Încercăm să aflăm dacă românii donează. Sau de ce ar trebui să doneze și ce impact are suportul  financiar acordat de români pentru o cauză sau proiect social.

„Bursa Binelui”, un proiect al BCR. Site-ul este bursabinelui.ro. Cine și de ce ar vrea binele unui oarecare? Avem nevoiași și pe strada noastră…

N.D.: Cred ca este mai puțin important nevoiașii de pe a cui stradă îi ajutăm, atâta timp cât ne creăm obiceiul de a ajuta. Bursa Binelui este un instrument care poate fi folosit pentru ajutorul celor care au nevoie. Dacă circuli cu mașina, dacă n-ai întâlnit nevoiașul în calea ta în ziua respectivă, sau poate că vrei să ajuți un proiect care ajută mai mulți nevoiași, seara, când ajungi acasă, în fața calculatorului sau tabletei, din fotoliul tău comod, poți să faci un bine cu o donație on-line.   

BCR suportă toate comisioanele pentru fiecare donație facută prin platforma „bursa binelui”. Alte instituții, care spun că fac un astfel de „bine”, percep comisioane? Cum adică să faci bine și să iei comision pentru asta?

N.D.: BCR suportă toate comisioanele pentru că știm că oamenii nu au atât de mulți bani  de dat și trebuie să îi ajutăm pe toți să ajungă acolo unde trebuie. Și dacă tot nu luăm comisioane, noi sperăm că oamenii să fie încurajați să doneze și sume mici – de câțiva lei - și să simtă că au ajutat. Aceste instrumente on-line de făcut bine trebuie să fie la fel de la îndemână ca atunci când scoți 3 lei din portofel să îi dai unui copil care-și cumpără înghețată din ei. De data asta 5 leii tăi, împreună cu 5 leii celor încă 1000 de oameni ca tine îi asigură copilului respectiv casa și masa o lună de zile. 

În lumea noastră, mai bine dai o merdenea cerșetorului pe care îl vezi zilnic la metrou, în drum spre slujbă, decât să mergi la o bancă să faci o donație pentru o familie de amărâți. Sau la biserică. Cum mă faci pe mine să dau bani pentru o entitate, sau persoană care îmi e necunoscută? Mai bine beau un șpriț!

N.D.: Cred ca e mai mare bătaia de cap să cumperi o merdenea decât să faci o donație pe Bursa Binelui! Gândește-te trebuie să stai la coadă, să ai bani cash în portofel, să fie lângă tine beneficiarul merdenelei, să îi fie foame fix în momentul în care te-ai nimerit tu cu merdeneaua lânga el. Plus că nu știi ce o să facă cu merdeneaua aia..poate o dă la un cățel după colț că deja a mâncat prea multe. Nu-i mai simplu pe Bursa Binelui, unde cu banii de o merdenea poți să ajuți niște proiecte gândite și susținute de niște oameni care chiar știu de câte merdenele are nevoie un om nevoiaș pe zi în așa fel încât să aibă și o haină curată pe el și nici să nu-i crească colesterolul degeaba? 

Nimeni nu poate crede că o bancă face ceva pro-bono! Întrebați pe stradă! Că nu are nimic-nimic de câștigat… Spune drept, ce are BCR de câștigat de pe urma acestei campanii? Impozite mai mici, deduceri, scăderi de taxe… Hai să fim corecți! Care-i clue-ul?

N.D.: Si banca vrea să se asigure că merdeneaua ajunge la cine trebuie și când trebuie și are avantajul că știe care-i circuitul banilor în natură – crearea și susținerea unui instrument de donații este punerea la treabă a cunoștințelor de banking în folosul binelui. 

Fă-mă să donez un leu. Convinge-mă! Hai că poți! Dacă mă induci pe mine, un sceptic, vor fi sigur alții care vor face lucruri bune.

N.D.: Doar atât, scepticule – intră pe www.bursabinelui.ro și citește ce înseamnă să faci bine. Ai de ales dintre sute de proiecte – sigur o să-ți miște sufletul și cardul un proiect care are grijă de copii instituționalizați, sau unul care îngrijește bătrânii rămași singuri pe lume, sau poate o să vezi ochii umezi ai unui cațeluș care va supraviețui doar dacă tu apeși “Donează”, sau o pădure pe care o poți salva la 12 noapte din patul tău calduț… sau… sau…
 
Sursa: Suplimentul Gala Societății Civile, apărut în Evenimentul Zilei, ediția 7 iunie 2016.