„Vocea Comunității” este inițiativa a trei organizații ieșene de a veni în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă copiii și familiile din orașul Târgu Frumos, Iași. Proiectul este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Asociația Română de Literație și Fundația Ancora Salvării, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 149.497,50 Euro și este derulat în perioada 1 martie 2022 – 30.06.2023.
Scopul proiectului „Vocea Comunității” este de a educa grupurile vulnerabile în direcția identificării, adresării și rezolvării problemelor cu care se confruntă și, totodată, de a sprijini autorități și instituții publice locale în demersul continuu al creșterii calității și diversificării serviciilor sociale, educaționale, de locuire, de angajare la nivel local, bazat pe dialogul cu aceste grupuri.
După un an și 4 luni de la debutul implementării, proiectul „Vocea Comunității” se încheie la Târgu Frumos
Pe 30 iunie 2023, între orele 11:00 și 13:00, la Liceul Special Moldova, în Sala de Evenimente, din Strada Cuza Vodă nr. 24, Târgu Frumos, Iași a avut loc conferința de închidere a proiectului „Vocea Comunității”. Acolo, partenerii din proiect, alături de beneficiari și reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale au fost invitați să treacă în revistă rezultatele lunilor de implicare la nivel de comunitate prin activitățile înscrise în proiect. De asemenea, s-au discutat și problemele întâmpinate în perioada de implementare, cât și posibile soluții pe termen mediu și lung. Partenerii și-au propus ca misiunea proiectului să nu se încheie aici pentru a putea induce cu adevărat schimbările în bine la nivel de comunitate, atât de necesare pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale grupurilor vulnerabile din Târgu Frumos.
Obiectivele și rezultatele proiectului
70 de persoane din grupurile vulnerabile au beneficiat, prin proiect, de sesiuni de educare și capacitare dedicate înțelegerii și aprofundării conceptelor de drepturi și servicii la care pot avea acces dar și definirii problemelor cu care se confruntă. 25 dintre aceștia au participat la întâlniri de pregătire pentru lobby și advocacy local. Peste 50 de copii cu dificultăți școlare și copii cu nevoi speciale au beneficiat de servicii socio-psiho-educaționale integrate cu impact la nivel de copil și familie alături de 63 de părinți și îngrijitori ai acestora. 35 de lideri locali au avut oportunitatea de a participa la 5 workshop-uri pentru implicare în comunitate și înțelegerea aprofundată a incluziunii sociale. 8 întâlniri publice între reprezentanți din grupurile vulnerabile și cei din instituții și autorirăți publice locale au avut rolul de a dezbate pe marginea problemelor comunitare și de a găsi răspunsuri și identifica soluții. Toate aceste activități vor avea efecte în incluziunea socio-educațională în familie, în comunitate și școală a persoanelor vulnerabile din toate grupurile identificate. De asemenea, în cadrul proiectului, a fost dezvoltată o hartă a nevoilor sociale, un instrument bazat pe o cercetare sociologică la nivel local care va constitui un punct de reper în identificarea nevoilor focale și a intervențiilor necesare pentru comunitate. Peste 100 de persoane din grupuri vulnerabile au fost consultate pentru a întocmi harta nevoilor sociale.
Prin activitățile propuse în proiect, „Vocea Comunității” a avut obiectivul de a crea mediul ideal pentru purtarea unui dialog deschis, eficient și empatic între populația vulnerabilă și autoritățile publice, sprijinind astfel soluționarea problemelor din comunitate.
Workshop-ului Regional „Acces la servicii socio-educaționale de calitate pentru grupuri vulnerabile aflate în situații de risc din zone insuficient deservite” organizat în Târgu Frumos cu sprijinul Colegiului Național al Asistenților Sociali - Sucursala Iași, a reunit peste 40 de profesioniști din domeniul social și educațional, din instituții publice și ONG-uri. În cadrul acestuia, participanții au încercat să găsească răspunsuri și soluții viabile pentru chestiuni care afectează direct beneficiarii proiectului, precum: există resurse pentru a înființa și dezvolta aceste servicii în comunitățile noastre? Sunt ele suficient de consolidate astfel încât să ofere suportul necesar copiilor și familiilor vulnerabile? Cum lucrăm împreună în aceste servicii astfel încât ele să conducă la o viață îmbunătățită și demnă pentru aceste grupuri? Ce nevoi avem pentru a le menține și dezvolta la standarde de calitate?
În cadrul întâlnirii au fost propuse spre analiză aspecte precum nevoia de servicii socio-educaționale în comunitate, înființarea și acreditarea serviciilor sociale, modele de bune practică în furnizarea de servicii socio-educaționale în comunități vulnerabile sau accesul la surse de finanțare. De asemenea, participanții au fost invitați să împărtășească în ateliere modele, dar și provocări și soluții în furnizarea serviciilor socio-educaționale la nivelul grupurilor vulnerabile.
În urma activităților descrise mai sus și în urma discuțiilor numeroase cu reprezentanți din comunitate, putem trage concluzia că, într-adevăr, există loc pentru îmbunătățiri la nivelul comunicării dintre autorități și cetățeni. Cei din urmă au reușit, prin întâlnirile din cadrul proiectului, să își cunoască mai bine drepturile, obligațiile, să înțeleagă sistemul din care fac parte și cum să acceseze, concret, serviciile la care au dreptul. Au reușit, cu sprijinul primit de la avocatul din proiect, să rezolve cazuri legale pentru care nu vedeau o soluție. Moduri de comunicare și abordări constructive în discuțiile cu autoritățile, deschiderea spre a împărtăși dificultăți cu alți membri ai comunității și cu reprezentanți locali, identificarea lucrurilor care pot fi îmbunătățite pentru o viață mai bună în comunitate, sunt alte câteva dintre aspectele pe care le-am explorat alături de grupurile vulnerabile pe perioada proiectului.
Dialogul implică minim 2 interlocutori, ascultare activă, argumentare constructivă, deschidere și implicare. De aceea, au fost organizate și discuții și ateliere dedicate reprezentanților instituțiilor și autorităților locale. Vocile comunității, mai ales cele ale persoanelor aflate în dificultate, poate uneori fi sonoră, percepută a fi nediplomatică. Empatia, însă, este cea care ne poate ajuta să trecem peste nuanțe, mai ales atunci când omul care se află în fața noastră, dornic de dialog, se află, poate, în pragul unor probleme care îi pot pune familia în pericol. Putem găsi resurse pentru a înțelege și continua comunicarea cu familiile care depind de sprijinul nostru pentru a-și putea trăi viața mai departe de grija zilei de mâine. Impactul pozitiv la nivelul grupurilor vulnerabile poate avea efecte impresionante la nivelul întregii comunități.
***
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany
Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 27 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.
Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro.
Despre Asociația Română de Literație
Asociația Română de Literație are misiunea de a dezvolta, promova și susține programele și proiectele care conduc la îmbunătățirea și dezvoltarea serviciilor educaționale oferite de instituțiile de învățământ pentru copii, tineri și adulți din România și din străinătate. Printre obiectivele asociației se numără implementarea de programe educaționale inovative/alternative care pot îmbunătăți procesul de invățare și de predare.
Mai multe detalii se regăsesc pe www.arlromania.ro.
Despre Fundația Ancora Salvării
Fundația Ancora Salvării este o organizație creștină, non-profit, care are ca scop ajutorarea oamenilor aflați în dificultate, în mod special a persoanelor cu dizabilități sau boli cronice, indiferent de rasă, religie, naționalitate. Viziunea asociației este de a dezvolta proiecte de susținere a nevoilor existente la nivelul grupurilor sprijinite, neacoperite în comunitate. Fundația este prezentă în România și Republica Moldova și sponsorizată prin intermediul unei Fundații de Sprijin din Olanda denumită Steunstichting Ancora Salvarii.
Mai multe detalii se regăsesc pe www.ancorasalvarii.ro.