Societatea romaneasca este intr-un proces de activare a resurselor individuale si de redefinire a conceptului de comunitate. Dinu Patriciu, CEO Rompetrol Grup si cel mai bogat om din Romania, spune cum are un rol activ in acest context si explica rolul educatiei pe care trebuie sa o primeasca tinerii astazi.


Gala Societatii Civile:
 Ce v-a determinat sa infiintati Fundatia "Dinu Patriciu"?

Dinu Patriciu: Ca orice om care acumuleaza, am o responsabilitate sociala fata de comunitatea in care traiesc. Nu cred ca exista un om realizat care sa nu aiba acest precept. Mijloacele imi permit sa fac lucruri de o anumita dimensiune, de aceea s-a nascut ideea Fundatiei "Dinu Patriciu", organizatie care isi propune sa sprijine si sa promoveze educatia.

In SUA, actiunile de caritate insumeaza circa 280 de miliarde de dolari, adica de vreo opt ori bugetul Romaniei. Bill Gates are un buget anual al fundatiei care depaseste bugetul anual al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Asadar, cred ca fiecare dintre noi avem obligatia de a darui o parte din resursele si energia pe care le avem, de a prelua o parte din functiile statului.

Scopurile strategice pe care Fundatia si le propune se refera la promovarea performantei si a educatiei ca modele pozitive si la asigurarea acelor resurse necesare pentru a atinge aceasta performanta.

Gala Societatii Civile: Cum functioneaza Fundatia "Dinu Patriciu" si cum credeti ca va arata lumea in care vor trai oamenii formati cu ajutorul acesteia?

Dinu Patriciu: Fundatia deruleaza doua dintre cele mai complexe programe de burse destinate elevilor si studentilor romani. Prin intermediul programului "Inventeaza-ti viitorul!", fundatia ofera anual un numar de 5.500 de burse elevilor de liceu si studentilor, iar prin programul "Orizonturi deschise", aceasta finanteazã 100 de studenti, inscrisi la cursurile unora dintre cele mai cunoscute universitati din lume.

Pe langa acestea, programul "Sponsorizeaza un copil!" isi propune sa le ofere copiilor si tinerilor din familii cu posibilitati financiare limitate resursele materiale de care au nevoie pentru a-si continua studiile, prin implicarea unor sponsori individuali care sa ii sprijine.

Asa cum spuneam la lansarea Fundatiei, doresc sa infiintez intr-un orizont de trei-patru ani o universitate privata. Accesul la educatie este conditia pentru o comunitate democratica si prospera. Consider ca educatia este cea care formeazã generatii si mentalitati, intretine valori si genereaza sentimentul apartenentei la o cultura, educatia este resursa strategica a unei tari. Nicio viziune de dezvoltare nu este posibila fara sisteme educationale coerente. Este vital pentru Romania europeana ca tinerii sa aiba acces la educatie si sa-si formeze o mentalitate bazata pe libera initiativa, pe gandire critica si responsabila.

Gala Societatii Civile:De ce v-ati hotarat sa va implicati in primul rand in educatie?

Dinu Patriciu: In calitate de lider al unei mari corporatii stiu ca lucrurile durabile nu pot fi cladite fara cunoastere si spirit intreprinzator si ca aptitudinile fiecaruia trebuie sprijinite si cultivate cu grija. De aceea, cred ca educatia este o responsabilitate a fiecaruia dintre noi.

Societatile democratice si dezvoltate recunosc educatiei un rol fundamental in formarea unor cetateni constienti de drepturile lor si in acelasi timp bine pregatiti pentru piata muncii. Nimeni nu se mai indoieste astazi ca educatia reprezinta in fapt adevaratul suport al libertatii si al bunastarii.

Fundatia "Dinu Patriciu" intentioneaza astfel sa devina o banca de oportunitati pregatita sa acorde credit moral si material acelor tineri care doresc sa isi desavarseasca educatia.

Gala Societatii Civile:Ce inseamna pentru dumneavoastra, cel mai bogat om din Romania, responsabilitatea sociala? De ce a ales Rompetrol sa fie sponsorul principal al Galei Societatii Civile?

Dinu Patriciu: Spuneam si mai devreme ca orice om care acumuleaza, are o responsabilitate sociala fata de comunitatea in care traieste, sau cel putin ar trebui sa o aiba. Responsabilitatea sociala functioneaza practic pe principiul reciprocitatii, primesti, dar si oferi in schimb. Dincolo de satisfacerea unor nevoi simple, apare nevoia de a intreprinde activitati spre binele comunitatii. Cred in forta exemplului individual si in datoria morala a celor care au reusit sa impartaseasca societatii din experienta si roadele succesului. Acesta este modul prin care eu inteleg sa contribui la afimarea unei Romanii prospere.

Gala Societatii Civile reprezinta una dintre putinele ocazi in care oamenii cu initiative pentru comunitate se intalnesc si cu sectorul privat, precum si cu reprezentanti ai administratiei. Pornind de aici, motivul pentru care Rompetrol sustine Gala este firesc, deoarece compania va fi intotdeauna o prezenta in cadrul actiunilor ce cristalizeaza nevoia societatii romanesti de activare a resurselor individuale si de redefinire a conceptului de comunitate. 

Gala Societatii Civile: Desi Romania este de un an membra a Uniunii Europene, cum poate sa transforme in avantaj faptul ca inca nu face parte din grupul tarilor foarte dezvoltate si industrializate?

Dinu Patriciu: Este recunoscut faptul ca revolutia industriala romaneasca a inceput mai tarziu decat in restul tarilor europene, a fost o industrializare fortata care a intarziat si procesele de productie  propriu-zise. Ca o consecinta, nici legislatia aferenta proceselor economice nu s-a dezvoltat si cristalizat foarte repede. Este adevarat ca Romania a avut un start lent, insa anii ’90 au adus cu sine si nenumaratele posibilitati pentru dezvoltarea economiei tarii si dinamizarea pachetelui legislativ care sustine aceasta ramura.

Pe acest fond, ca tanara membra a Uniunii Europene, Romania mai are un avantaj, acela de a adopta legile europene printr-un proces mai rapid, asta pentru ca acestea vor inlocui un sistem legislativ economic romanesc relativ tanar. Romania are avantajul de a se plia noilor legi fara a avea de inlaturat prea multe radacini din vechiul pachet.