Legea Sponsorizarii si Codul Fiscal permit societatilor comerciale sa investeasca in comunitatile lor si in dezvoltarea societatii romanesti, fara niciun cost pentru ele. Acestea pot directiona anual pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale – in limita a 0,3% din cifra de afaceri, suma ce se scade din impozitul pe profit de plata.
Conform datelor ANAF din 2013, 191.691 de societati comerciale au inregistrat profit in Romania. Daca toate acestea ar fi direcţionat catre sectorul nonprofit suma maxima prevazuta de lege – pana la 2,3 miliarde de lei (525 milioane de euro) – ar fi putut sustine domenii cheie precum serviciile sociale, mediul si educatia. Totusi, doar 16% dintre societatile comerciale (30.651) au ales sa foloseasca facilitatea fiscala prevazuta in Legea
Sponsorizarii, suma distribuita catre ONG-uri fiind de 523 milioane de lei (118 milioane de euro), adica doar 22% din potentialul maxim. Cu 525 de milioane de euro directionate de mediul de business catre ONG-uri s-ar putea realiza, concomitent, in fiecare an, proiecte cu impact major in comunitatile din Romania.
Sumele cu care societatile comerciale din tara aflate pe profit ar fi putut sa ajute societatea civila si proiectele din comunitatile lor in 2014 nu sunt inca centralizate si cunoscute dar sunt probabil comparabile.
Lider in industria galateana, Santierul Naval Damen Galati imbratiseaza in ultimii ani din ce in ce mai mult politicile si bunele practici de responsabilitate sociala. In acest sens asocierea dintre Santierul Naval, alaturi de o parte dintre subcontractorii sai, si proiecte care sustin educatia copiilor si zone vulnerabile ale societatii dar si cele de performanta ar putea in timp sa devina un standard si un model privind colaborarea dintre societatea civila, organizatii puternice si actori importanti ai industriei locale.
Este un „lucru de bine” asadar, ca la finalul anului 2014, Santierul Naval Damen Galati a decis sa foloseasca o parte din cei 20% din impozitul sau pe profit si a devenit sponsor unic pentru anul 2015 pentru proiecte importante in comunitate ale Fundatiei Inima de Copil: programele de Scoala dupa Scoala desfasurate in scolile gimnaziale nr. 22 "Dimitrie Cantemir" din orasul Galati si nr. 2 "Gh.Petrascu" din orasul Tecuci, Centrul de zi pentru copii in dificultate din comuna Pechea dar si pentru programul de consiliere pentru prevenirea abandonului scolar pe care organizatia il desfasoara in 4 scoli din judet. Peste 150 de copii, din familii in dificultate si care au nevoie de sustinerea educatiei scolare pentru o dezvoltare normala, vor beneficia in urma acestei colaborari.
In programele de tip scoala dupa scoala si centre de zi copiii au parte de asigurarea unui program complet pentru efectuarea temelor, masa, asigurarea de rechizite, activitati extrascolare si de dezvoltare a copiilor, combinat cu un program de consiliere si suport desfasurat in colaborare cu scoli din Galati, Tecuci dar si comunele Pechea si Frumusita. De asemenea, va fi asigurata participarea copiilor in tabere de vara, copii care nu si-ar permite astfel de vacante, si un program de burse speciale destinat unui numar de 10 copii din clasele I-VIII din mediul rural cu rezultate foarte bune la invatatura si posibilitati materiale foarte reduse, selectati de organizatie in colaborare cu primariile si scolile din judet. Este deci un program complex, destinat nu doar copiilor din mediul urban, ci si celor din mediul rural, unde se stie ca nevoia de sustinere si de incurajare a performantelor copiilor prin programe de imbunatatire a accesului la educatie si prevenire a abandonului scolar este extrem de mare, mai ales intr-un judet cum este judetul Galati.
Acestea sunt componente ale unuia dintre cele mai importante programe ale Fundatiei Inima de Copil si anume cel pentru imbunatatirea accesului la educatie si de prevenire a abandonului scolar si familial. Astfel, organizatia a sustinut permanent in ultimii ani peste 200 de copii din orasul Galati si din judet, copii provenind din familii defavorizate oferindu-le o sansa in plus de continuare a educatiei scolare.
“Ni se pare esential pentru copii si o mare investitie in viitorul nostru, al tuturor, sa asiguram nu numai dreptul ci si sansa copiilor, a tuturor copiilor, la educatie. Si asta indiferent de cat de modesta este familia din care provin. Este un proces educativ care de multe ori se incheie tragic si mult prea devreme din cauza saraciei. Si asa pierdem viitorii instalatori, tamplari, ingineri, medici, laureati de premiu Nobel ...” – Anna Burtea, director executiv Fundatia Inima de Copil.
In ultimii doi ani o parte din acest program generos al organizatiei a fost sustinuta in mod substantial si de Alewijnse Marine Galati si BRD Groupe Societe Generale dar si de alte firme colaboratoare ale organizatiei care au decis sa foloseasca in mod foarte eficient pentru comunitate sansa pe care le-o ofera codul fiscal si legea sponsorizarii.
Nu numai ca aceste firme au contribuit sau contribuie financiar la sustinerea activitatilor dar isi doresc si o implicare a angajatilor lor in campanii sociale, campania de directionare a 2% si actiuni de voluntariat.
Programul pentru imbunatatirea a accesului la educatie si de prevenire a abandonului scolar si familial reprezinta o investitie totala anuala de peste 130.000 euro in viitorul copiilor si in dreptul lor de a merge la scoala. La acesta se adauga si programul desfasurat de asemenea de Fundatia Inima de Copil, cel de integrare si recuperare pentru copii sau tineri cu dizabilitati sau cu intarzieri in dezvoltare.
„Alexandra, desi provine dintr-un sat, timp de opt ani de zile a invatat singura si a fost premianta desi nu avea lumina electrica acasa. Fara sustinerea unei persoane de bine insa nu ar fi putut veni la un liceu bun din Galati si nu ar fi avut sanse pentru viitor.” – Tatiana Ilie, asistent social, coordonator program pentru copii si familii in dificultate.
„Imi doresc sa devin director de scoala. Daca nu as fi primit ajutor de la Fundatia Inima de Copil nu as fi reusit sa ajung in clasa a VIII-a. Voi invata mult pentru a urma Liceul Pedagogic. Vreau sa multumesc celor care ma ajuta sa pot sa imi urmez visul.” Robert, 14 ani
„Fara ghiozdanul primit de la fundatie nu aveam cum sa merg la scoala, ramaneam acasa si nu puteam invata sa citesc. Acum, si eu si fratii mei putem merge cu totii la scoala. Aveam un singur ghiozdan vechi pe care il imparteam, il luam pe rand.” Mihai, 10 ani
„Sunt prima din familia mea care a terminat cu rezultate bune scoala generala iar acum sunt in clasa a IX-a la un colegiu tehnic. Imi place foarte mult si ma bucur ca am reusit! Am fost ajutata 8 ani de zile la Centrul de zi din Galati al fundatiei. Acum imi place sa vin saptamanal ca voluntar sau atunci cand inca am nevoie de ajutor.” Elena, 15 ani.
Desi populatia de copii a Romaniai a scazut cu peste 3 milioane in ultimii 20 de ani, copii raman categoria sociala cea mai vulnerabila iar cresterea ratei de abandon scolar, mai ales in S-E tarii, in cazul acelora care provin din familii defavorizate, cu grad de saracie ridicat sau excluse social, necesita masuri urgente, eforturi constante si sustinute pentru stoparea fenomenului. Realitatea este ca 1 din 2 copii se afla in risc de saracie sau excluziune sociala (cel mai ridicat nivel din UE27) iar 1 din 4 copii renunta la scoala din cauza saraciei si a rezultatelor proaste la invatatura. In acelasi timp 19% din tinerii cu varsta potrivita pentru a merge la liceu abandoneaza cursurile. Toti copii au dreptul la educatie iar oferirea de suport pentru sustinerea accesului la educatie reprezinta una din misiunile noastre ca societate. Este singurul mod in care putem asigura viitorul acestor generatii.
Multumim Santierului Naval Damen Galati pentru suportul oferit si pentru implicarea in construirea acestui viitor mai bun pentru copiii proveniti din medii defavorizate socio-economic din judetul Galati!
Investitia in educatie este cea mai buna interventie antisaracie!
Pentru informatii suplimentare: Amalia Chirica, PR Fundraiser, e-mail amalia.chirica@inimadecopil.ro, telefon 0740 208269.