A 2-a ediție a Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei organizată de OMV Petrom a ajuns la final. 270 de elevi din liceele tehnologice și școlile profesionale din județele Gorj, Dâmbovița, Argeș și Bacău fost pregătiți pentru viitoarea lor meserie prin profilare vocațională, ateliere de dezvoltare personală și ateliere de pregătire profesională. Alături de elevi, în tabără au fost prezenți și 55 de profesori care au urmat cursuri de dezvoltare a competențelor de lider în managementul educațional organizate de Centrul Național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy.
OMV Petrom a acordat 40 de burse în valoare de 500 de lei/lună celor mai pricepuți elevi pentru a-și putea continua studiile și a-și duce pasiunea mai departe: „De 2 ani suțiinem educația profesională din România. Am dezvoltat proiecte pilot, cazuri de bune practică în care am arătat că a fi meseriaș e o alegere de viitor pentru copiii noștri și poate aduce valoare țării. Următorul pas în România Meseriașă este coalizarea tuturor celor interesați de dezvoltarea de soluții pe termen lung. În acest sens, cina festivă de la Castelul Bran a adus față în față tineri cu potențial din industria ospitalității și oameni importanți din companii, presă și instituții ale statului. Ne-a bucurat sprijinul tuturor și dorința de a schimba, împreună, imaginea învățământului profesional din România.” a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei este parte din „România Meseriaşă”, o campanie OMV Petrom de susţinere a educaţiei profesionale din România: timp de 5 săptămâni, viitorii meseriași au trecut printr-un program intensiv de dezvoltare personală și profesională. În cadrul atelierelor de dezvoltare personală, elevii au beneficiat de:
- Profilare vocațională și psihologică organizată de Asociația pentru Copii și Tineri 4U
- Învățare experiențială în următoarele domenii: comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial, responsabilitate civică, pregătire în fața angajatorului. Atelierele au fost desfășurate de trainerii Trend Consult Group.
Atelierele de dezvoltare profesională s-au desfășurat sub îndrumarea unor mentori cu experiență în meseriile incluse în program.
270 de elevi din 27 de licee tehnologice și școli profesionale sunt cu un pas mai aproape de a deveni electricieni, constructori, mecanici, operatori sondă sau bucătari datorită Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei. În fiecare serie, elevii au dezvoltat un proiect specific meseriei lor:
# Seria Petrol și Gaze – exercițiu Kaizen (îmbunătățirea proceselor de lucru pentru rezolvarea problemelor și eliminarea ineficiențelor în activitatea de producție) alături de specialiști din OMV Petrom;
# Seria Electric, Electronică și Electromecanică – construirea unei machete care prezintă un oraș sustenabil – Târgu Jiu eficientizat din punct de vedere energetic și urbanistic. Elevii au fost îndrumați de Claudiu Butacu și Mihai Toader Pasti – inițiatorii proiectului EFdeN;
# Seria Mecanică – la atelierul renumitului pilot auto Gabriel Onofrei elevii au învățat să construiască 4 bănci, care vor fi amplasate în centrul orașului Brașov;
# Seria Construcții și Electric – crearea unui foișor sustenabil din punct de vedere energetic, alimentat cu energie solară sub coordonarea echipei EFdeN.
# Seria Turism și Alimentație – pregătirea și organizarea unei cine festive pentru 50 de invitați în incinta Castelului Bran sub îndrumarea lui Chef Cezar Munteanu și American Hotel Academy.
În total, în cele două ediții ale Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei (2015 și 2016) au fost formați 470 de elevi (electricieni, constructori, operatori sondă, bucătari, croitori și frizeri) și 95 de profesori din 38 licee tehnologice și școli profesionale din județele Prahova, Gorj, Dâmbovița, Bacău, Argeș și au fost acordate 60 de burse de merit în valoare totală de peste 73.000 de Euro.
***
Despre România Meseriașă
Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din campania „România Meseriașă” - o campanie de susținere a învățământului profesional prin care OMV Petrom își propune să aducă în atenția societății importanța meseriilor în dezvoltarea unei țări și să găsească soluții pentru educația viitorilor meseriași. România Meseriașă este un program dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și este parte din proiectul național al Președintelui României, România Educată.
(2015)
• Școala Petroliștilor – un proiect prin care au fost create trei clase profesionale în domeniul țiței și gaze, în trei licee tehnologice din țară. Timp de trei ani, elevii din Școala Petroliștilor sunt pregătiți pentru calificările „operator sonde” și „operator la extracția, transportul, tratarea și distribuția gazelor”. Ei primesc burse de performanță și stagii de practică în cadrul companiei. De asemenea, OMV Petrom sprijină liceele partenere prin dotarea laboratoarelor de practică și instruire pentru profesorii de specialitate
• Tabăra Meseriașilor - prima ediție dedicată elevilor din județul Prahova
• Studii de percepție la nivel național - analiza pieței muncii și percepția românilor față de meseriași
• Dezbatere în rândul angajatorilor, autorităților și mediului ONG.
(2016)
• Școala Petroliștilor – ediția a doua
• Tabăra Meseriașilor – ediția a doua, dedicată elevilor din județul Gorj
• Ateliere de lucru - pentru soluții de îmbunătățire a sistemului de învățământ profesional
• Un demers de cercetare și un plan de acțiune pentru dezvoltarea de propuneri de îmbunătățire a sistemului de învățământ profesional
• Dezbateri publice naționale și regionale ale planului de acțiune
OMV Petrom – Resourcefulness
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.
OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. „Ţara lui Andrei" este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.