.

In plus, cei 20 de castigatori vor avea acces la baza de date a Fundatiei Erste cu posibili sponsori si finantatori.

Un alt beneficiu al participarii la competitia organizata de Fundatia Erste este cresterea vizibilitatii proiectelor. Finalistii vor fi invitati la ceremonia de decernare a premiilor, unde isi vor putea prezenta initiativele unui public larg, atragand astfel atentia mass-media, a sectorului public si a celui privat.

De asemenea, Fundatia ERSTE va oferi finalistilor ocazia de a participa la conferinta "25 de ani de lupte pentru integrare sociala – ce rezerva viitorul pentru grupurile marginalizate?" ("25 Years of Struggle for Social Participation – What are the Perspectives for Marginalized Groups?"), care va avea loc in Bucuresti, inaintea ceremoniei de premiere. Conferinta va analiza cei 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, axandu-se in principal pe dificultatile si perspectivele integrarii sociale in tarile Europei Centrale si de Est.

Boris Marte, Membru al Consiliului de Conducere al Fundatiei Erste, despre importanta unei astfel de competitii in statele din Europa Centrala si de Est:

"In special in tarile Europei Centrale si de Est, care s-au confruntat nu demult cu schimbari politice majore, crize socio-economice si conflicte violente, avem deseori de-a face cu o lipsa de respect si de apreciere in ceea ce priveste activitatile de integrare sociala. Tocmai de aceea dorim sa aducem aceste aspecte mai mult in atentia opiniei publice, evidentiind acei actori sociali care vin in ajutorul semenilor, ajutand astfel intreaga societate."

Cum te poti inscrie in competitie

Cei care vor sa se inscrie trebuie sa acceseze site-ul fundatiei. Mai intai, aplicantul trebuie sa-si faca un cont. Acesta ii va permite sa descarce de pe site un formular de inscriere in limba dorita, in functie de tara. De asemenea, cu ajutorul contului creat, aplicantul poate apoi sa incarce formularul completat pe site-ul fundatiei.

O alta modalitate de inscriere este trimiterea formularului completat prin e-mail, la adresa hajnalka.bessenyei@erstestiftung.org, pana pe data de 14 noiembrie.

Formularul nu trebuie sa fie neaparat completat in limba engleza. Exceptie face sectiunea "Sumarul proiectului" din cadrul formularului.

De asemenea, un singur participant poate inscrie in competitie mai multe proiecte.

Procesul de jurizare a proiectelor

Evaluarea proiectelor se va face de un comitet de evaluare (experti din domeniile social si cultural) si de un juriu international (membri ai board-ului Fundatiei Erste, jurnalisti, experti regionali si internatioanli, membri ai societatii civile, reprezentanti ai lumii artei si castigatorii premiului I de anul trecut).

Criteriul esential dupa care vor fi evaluate proiectele va fi impactul. Astfel, vor ajunge in finala acele proiecte cu rezultate deosebite, deja cuantificate.

Procesul va avea trei pasi:

Pasul 1. Comitetul de evaluare, impreuna cu un grup format din 2 pana la 4 membri ai juriului vor evalua toate proiectele inscrise. Dintre acestea, vor alcatui o lista cu 100 de proiecte care vor trece in etapa urmatoare.

Pasul 2.  Juriul va evalua cele 100 de propuneri si va alege 60 de finalisti.

Pasul 3. Juriul va decide castigatorii competitiei. In cadrul unei ceremonii, vor fi acordate 10 premii si 10 mentiuni.

Citeste articolul integral pe www.responsabilitatesociala.ro