Combaterea schimbărilor climatice este o prioritate strategică pentru OMV Petrom • Prin investițiile susținute din ultimii ani, intensitatea emisiilor de carbon din operațiuni a scăzut cu 26% în 2020 față de 2010 • În 2020, am sprijinit cu circa 6 milioane de euro peste 60 de proiecte sociale din comunitățile unde suntem prezenți.
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a publicat Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2020. Acesta prezintă acțiunile companiei pentru atingerea obiectivelor stabilite în Strategia de Sustenabilitate pentru perioada 2019-2025, inclusiv contribuția companiei în cadrul tranziției energetice și activitățile de gestionare a contextului pandemiei de COVID-19. Raportul a fost pregătit în conformitate cu standardul Inițiativei Globale de Raportare (GRI), cel mai utilizat standard internațional de raportare pentru sustenabilitate.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Contextul fără precedent creat de pandemie ne-a testat tuturor, indivizi sau companii, capacitatea de a ne adapta, de a inova și, mai ales, de a fi solidari. În același timp, inițiativele pentru un mediu mai curat, economie durabilă și o societate echitabilă s-au intensificat. În această perioadă, prioritățile noastre au fost de a furniza energie fără întrerupere și de a proteja sănătatea angajaților și a partenerilor noștri. Totodată, am demonstrat angajamentul de a susține tranziția energetică, prin continuarea investițiilor care ne reduc amprenta de mediu și prin oferirea de soluții cu un conținut redus de carbon clienților noștri. Și nu în ultimul rând, continuăm să susținem inițiative sociale care să contribuie la o schimbare în bine și de durată, în domenii precum sănătate, educație și mediu.”
Raportul de Sustenabilitate OMV Petrom pentru 2020 prezintă informațiile non-financiare ale companiei, în următoarele zone principale ale strategiei de sustenabilitate: sănătate, siguranță, securitate, reziliență si protecția mediului; managementul eficient al carbonului; principii de afaceri și responsabilitate socială; angajați; inovație.
Schimbările climatice și tranziția energetică: îmbunătățirea eficienței intensității de carbon și soluții pentru o energie mai curată
Combaterea schimbărilor climatice reprezintă o prioritate strategică pentru OMV Petrom. Eforturile constante pentru intensității de carbon cu 26% în 2020 față de 2010, compania apropiindu-se astfel de ținta strategică de a reduce cu 27% intensitatea de carbon până în 2025. La acest rezultat au contribuit și proiectele de obținere a energiei electrice din gaze naturale sau cele pe bază de cogenerare (energie electrică și termică).
Raportul aduce o creștere a gradului de transparență și raportare privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice - în linie cu recomandările emise de Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice (TCFD). În anul 2020, OMV Petrom a devenit prima companie din România care și-a anunțat sprijinul pentru recomandările TCFD.
Atenție permanentă pentru siguranță și sănătate și respect pentru diversitate
Siguranța rămâne principala prioritate a companiei, care în 2020, a înregistrat cea mai mică frecvență medie a incidentelor cu zile de lucru pierdute, in raport cu timpul realizat, din 2004 (LTIR – Lost Time Injury Rate 0,15 față de ținta de < 0,3) și niciun deces.
Diversitatea joacă un rol crucial în stimularea inovării și creșterea performanței. La finalul anului 2020, 26% din funcțiile de conducere din cadrul OMV Petrom erau deținute de femei și 34 naționalități erau reprezentate în cadrul companiei.
Sprijin pentru comunități și proiecte relevante pentru România
OMV Petrom evaluează în mod constant provocările cu care se confruntă comunitățile în care operează, din punct de vedere social și al protecției mediului și investește în dezvoltarea lor pe termen lung. În anul 2020, am investit circa 6 milioane de euro pentru a susține peste 60 de proiecte care au sprijinit comunități locale, în toate regiunile unde suntem prezenți cu activități de producție. Printre acestea, cea mai mare inițiativă privată de împădurire din România, cu scopul de a planta 1.500.000 de puieți pana in 2022, dar și sprijin consistent pentru sistemul medical în lupta contra pandemiei COVID-19. Am sprijinit direct și prin Crucea Roșie 17 instituții medicale din prima linie, furnizând echipament medical, măști, dezinfectanți, echipamente de testare și teste pentru COVID-19.
Raportul și informațiile despre inițiativele de sustenabilitate ale OMV Petrom sunt disponibile la omvpetrom.com/ro/sustenabilitate/rapoarte-de-sustenabilitate
***
Despre OMV Petrom
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârșitul lui martie 2021, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 7%, iar 21,4% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2020.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.