Destinat reprezentantilor de HR cu functii de management sau coordonare, "Rolul HR-ului in crearea unei companii sustenabile in Romania” este primul studiu din tara noastra care adreseaza acest subiect. Cercetarea a avut ca obiectiv analiza perceptiei managerilor de resurse umane cu privire la rolul functiei de HR in avansarea sustenabilitatii in companie si masurarea nivelului de adoptie de catre departamentele de HR a unor actiuni din sfera sustenabilitatii. Studiul si-a propus, totodata, sa identifice barierele care impiedica HR-ul sa aiba un rol strategic in initiativele de sustenabilitate ale companiei.
 
Raportul lansat astazi prezinta rezultatele principale ale cercetarii, dar si perspective internationale ce leaga sustenabilitatea de domeniul resurselor umane. Totodata, raportul ofera recomandari si bune practici ce pot reprezenta un punct de pornire pentru profesionistii de HR din Romania care doresc sa integreze sustenabilitatea in procesele de resurse umane, contribuind astfel la crearea unui business responsabil fata de mediu si din punct de vedere economic si social.
 
"Fiind prima cercetare din Romania care adreseaza acest subiect si existand un nivel scazut de constientizare in randul oamenilor de HR cu privire la relatia dintre sustenabilitate si practicile de resurse umane, munca noastra a fost una de pionierat. Ne bucuram ca am reusit sa oferim o prima imagine asupra modului in care sustenabilitatea este integrata in practicile de HR. Era nevoie sa pornim un dialog pe aceasta tema si in tara noastra, intrucat nu mai putem vorbi de dezvoltarea unor companii sustenabile fara a integra principiile de sustenabilitate in cultura organizationala si procesele principale de resurse umane”, a declarat Ioana Tetelea (Managing Partner, Invisible Nature). 
 
Rezultatele studiului "Rolul HR-ului in crearea unei companii sustenabile in Romania”  arata ca perceptiile reprezentantilor de resurse umane cu privire la rolul functiei de HR in crearea unei companii sustenabile sunt pozitive:
# 63,4% dintre respondenti sunt cu totul de acord ca HR-ul trebuie sa contribuie la crearea unei culturi organizationale care sa sustina sustenabilitatea si sa integreze sustenabilitatea in programul de training si leadership al companiei.
# 70% dintre participantii la studiu au raspuns ca sunt cu totul de acord ca HR-ul trebuie sa fie implicat in activitati de change management care sa contribuie la adoptarea  principiilor si initiativelor de sustenabilitate in companie.

Raportul complet
 
In practica insa, rezultatele studiului arata un nivel redus de implementare a unor actiuni sau masuri de HR din sfera sustenabilitatii. Doar 13,3% dintre respondenti au raspuns ca dezvoltarea de pozitii de sustenabilitate in companie este o practica adoptata in prezent si doar 6,7% au raspuns ca sustenabilitatea este inclusa in traseele de dezvoltare a carierei. In ceea ce priveste partea de training, esentiala in construirea unei companii sustenabile, doar 23,3% dintre respondenti au raspuns ca oferirea de traininguri pe sustenabilitate angajatilor este o practica adoptata in prezent la nivelul companiei in care lucreaza. Actiunile cu cel mai ridicat nivel de adoptie sunt legate de implicarea angajatilor in initiative de mediu la birou (46,7%) si de includerea unor principii de sustenabilitate si cerinte ce tin de etica in afaceri in codul de conduita pentru angajati (56,7%).
 
In ceea ce priveste barierele care impiedica HR-ul sa aiba un rol strategic in initiativele de sustenabilitate ale companiei, majoritatea obstacolelor mentionate de respondenti sunt legate de implicarea si sustinerea managementului, de modul in care HR-ul este perceput la nivelul companiei sau de strategia de business si viziunea companiei.
 
Derulata in perioada mai – iulie 2015, cercetarea "Rolul HR-ului in crearea unei companii sustenabile in Romania” a presupus completarea unui chestionar online cu 15 intrebari. Rezultatele studiului se bazeaza pe raspunsurile complete a 30 de respondenti, reprezentanti de HR in pozitii de management sau coordonare din companii locale si multinationale din diverse industrii din Romania.
 
***
Despre Invisible Nature 
Invisible Nature este o firma de consultanta ce ofera solutii inovative si integrate in domeniul sustenabilitatii si mediului. Invisible Nature pune la dispozitia companiilor expertiza sa in domeniul sustenabilitatii corporative si al comunicarii pe teme de sustenabilitate, dar si expertiza pe partea de mediu si conservare a naturii si resurselor naturale.
 
Mai multe informatii pe www.invisiblenature.ro
 
Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati Invisible Nature, persoana de contact:
Ioana Tetelea, Managing Partner, ioana.tetelea@invisiblenature.ro