OLX Locuri de Muncă - cea mai mare platformă de recrutare din România – și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) lansează o campanie de combatere a exploatării prin muncă în România și în străinătate. Inițiativa celor doi parteneri oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă instrumentele necesare pentru a-și proteja drepturile și informează cu privire la riscurile ce pot apărea de-a lungul procesului de angajare pentru prevenirea tentativelor de exploatare.
Cetățenii români care își caută un loc de muncă în străinătate se pot confrunta cu provocări precum oferte de muncă false, exploatare prin muncă și traficul de persoane. Conform ultimului raport al ANITP privind evoluția traficului de persoane, principalele forme de exploatare fac referire la obligarea la cerșetorie sau la prestarea de servicii în domeniul construcțiilor, în domeniul agriculturii sau al creșterii animalelor, dar și prin exploatare sexuală. Destinațiile principale pentru victimele traficului de persoane originare din România rămân Italia, Germania, Spania și Marea Britanie, la nivelul anului 2021. Același raport arată că abordarea victimelor se întamplă prin intermediul internetului, a rețelelor de socializare, însă și prin intermediul agențiilor de plasare a forței de muncă, ori prin intermediul unor anunțuri publicitare cu locuri de muncă.
În acest context, OLX Locuri de Muncă și ANITP își unesc forțele pentru a ajuta candidații de pe platforma de recrutare să identifice și să evite tentative de fraudare sau exploatare. Începând din luna august, pe cea mai mare platformă de comerț și de angajare din România, vor fi disponibile informații relevante pentru cei care caută un loc de muncă, cu privire la modalitățile de verificare a legalității firmelor de intermediere a forței de muncă și a firmelor angajatoare. Utilizatorii vor fi încurajați să verifice cu atenție orice ofertă de muncă primită și să solicite toate documentele legale necesare, cum ar fi certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerțului sau lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă al fiecărui județ.
De asemenea, OLX și ANITP vor promova principiile etice și juridice ale procesului de căutare a unui loc de muncă și vor oferi consiliere în ceea ce privește importanța semnării contractelor de muncă, importanța înțelegerii tuturor aspectelor juridice, înainte de a semna documentele și verificarea salariului oferit în raport cu costurile de trai în țara de destinație. Totodată, se va sublinia importanța cunoașterii limbii țării în care se va desfășura activitatea și se va avertiza asupra riscurilor asociate semnării contractelor ce au clauze evazive.
Pentru a se asigura că cetățenii români sunt protejați împotriva traficului de persoane și a exploatării prin muncă, OLX și ANITP încurajează persoanele care se confruntă cu astfel de situații să rețină informații relevante despre locația în care se află, să informeze persoanele din jurul lor despre statutul lor de victimă a traficului de persoane și să solicite ajutor prin intermediul liniei telefonice gratuite sau a reprezentanței diplomatice a României din țara respectivă.
Pentru informații suplimentare și sprijin în găsirea unui loc de muncă sigur și legal, persoanele interesate sunt invitate să acceseze site-ul OLX: https://ajutor.olx.ro sau să contacteze ANITP la numărul de telefon 0800.800.678 (gratuit în România) sau la numărul de telefon 021.313.31.00 (pentru apeluri din străinătate).
***
Despre OLX:
Cu peste 14 milioane de utilizatori lunari și 2.6 milioane de utilizatori ai aplicației mobile, OLX este locul în care milioane de oameni vin în căutarea unei achiziții eficiente, a unei locuințe sau, de ce nu, chiar viitorul loc de muncă. Pentru piața de recrutare, OLX este printre liderii platformelor de recrutare, unde mii de angajatori și angajați se întâlnesc și interacționează, direct în platformă, pentru un proces de angajare rapid și eficient.
Despre ANITP:
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) este structura de specialitate, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care realizează evaluări ale tendinţelor în materie de trafic de persoane şi măsoară rezultatele acţiunilor de luptă împotriva traficului, inclusiv prin colectarea de date statistice în strânsă cooperare cu organizaţiile relevante ale societăţii civile din acest domeniu, îndeplinind rolul de raportor naţional.