Cele 17 obiective, propuse comunitatii internationale pentru urmatorii 15 ani, vizeaza eradicarea saraciei extreme,  lupta impotriva inechitatii si injustitiei si protejarea planetei. Obiectivele au, prin natura lor, un caracter global, dar atingerea lor depinde de succesul implementarii la nivel local si national, unde este de asteptat sa declanseze o reactie in lant atat in mediul de afaceri cat si la nivelul sectorului politico-administrativ.
 
Romania acorda o importanta deosebita evenimentului, fiind reprezentata, pentru prima data in ultimul deceniu, la cel mai inalt nivel, de catre Presedintele Klaus Iohannis. Miercuri, 23 septembrie, inaintea plecarii spre New York, Presedintele Romaniei anunta pe contul sau de facebook: “Voi pleca la New York, la summitul ONU, unde Romania va fi reprezentata, pentru prima oara dupa 10 ani, la nivel de sef de stat. Acolo, in prezenta unui numar record de presedinti si prim-ministri, vor fi luate decizii cu privire la eradicarea saraciei, contracararea extremismului violent sau consolidarea egalitatii de gen.”
 
Global Compact Network Romania, in calitate de retea nationala a UN Global Compact, militeaza pentru transpunerea Obiectivelor Globale la nivelul sectorului de afaceri din tara noastra si sprijina companiile – prin organizarea de sesiuni de instruire, intalniri si dezbateri sau instrumente create  la nivelul UN Global Compact – sa inteleaga si sa foloseasca aceste obiective pentru a actiona, a dezvolta bune practici si oportunitati. Lansata in mai 2015, reteaua numara in prezent 26 de membri, de la cele mai importante companii multinationale prezente in Romania, la intreprinderi mici si mijlocii, asociatii profesionale si organizatii neguvernamentale.
 
“Asteptam alaturi de noi cat mai multe organizatii care isi doresc o Romanie mai buna, mai prospera si mai responsabila. Companiile cu un impact major in tara noastra au acum ocazia sa imbunatateasca cu adevarat conditiile de trai prin programe sustenabile pe termen lung si nu doar prin sponsorizari sau donatii ocazionale.” – Dragos Tuta, Director General UN Global Compact Romania.
 
“Prin reteaua locala a UN Global Compact avem sansa sa formam o platforma de dialog, dar si de actiune concreta. Ne dorim ca impreuna sa fim inovatori in a motiva si influenta stakeholderii fiecarei companii, astfel incat sa cream efecte pe termen lung. Actiunile noastre vor avea un impact din ce in ce mai mare pe masura ce implicam nu numai mediul de business, dar si autoritati si societatea civila intr-un demers ce poate fi un bun exemplu de colaborare intre sectorul privat si cel public.” – Mariana Gheorghe, Presedinte Global Compact Network Romania 
 
Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila au fost negociate la nivelul Natiunilor Unite si inglobeaza comentarii si sugestii primite de la un numar foarte mare de companii semnatare ale Pactului Global (UN Global Compact), cea mai mare initiativa din lume privitoare la sustenabilitatea corporativa. Pentru a contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabila, UN Global Compact solicita companiilor sa dea, inainte de orice, dovada de responsabilitate, pentru ca apoi sa identifice si sa valorifice oportunitatile de a rezolva provocari sociale prin afaceri inovative si colaborare.
 

Contact: 
Dragos Tuta
Director General - Global Compact Network Romania
E-mail: dragos.tuta@globalcompactromania.ro
Mobil: 0730 016 308