Echipele au contractat primele finanțări cu suma totală de 30.000 euro si participă la evenimentul Demo Day Alpha, pe 22 și 23 iunie
• AI.bility, Life 4.0, Notora, Parent's Advisor din România și ChaosShift și Whiz Commerce Cloud din Bulgaria sunt cele șase echipe deja validate pentru finanțare de 30.000 euro
• În etapa Alpha Validation, echipele au beneficiat de mentorat și sesiuni de învățare, pe teme precum validarea problemei, dezvoltarea clientelei, obiective de dezvoltare durabilă (SDG) ca framework de inovare, strategii de integrare a Inteligenței artificiale, scalabilitate pe piețe internaționale și pitching
• În următoarea etapa, Beta Launchpad, dedicată internaționalizării, echipele finaliste vor participa la două selecții suplimentare pentru a beneficia de încă două runde de finanțare a câte 10.000 euro
• Echipele continuă programul Startup Reaktor cu faza a doua si rămân în atenția EIT Digital și a partenerilor locali ROTSA și Techcelerator pentru noi servicii de dezvoltare a afacerii
București, 21 iunie 2023: Al.bility, ChaosShift, Life 4.0, Notora, Parent’s Advisor și Whiz Commerce Cloud sunt cele șase echipe finaliste ale programului de pre-accelerare Venture Program, lansat de EIT Digital, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT). Echipele pot beneficia de încă două runde de finanțare a câte 10.000 euro și au contractat primele finanțări cu suma totală de 30.000 euro.
Cele șase startup-uri tech își vor prezenta ideile în cadrul DemoDay Alpha, organizat la finalizarea primei etape de validare a incubatorului Startup Reaktor, eveniment care are loc joi și vineri, 22-23 iunie, în format online, începând cu ora 16:00.
A doua ediție a programului Venture Program în România și Bulgaria este susținută de platforma de incubare Startup Reaktor, în parteneriat cu Romanian Tech Startups Association (ROTSA) și Techcelerator.
Echipele finaliste au beneficiat de un program intens de șapte săptămâni, în perioada 10 mai – 22 iunie, pregătit pentru a-i sprijini în construirea MVP-ului, alături de sprijin financiar de tip grant în valoare de 5.000 euro fiecare (30.000 de euro în total).
Temele sesiunilor de mentorat au fost variate și pluridisciplinare, toate necesare pentru dezvoltarea și creșterea unui startup de tehnologie. Dintre acestea amintim testarea și validarea problemei, dezvoltarea clientelei, setarea obiectivelor, cercetare de piață, analiza competitorilor, dezvoltarea de produs, generarea de lead-uri, vânzări și marketing digital, obiective de dezvoltare durabilă (SDG) și impactul în inovare, creșterea și atacarea unei piețe internaționale, pitching și altele.
În perioada următoare se va desfășura faza următoare, cea de internaționalizare, numită Beta Launchpad, prin care echipele vor fi asistate în lansarea și creșterea la nivel internațional. În cadrul selecțiilor următoare, companiile pot beneficia de încă două runde de finanțare de câte 10.000 euro, în runde de tip equity.
Echipele rămân sub tutela EIT Digital, precum și a partenerilor locali ROTSA și Techcelerator pentru a crește produsele propuse, alături de companii de succes și comunitatea de alumni.
EIT Digital Venture Program a fost lansat în 2018 pentru a sprijini antreprenorii aflați la început de drum din Țările Baltice și Europa de Sud-Est. Începând cu această ediție, programul se desfășoară în 22 de țări europene. Pe parcursul primelor cinci ediții, EIT Digital a sprijinit peste 200 de antreprenori și a lansat 124 de startup-uri, dintre care o parte au strâns rapid investiții și au semnat contracte cu clienți.
Cele 6 echipe finaliste sunt:
Al.bility
Al.bility ajută jucătorii de tenis profesioniști și antrenorii să analizeze și să îmbunătățească performanța lor. Produsul utilizează un senzor IMU atașat de rachetă, o cameră video pe teren și algoritmi machine learning pentru a analiza datele și a oferi jucătorilor și antrenorilor informații relevante despre performanța pe teren.
ChaosShift
ChaosShift este o platformă de cloud management care susține digitalizarea din cadrul companiilor de design și construcții. Produsul permite comunicarea eficientă internă și externă, urmărirea istoricului, adăugarea de comentarii, arhivare, programare, planificare bugetară, estimarea costurilor, managementul taskurilor și al echipelor, precum și management general și de program.
Life 4.0
Life 4.0 este o platformă dedicată stilului de viață sănătos, care susține bunăstarea personală și în cadrul corporațiilor. Aplicația include activități în 4 zone de interes (sport, nutriție, sănătate mental-emoțională și sănătate financiară) și colectează date relevante. Platforma cuprinde, într-un mod complet digitalizat, programe de bunăstare personală și de implicare a angajaților.
Notora
Notora este o platformă colaborativă dedicată echipelor de marketing și creatorilor. Este singura platformă automatizată din România unde brandurile pot colabora cu creatorii pentru a obține conținut foto și video pentru campanii de marketing.
Parent’s Advisor
Parent’s Advisor este un asistent AI pentru părinți care vor să crească copii talentați și fericiți. În cadrul aplicației, părinții pot face un test gratuit de orientare vocațională pentru copiii lor și vor primi recomandări personalizate privind tipul de activități extracurriculare potrivite pentru copiii lor.
Whiz Commerce Cloud
Whiz Commerce Cloud este o platformă avansată SaaS dedicată business-urilor e-commerce care vor să creeze aplicații mobile no-code. Platforma oferă o soluție rapidă, ușor de utilizat și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru companii de toate dimensiunile, care permite dezvoltarea aplicațiilor pentru comerț mobil, potrivite nevoilor lor.
“Timp de șapte săptămâni, echipa Startup Reaktor din cadrul ROTSA a avut privilegiul de a ghida și de a susține parcursul de dezvoltare și transformare a echipelor de fondatori, prin programul nostru de incubare, conceput pentru a oferi o platformă solidă de învățare și mentorat. Echipele din program au depășit așteptările, fiind foarte angajate în procesul de explorare a conceptelor cheie, inclusiv sustenabilitatea, și au transformat aceste cunoștințe în idei și planuri inovatoare. Colaborarea cu experți internaționali din domeniul tehnologic, al sustenabilității și al dezvoltării internaționale a adus o valoare extraordinară programului. Încurajăm echipele să păstreze aceste conexiuni și să le transforme în parteneriate durabile.
Echipele participante au propus soluții care facilitează accesul la informații relevante, platforme funcționale cu utilizare de inteligență artificială pentru optimizarea proceselor de afaceri și crearea de experiențe personalizate. În plus, produsele lor au fost dedicate îmbunătățirii calității vieții, abordând provocări în domenii precum sănătate, mediu înconjurător, educație și multe altele. Echipele participante au propus produse cu potențial pentru piață - de la aplicații digitale până la platforme funcționale prin inteligență artificială sau realitate augmentată, dedicate, în principal, identificării de soluții din diverse arii și de îmbunătățire a calității vieții”, a declarat Tudor Pasc, Incubation Director la ROTSA.
“Felicit echipele finaliste ale etapei Venture Program construite împreună cu partenerul nostru EIT Digital. Acest program se derulează simultan în 22 de țări din spațiul european și a înregistrat în acest an un total de 525 aplicații. Este o performanță pentru România și Bulgaria, țările pentru care suntem coordonatori. Cele șase echipe vor continua procesul de dezvoltare a afacerilor lor în cadrul Startup Reaktor organizat de ROTSA, și ne vom concentra acum pe zona de internaționalizare. Vrem să îi susținem să înceapă sa testeze cât mai curând într-o nouă piață, să avem validare și mai puternică a potențialului produselor”, a afirmat Cristina Țoncu, Regional Director ROTSA și cofondator Techcelerator.
***
Despre ROTSA
Romanian Tech Startups Association este o organizație neguvernamentală înființată în urmă cu 10 ani, care a trecut printr-o schimbare de branding în 2021 și care își propune să promoveze, să susțină și să reprezinte interesele start-up-urilor de tehnologie din România. Alături de ClujHub și Techcelerator, ROTSA face parte dintr-un grup al cărui scop este să creeze un mediu dezvoltat pentru startup-urile de tehnologie. Din 2010, organizația s-a dezvoltat și s-a alăturat ca partener într-o serie de proiecte de anvergură în domeniul dezvoltării antreprenoriatului în România.
ROTSA, prin colaborarea cu principalii jucători din ecosistemul național al start-up-urilor de tehnologie, realizează cartografierea națională a start-up-urilor tech din România, în efortul de a genera date legate de starea și evolutia start-up-urilor de tehnologie. Viziunea ROTSA este de a dezvolta și susține ecosistemul start-up-urilor de tehnologie, fiind totodată un conector pentru principalii jucători și o legătură cu alte ecosisteme internaționale. În 2021, ROTSA a fost selectată să reprezinte ecosistemul startup-urilor din România la nivelul UE, făcând parte din European Startup Network, o organizație compusă din 31 de asociații naționale de startup-uri din toată Europa și susținută de comisarul UE Mariya Gabriel.
Principalele obiective ale asociației sunt: promovarea intereselor profesionale, economice și sociale ale start-up-urilor de tehnologie din România; promovarea la nivel european a start-up-urilor de tehnologie din România prin afilierea la rețele și parteneriate europene; dezvoltarea unui model de incubare testat care poate fi replicat local; facilitarea dialogului între start-up-urile de tehnologie și finanțatorii, publici sau privați, pentru a determina și înțelege nevoile de finanțare.
Despre Techcelerator
Techcelerator proiectează și implementează programe de accelerare și evenimente care vizează start-up-urile de tehnologie din România și Europa de Sud-Est. Cu sediul în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este primul accelerator din România care a alocat fonduri pentru dezvoltarea companiilor high-tech în faza de accelerare și post-accelerare. Pentru accelerare și investiții sunt vizate companiile tinere inovatoare cu potențial ridicat de dezvoltare internațională și expansiune din industrii în creștere, cum ar fi FinTech, B2B SaaS, eHealth, PropTech, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală și altele. Techcelerator beneficiază de sprijinul strategic oferit de GapMinder Venture Partners și colaborează cu alți investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tehnologic din România și Europa de Sud-Est.
Techcelerator a susținut cu succes peste 50 de start-up-uri în cadrul rundelor anterioare de accelerare, precum și prin diverse programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem. În cei trei ani de la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 5 milioane EUR din rundele de investiții atrase până acum.
Despre EIT Digital
EIT Digital crede în crearea și modelarea unei Europe digitale competitive, care să fie incluzivă, echitabilă și durabilă și urmărește un impact global prin inovarea europeană alimentată de talentul antreprenorial și tehnologia digitală.
EIT Digital întruchipează viitorul inovației prin mobilizarea unui ecosistem pan-european de inovare deschisă, cu mai multe părți interesate, format din corporații europene de top, IMM-uri, startup-uri, universități și institute de cercetare, unde studenții, cercetătorii, inginerii, dezvoltatorii de afaceri și investitorii se ocupă de tehnologie, talente, competențe, afaceri și nevoile de capital ale antreprenoriatului digital.
EIT Digital construiește următoarea generație de companii, produse și servicii digitale și generează talent antreprenorial digital, susținând companiile și pe antreprenori, pentru ca aceștia să ajungă la frontiera inovației digitale, oferindu-le tehnologie, talente și sprijin pentru creștere.
EIT Digital este o comunitate de cunoaștere și inovare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT). EIT Digital este cofinanțat de Uniunea Europeană. Pentru mai multe informații, accesați www.eitdigital.eu .