Emma Pop face parte din echipa de Tineri Jurați care a evaluat proiectele din noua secțiune a competiției Gala Societății Civile - Tineri de Bine. Cei 7 Tineri Jurați au fost selectați de echipele Gala Societății Civile și ASAP România, partener strategic, în urma unui call public.

Pe lângă evaluarea proiectelor gândite și implementate de tineri, cei 7 jurați au luat parte, alături de ceilalți 55 de membri ai juriului, și la evaluarea proiectelor eligibile pentru Marele Premiu la GSC 2022 – adică proiectele câștigătoare, în urma primei runde de jurizare, ale Premiului I de la secțiunile din cadrul Categoriilor A și B.

Cine este Emma Andreea Pop?

Emma Pop este un activist în educație, lucrător de tineret și intraprenor la o companie de marketing aflată sub umbrela unei entități IT cu capital românesc. Fiind o persoană dinamică, mereu în căutare de a investí în activități inovative, Emma este pasionată în mod special de educația non-formală și proiectele socio-culturale.
Aforismul care definește filosofia pe care Emma o urmează în această etapă a vieții ei este “Tinere, fă ca numele tău să valoreze ceva” (Andrew Carnegie).

Povestește-ne un pic despre experiența ta profesională. Ai lucrat atât pentru proiecte sociale, cât și culturale – ca lider de comunitate, facilitator și om de marketing – cum și de ce ai ales să te implici în proiecte așa de diverse?

Sunt de părere că în viață este mult mai important să îți dai seama ce nu îți place decât ceea ce îți place, iar pentru a vedea aceste lucruri este necesar să încerci cât mai multe direcții profesionale și să nu te oprești. Asta cred că definește un antreprenor în devenire. Organizațiile sunt acele spații care îți oferă oportunitatea de a crea proiecte-pilot și este locul unde poți să greșești, să îți accepți propriile limite și să evoluezi atât profesional, cât și emoțional, intelectual.
Mandatul de Președinte în cadrul Asociației Studenților Contabili RATIO a fost cel care mi-a deschis și propulsat în domeniul educațional și al lucrătorilor de tineret, iar de la această experiență am continuat cu mare interes în a mă implica în comunitatea și educației tinerilor din România.
Voluntariatul și proiectele sociale și culturale m-au crescut și m-au ajutat să-mi dau seama ce vreau să fac atunci când voi fi “om mare” – și anume om liber, antreprenor. La fel de important este networking-ul creat – oamenii motivați, alături de care am reușit să începem schimbarea de care avem nevoie în toate comunitățile de tineri.
Da, din perspectivă profesională, am încercat mai multe arii conexe studiilor mele [absolvent de Contabilitate și Informatică de Gestiune (licență, UBB, linia engleză), Managementul Afacerilor Internaționale (master, UBB, linia engleză)] și toate m-au condus spre leadership și marketing digital. Alături de echipa de la Diez cu care lucrez, reușim să livrăm experiențe digitale complete pentru clienții noștri.

Ești Membru în Biroul de Conducere al Federației Tinerilor din Cluj, unde coordonezi rețeaua de lucrători de tineret și intrapenor într-o companie de IT cu capital românesc. Poți să ne povestești câte ceva despre acest rol?

De curând am început un parteneriat cu o companie de IT cu capital românesc și în urma unui puternic brainstorming strategic, am hotărât că este necesară separarea serviilor din portofoliu nostru în 2 direcții, sub două branduri diferite. Despre brandul IT vă voi vorbi data viitoare. Acum voi pune accent pe portofoliul servicii de marketing, unde, sub coordonarea mea, tocmai s-a lansat brandul Diez – Insert # in your digital journey.
Diez este o agenție de digitalizare, unde împreună cu echipa mea, mă ocup de construirea și livrarea de experiențele digitale inovatoare, personalizate pe nevoile clienților noștri. Pe site-ul www.insertdiez.eu puteți să aflați mai multe detalii despre serviciile și clienții noștri.
Referitor la experiența mea de lucrător de tineret, aceasta întruchipează cel mai bine interesul meu față de educația tinerilor, cultura noastră și dorința pe care o am în dezvoltarea unei comunități de bună practică (dezvoltare durabilă).
Prin rețeaua de Lucrători de Tineret pe care o coordonez în cadrul Federației, ne dorim să creăm o punte de legătură între lucrătorii de tineret și tineri prin diverse activități de interes pentru această generație. Îmi doresc, în calitate de lucrător de tineret, să încurajez constant implicarea tinerilor în activități care să contribuie la integrarea lor în societate și să facilitez accesul spre educație formală și non-formală creând oportunități relevante de învățare pentru aceștia.

Care a fost cea mai mare reușită de până acum? Dar nereușită din care ai învățat cel mai mult?

Din toate am învățat să fac multitasking – prin asta mă refer la implicarea mea în paralel în mai multe proiecte și arii de interes. Mi-am dat seama de-a lungul timpului că oportunitățile se pot crea, nu neapărat se primesc.
Vreau să vă spun două dintre cele mai mari reușite ale mele – una din zona de lucrător de tineret și una din zona de business. În zona de tineret, un mare succes îl consider mandatul de Președinte în cadrul Asociației Studenților Contabili RATIO – unde am reușit alături de echipa mea să facilităm accesul tinerilor spre mediul business și să creștem rata angajabilității studenților și tinerilor care ne-au călcat pragul proiectelor precum Academia RATIO, Career Challenge și Parteneriat pentru Educație.
Iar cel mai mare succes din zona business este cu siguranță parteneriatul datorită căruia am reușit lansarea agenției Diez, unde am rolul de Business Development Manager.
Vreau să vă mai povestesc din nereușitele mele – consider că fiecare rezultat care nu a fost dus la nivelul așteptărilor sau fiecare proiect care a rămas la statusul “in planning”/ “on hold” m-a învățat că toate au nevoie de timp să se concretizeze; este foarte important să credem și să ne bucurăm de proces! Da, greșelile te formează și te cresc mult mai tare decât un orice alt succes.

Ce te motivează să continui să te implici în sectorul neguvernamental?

Cred cu tărie că este mandatoriu să investești în comunitatea care te-a format și să dai mai departe, într-o formă sau alta, ceea ce ai primit – ca un efect de boomerang. Cu această întrebare aș asocia un al doilea aforism de care eu mă leg adesea în activitatea mea: “If you are a gifted person, it doesn't mean that you gained something. It means you have something to give back” (Carl Jung).

Să vorbim acum și despre experiența de Tânăr Jurat la Gala Societății Civile 2022. Cum ți s-au părut proiectele din secțiunea Tineri de Bine? Ce probleme ți-ar plăcea să vezi mai des adresate în astfel de proiecte, dezvoltate și implementate de tineri?

Sunt tare încântată să vă spun că secțiunea Tineri de Bine a adus la suprafață proiecte inovatoare cu soluții pe măsură!
Proiectele înscrise m-au bucurat și mi-au arătat că atât timp cât există inițiativă și dorință constantă de a schimba lucrurile, niciun impediment, chiar și sub forma unui context pandemic, nu poate sta împotrivă. Proiectele propuse au demonstrat implicarea civică a tinerilor prin acțiuni din diverse arii de interes precum educație, artă, cultură, tehnologie, prin propunerea unor soluții tehnologice și m-au făcut să cred că încă există speranță și multă empatie.
România se confruntă cu provocări mari cu privire la gradul de educație, având al treilea cel mai ridicat procent al abandonului școlar (preșcolari, elevi) din Uniunea Europeană. Pandemia a înrăutățit situația, motiv pentru care mi-aș dori să văd cât mai multe proiecte care să prevină abandonul școlar prin promovarea oportunităților de învățare și de dezvoltare care să acceseze surse de informare practică, formală și non-formală în vederea obținerii și oferirii sprijinului adecvat generației.

Cum ai caracteriza societatea civilă de acum? Și cum o vezi evoluând în următorii 20 de ani?

În contextul post-pandemic și evaluând ultimele evenimente care au avut loc la nivel global, cred că gradul cel mai mare de responsivitate l-a avut societatea civilă. Aceasta a sărit în ajutorul grupurilor vulnerabile și afectate atât de pandemie cât și de conflictele armate. Acesta este un semn care ne arată că spiritul civic trebuie susținut, promovat, dar și premiat. În România, avem nevoie de exemple care să susțină aceste mișcări și să îndemne continuitatea faptelor bune.
Cred și sper că în următorii ani, societatea civilă va continua să promoveze spiritul civic iar activitatea sectorului non-profit va continua să fie ghidată de actori ai societății civile prin factorii decizionali destinați schimbării în bine.

Secțiunile din competiția GSC dedicate noii generații sunt susținute de ASAP România, partener strategic. Cât de important ți se pare demersul ASAP pentru colectarea separată în unitățile de învățământ?

ASAP este un important program de responsabilitate socială de care îmi doresc ca toți să audă și să îl considere relevant atunci când vorbim de conștientizarea problemelor provocate de plastic.
Este extrem de important acest demers deoarece procesul colectării separate trebuie să înceapă de pe băncile școlii pentru că tânăra generație să ducă mai departe într-un mod practic acest know-how și valorile instaurate. Astfel, prin creearea unui sistem de colectare separată în unitățile de învățământ, ASAP reușește să educe și să ghideze tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor dezvoltând formarea deprinderilor de protejare a mediului înconjurător.

***

Festivitatea de premiere a Galei Societății Civile 2022 va avea loc miercuri, 28 septembrie, sa le 19:30, la Ateneul Român din București și va încheia ediția a XX-a a competiției anuale.
Pentru participarea la festivitatea de premiere a Galei Societății Civile din acest an este necesară completarea formularului online care poate fi găsit aici.
De asemenea, festivitatea de premiere va fi transmisă și live pe pagina de Facebook a Galei Societății Civile.

***

ASAP este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor și construiește alături de unitățile de învățământ din România cea mai extinsă rețea de colectare separată și de reciclare a plasticului.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.

Parteneri principali: UniCredit Bank, Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare
Partener Secțiune Dezvoltare economică și socială: Mastercard
Partener Secțiune Proiecte și campanii de voluntariat: KRUK România
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București prin ARCUB și PROEDUS
Parteneri media: Rock FM, IQads.ro, News.ro, Zile și Nopți, Biz, România Pozitivă, Știri ONG, AGERPRES, RADOR, IQool, Blindspot
Parteneri tradiţionali: Gavrilă&Asociaţii, Netvibes România, MediaTrust România

Pentru mai multe informații despre Gala Societății Civile 2022, vizitați www.galasocietatiicivile.ro.