Un monitor transcutanat de gaze sangvine, în valoare de 19.000 de euro, indispensabil unei îngrijiri medicale adecvate a copiilor cu afecțiuni foarte grave, a fost donat, miercuri, Secției de neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență Timișoara, cu sprijinul Profi România. Pentru că Timișoara este un centru zonal important, aici venind prin transfer gravide cu sarcini complicate din întreaga regiune, Salvați Copiii, a dotat și secția de neonatologie prematuri a Spitalului de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”, cu o masă radiantă cu modul de resuscitare și un monitor de funcții vitale, în valoare totală de 20.000 de euro.
La maternitatea Spitalului Clinic de Urgență Timișoara s-au născut, în 2016, 3.170 de copii, dintre care 13% prematuri, în cazul a 117 de nou-născuți vorbind despre prematuritate extremă, sub 32 de săptămâni. Maternitatea primește prin transfer gravide cu sarcini complicate și copii născuți prematur din tot județul Timiș, dar și din Caraș-Severin, Hunedoara și Bihor. La nivelul anului 2016, rata mortalității infantile a fost, în județul Timiș, de 7,5 la mia de copii născuți vii.
Monitorul transcutanat de gaze sangvine permite monitorizarea permanentă și non-invazivă a nivelurilor de oxigen și de dioxid de carbon din sânge, pentru copiii cu afecțiuni foarte grave.
”Este pentru al șaselea an în care continuăm programul de reducere a mortalității infantile, pentru că situația a fost și rămâne dramatică: în România mor de două ori mai mulți copii sub un an decât media europeană. Extraordinar, însă, este că acest program are rezultate imediate și cuantificabile în copii salvați. Rata mortalității infantile a scăzut de la 10,1, cât era în 2010, la 8 la mie, în 2015. Pentru a înțelege mai bine, asta înseamnă că prematurii care au avut un incubator în maternitate, de pildă, nu au mai murit, iar acum sărbătoresc unul, doi, trei ani de viață. Mulțumim mult companiei Profi România, care s-a alăturat campaniei noastre.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
În ultimii patru ani, Organizația Salvați Copiii România a dotat cu echipamente în valoare de 94.000 de euro - incubatoare, monitoare de funcții vitale, ventilator de suport respirator și altele - Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu”, Spitalul Municipal de Urgență și Spitalul Județean de Urgență din Timișoara.
”Ce este răvășitor la acești copii este forța cu care ei sunt deciși să învingă, să trăiască, să sufle în lumânarea primului lor tort. Sunt prematuri care au sub un kilogram greutate la naștere și care îi uimesc pe medici cu această ambiție de a câștiga lupta pentru viață. Doar că nu pot de unii singuri, au nevoie de un incubator, de o maternitate corespunzător dotată și apoi, credeți-mă, reușesc. Pentru mine, lupta acestor copii atât de fragili a fost cea mai bună lecție de viață. Sunt implicată în programul Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile de când am văzut primul prematur care a câștigat lupta”, a spus Amalia Năstase, Ambasador Salvați Copiii România.
Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează de șase ani. Cu sprijinul Profi Romania, care a oferit o sponsorizare de 668.090 lei, vor fi dotate în total zece maternități (București, Timișoara, Craiova, Pitești, Roman, Râmnicu-Vâlcea, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Baia Mare și Zalău).
„Campania Împreună cu tine, PROFI salvează destine!” exprimă concret faptul că magazinele noastre iubesc sănătatea și copiii,” a declarat Călin Costinaș, director general adjunct al PROFI Rom Food. „Ceea ce ne bucură în mod deosebit este că, desfășurând astfel de activități deja de șapte ani, reușim să implicăm în cauze sociale nu doar angajații noștri, ci și tot mai mulți dintre membrii comunităților în care activăm. De exemplu, mărimea sumei semnificative din donația noastră care a ajuns la Salvați Copiii pentru dotarea maternităților a fost decisă nu de noi, ci prin votul celor câteva sute de mii de oameni care își fac cumpărăturile în magazinele noastre.”
Numai în 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 31 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur. O parte semnificativă a acestor fonduri, în valoare totală de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viață pentru copiii născuți prematur.
Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.
***
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.
Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.
În calitate de membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
Despre magazinele PROFI
Prin cele 551 de magazine ale sale prezente în 295 de localități din toate județele și municipiul București, si cu aproape 12.000 de angajați, PROFI este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. Din 2011, aceste magazine au investit mai mult de 2m euro în programe destinate binelui copiilor.