În luna februarie, Distribuție Oltenia lansează noi inițiative pentru elevii din programul Ucenic Electrician, menite să amplifice reprezentarea vocilor la feminin în domeniile tehnice. Plecând de la semnificația datei de 11 februarie - Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință - susținem participarea activă a femeilor în domenii tehnice, precum și clădirea unei cariere în energie pentru o comunitate tot mai diversă de profesioniști.

Conform unui raport al Comisiei Europene, femeile reprezintă aproximativ o treime din absolvenții în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM). Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor și Fetelor în Știință, le-am pregătit tinerilor la început de drum, din programul Ucenic Electrician, noi oportunități de a-și depăși limitele, indifferent de gen sau alte aspecte ale identității.

Explorăm meseriile viitorului

Aproximativ 300 de Ucenici Electricieni au participat la un eveniment dedicat meseriilor viitorului, organizat alături de două dintre partenerele proiectului, Camelia Crișan – CEO Fundația Progress și Diana Vintilă - Director Programe, Fundația Progress.

Meseriile viitorului se dezvoltă odată cu noile tehnologii, având impact asupra competențelor de care tinerii au nevoie pentru o carieră de succes. Prin acest eveniment, ne-am dorit să le oferim Ucenicilor resursele necesare pentru a-și dezvolta potențialul propriu, pornind de la teme precum:
  • barierele care stau în calea accesului pe piața muncii, în domeniile tehnice;
  • importanța reprezentării femeilor în aceste domenii, nevoia de modele care să reflecte valorile și beneficiile unei meserii, dar și de susținere din exterior (părinți, profesori);
  • exemple de experiențe practice penru aplicarea cunoștințelor;
  • demontarea stereotipurilor privind participarea femeilor în domeniile tehnice.

  • La finalul întâlnirii, i-am invitat pe elevi la o discuție liberă pe tema modelelor feminine din viața lor și am descoperit importanța valorizării muncii și contribuțiilor pe care acestea le aduc în societate.

    “O mare parte din oameni sunt reticenți la schimbare și la neobișnuit. În experiența mea de cercetător, cadru didactic universitar și nu numai, am constatat încă existența multor prejudecăți sociale în ceea ce privește alegerile profesionale ale femeilor. Mă bucur că am putut participa la acest eveniment și le propun tinerelor să aibă permanent curiozitatea de a învăța, dar și curajul de a face exact ceea ce își doresc!”, Diana Vintilă - Director Programe, Fundația Progress.

    Viața mea profesională peste 20 de ani

    Pentru a nu se lăsa limitate de așteptări sau norme sociale, le-am încurajat în continuare pe fetele din program să reflecteze la visurile lor și să își imagineze cum va arăta viața lor profesională în viitor sau ce modele le-au influențat pozitiv. “Ce job ai peste 20 de ani?”, “Ești un profesionist de succes?” - sunt doar câteva dintre întrebările prin care le-am inspirat pe elevele înscrise să conștientizeze și să demonteze stereotipuri de gen, pentru a deveni ceea ce își doresc în viitorul profesional.

    “Peste 20 de ani mă văd lucrând în domeniul electric deoarece am ales un liceu tehnologic cu acest profil și fac parte din programul educațional Ucenic Electrician. Îmi doresc să îmi continui studiile, urmând o facultate în domeniu. Chiar dacă se consideră că este o lume a bărbaților, nu regret că am ales acest domeniu, deoarece îmi place ceea ce fac și consider că este o meserie frumoasă. Atunci când reușesc să realizez un circuit electric, sunt foarte încântată și prind încredere în mine. Le sfătuiesc pe fetele pasionate de un domeniu tehnic să își urmeze visul, să aibă încredere în forțele proprii, iar fiecare obstacol pe care îl întâmpină, să îl privească ca pe un pas în plus spre reușită.” - Andreea, cls. a XI-a.

    “Persoana pe care o admir cel mai mult este bunicul meu. Deseori mă străduiesc să îi semăn din toate punctele de vedere. A fost un electrician apreciat de toată lumea care îl cunoștea și îi cerea ajutorul. De la el am învățat că munca de electrician înseamnă lucrul în echipă, comunicarea fiind cheia succesului. Tuturor fetelor le-aș spune să nu renunțe niciodată la visurile lor, oricâte dificultăți ar întâmpina deoarece doar prin muncă și perseverență poți să obții ceea ce îți dorești.” - Emilia, cls. a XI-a.

    Alături de partenerii noștri cooptați în program, ADREM, EnergoBit, Comranado, Elco Târgu-Jiu și ALM Power Grup continuăm activitățile extracurriculare pentru dezvoltarea tinerilor și suntem convinși că viitorul în energie va fi pe cele mai bune mâini.

    Pentru mai multe detalii despre proiectul Ucenic Electrician accesați: https://ucenicelectrician.ro/.

    Divizia Oameni și Brand