Oltina Lungu face parte din echipa de Tineri Jurați care a evaluat proiectele din noua secțiune a competiției Gala Societății Civile - Tineri de Bine. Cei 7 Tineri Jurați au fost selectați de echipele Gala Societății Civile și ASAP România, partener strategic, în urma unui call public.
Pe lângă evaluarea proiectelor gândite și implementate de tineri, cei 7 jurați au luat parte, alături de ceilalți 55 de membri ai juriului, și la evaluarea proiectelor eligibile pentru Marele Premiu la GSC 2022 – adică proiectele câștigătoare, în urma primei runde de jurizare, ale Premiului I de la secțiunile din cadrul Categoriilor A și B.
Cine este Oltina Lungu?
Sunt o fată de 20 de ani, m-am născut în Petroșani și am locuit în București în perioada liceului pentru a studia actoria. În general, cred că faptele mele vorbesc mai bine despre mine decât o fac eu.
Sunt la început de drum, am visuri și aspirații pozitive pentru viitor și sper ca trecerea mea prin viață să lase o urmă benefică asupra societății. Îmi place să cred că fiecare dintre noi ne naștem cu un scop și îmi doresc să îmi găsesc menirea ajutându-i pe cei din jurul meu.
Studiez Dreptul European și sunt pasionată de ceea ce învăț. Viața mea e construită din lecțiile pe care le primesc la fiecare drum și mă bucur cât de mult pot de ea și de oamenii speciali pe care îi întâlnesc pe parcurs. De asemenea, am reușit să îmi construiesc un sistem de valori și principii pe care le prețuiesc și peste care nu pot trece.
Chiar și așa, cred că răspunsul potrivit pentru această întrebare l-aș putea oferi abia în viitor (cred eu, peste 20 de ani) când faptele mele mă vor defini ca persoană și voi putea spune într-adevăr cine este Oltina Lungu. Până atunci, sunt doar un om la început de drum, iar persoanele în măsură să mă descrie cel mai bine sunt familia și prietenii.
Povestește-ne un pic despre experiența ta profesională. Cum și de ce ai ales să te implici în proiecte care abordează teme ca protecția mediului, sustenabilitate?
Nu pot specifica cu lux de amănunte ceea ce m-a determinat să abordez teme de acest fel. Ce pot spune, însă, este că un impact major în determinarea mea l-a avut internetul, sursă ce în permanență trage un semnal de alarmă referitor la pericolele asupra mediului. Prin internet, nu mă refer doar la social media, ci și la site-urile organizațiilor internaționale de profil (precum Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) sau cele ale ziarelor cu renume mondial (unde se pot găsi numeroase statistici și interviuri ale oamenilor de specialitate).
Acestea sunt la un click distanță de fiecare dintre noi și, indiferent dacă vrem sau nu, ne sunt aduse la cunoștință informații legate de mediul în care trăim.
Totuși, internetul nu ar fi avut niciun efect dacă nu observam realitatea imediat apropiată, unde observ distructibilitatea mediului înconjurător sub efectele acțiunilor omului (precum poluarea sau încălzirea globală).
De aceea, începând cu perioada liceului, cu ajutorul unor prieteni, am participat în spectacole de teatru ce abordau tema ecologiei prin intermediul reciclării, iar aceasta a fost una din primele acțiuni ce mi-au aprins interesul spre această direcție. E important să am grijă de lumea în care trăiesc, îmi doresc o planetă curată și sper ca fiecare pas făcut de oricare dintre noi să aibă un impact pozitiv asupra viitorului.
Urmează să începi al doilea an de studii la Universitatea Maastricht, European Law School. Ce te-a determinat să alegi această specializare?
Ultimul an a fost plin de lecții, pe toate planurile. A fost un pas mare pentru mine să plec la studii în altă țară, unde predomină diversitatea culturală și unde sistemul de învățământ e diferit de cel cu care mă obișnuisem. Experiența mi-a dat șansa să cunosc oameni din numeroase țări, să îmi dezvolt simțul practic și să îmi deschid mintea și sufletul mai mult în ceea ce privește aspectele vieții.
Mi-am dorit să studiez dreptul, fiind în mare parte influențată de tatăl meu, cel pe care l-am văzut drept un model în această filieră. Am fost atrasă de latura internațională a dreptului și sunt bucuroasă că pot lucra comparând sistemele legale din mai multe țări, construindu-mi, în același timp, șansa să particip în proiecte și relații cu reprezentanții actuali și viitori ai dreptului european și internațional.
Care a fost cea mai mare reușită de până acum? Dar nereușită din care ai învățat cel mai mult?
Probabil cuvântul „reușită” în acest context se referă punctual la realizările din planul profesional. În acest sens, sunt multe momente de succes care au avut un impact frumos asupra mea și din care mi-ar fi greu să aleg din cauza diversității lor (legate de rezultatele școlare, premiile obținute în competiții de teatru, învățături dobândite în domeniul juridic), așa că prefer să nu abordez niciuna dintre acestea.
Poate că una din cele mai frumoase reușite a fost fructul tuturor activităților mele, și anume, experiența dobândită. Am cules cuvinte precum maturitate, empatie, forță, motivație și, împreună cu oamenii deosebiți pe care i-am întâlnit în parcursul meu, contribuie la o satisfacție emoțională pe care mi-e greu să o descriu în cuvinte.
Așadar, sunt recunoscătoare că am reușit să realizez că succesul nu stă într-un singur moment, ci în cunoștințele dobândite și în influența pozitivă pe care le au cei din jur asupra mea. Totodată, un plus este să observ că, la rândul meu, am avut un impact bun asupra altor persoane, lucru care nu poate decât să mă bucure și să îmi confirme că merg pe drumul cel bun.
În aceeași linie de idei, nereușitele mele contribuie la dezvoltarea mea personală și, deși nu pot descrie un caz specific în care un eșec mi-a schimbat traiectoria gândirii, pot spune că regret faptul că nu îmi asum suficiente riscuri. Nu poți evolua dacă nu îndrăznești să ieși din tipare și mărturisesc că mă aflu la capitolul în care încerc să trec peste această barieră. Mi-aș dori să fiu categorică în luarea anumitor decizii și să am curajul să încerc să-mi implementez ideile cu avânt.
Mi-aș dori să pot chiar și acum să povestesc o mare nereușită a mea, dar sper ca în viitor să am o listă lungă de învățături acumulate, întrucât cred cu tărie în zicala ,,Omul din greșeli învață”, iar eșecul (și nici reușita) nu apare fără atitudinea unui om care își asumă riscuri.
Ce te motivează să continui să te implici în sectorul neguvernamental?
Mă bucură să contribui la soluționarea problemelor din societate și, fiind încă studentă, cred că este una din cele mai bune modalități de dezvoltare personală, pentru că sunt de ajutor în cauze de care sunt interesată, îndeplinind diverse sarcini și acumulând informații din domeniu. Reușesc să cunosc oameni cu obiective comune și îmi clădesc locul într-o comunitate mai bună, care crește de la zi la zi.
Să vorbim acum și despre experiența de Tânăr Jurat la Gala Societății Civile 2022. Cum ți s-au părut proiectele din secțiunea Tineri de Bine?Ce probleme ți-ar plăcea să vezi mai des adresate în astfel de proiecte, dezvoltate și implementate de tineri?
Mărturisesc de la început că m-am simțit onorată citind proiectele din secțiunea Tineri de Bine și m-am bucurat să văd inițiativele participanților. Temele abordate au fost variate și consider că așa ar trebui să rămână. Îmi place să văd originalitatea și găsirea de soluții în medii neașteptate sau modalități de rezolvare unice. De aceea, încurajez această diversitate de idei și nu pot spune că problemele dintr-un anumit sector depășesc importanța altora din sectoare diferite, întrucât societatea actuală are mai multe nevoi decât vedem cu ochiul liber și e nevoie de deschidere în toate planurile.
Cum ai caracteriza societatea civilă de acum? Și cum o vezi evoluând în următorii 20 de ani?
Societatea civilă din prezent este în dezvoltare. Cred că așa este cel mai bine descrisă. Sunt multe probleme, frici, evenimente neplăcute, dar, din fericire, observ că puterea oamenilor este în creștere și mă bucură sincer să observ noi inițiative apărute în rândul lor.
Evoluția acesteia va fi determinată de mulți factori care nu țin doar de abordarea umană, însă sunt fericită când văd că din ce în ce mai multe persoane se implică benevol în perfecționarea societății și în stabilirea unui echilibru pentru toate clasele. Dacă lucrurile vor merge în aceeași direcție, sigur lumea se va obișnui crescând frumos și nimic nu o va putea opri.
Secțiunile din competiția GSC dedicate noii generații sunt susținute de ASAP România, partener strategic. Cât de important ți se pare demersul ASAP pentru colectarea separată în unitățile de învățământ?
Colectarea selectivă a deșeurilor este un prim pas necesar pentru protejarea mediului înconjurător, valabil pentru orice persoană. Este în zadar să vorbesc despre importanța acestei acțiuni, întrucât se pot găsi informații la un click distanță.
Așadar, nu rămâne decât să spun că salut inițiativa celor de la ASAP România, care țintește către posteritate. Tinerii sunt cruciali în identificarea nevoilor planetei și acest demers îi va ajuta să înceapă cu schimbări mici, dar potrivite pentru un viitor mai curat.
***
Festivitatea de premiere a Galei Societății Civile 2022 va avea loc miercuri, 28 septembrie, sa le 19:30, la Ateneul Român din București și va încheia ediția a XX-a a competiției anuale.
Pentru participarea la festivitatea de premiere a Galei Societății Civile din acest an este necesară completarea formularului online care poate fi găsit aici.
De asemenea, festivitatea de premiere va fi transmisă și live pe pagina de Facebook a Galei Societății Civile.
***
ASAP este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor și construiește alături de unitățile de învățământ din România cea mai extinsă rețea de colectare separată și de reciclare a plasticului.
Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.
Parteneri principali: UniCredit Bank, Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare
Partener Secțiune Dezvoltare economică și socială: Mastercard
Partener Secțiune Proiecte și campanii de voluntariat: KRUK România
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, ARCUB
Pe lângă evaluarea proiectelor gândite și implementate de tineri, cei 7 jurați au luat parte, alături de ceilalți 55 de membri ai juriului, și la evaluarea proiectelor eligibile pentru Marele Premiu la GSC 2022 – adică proiectele câștigătoare, în urma primei runde de jurizare, ale Premiului I de la secțiunile din cadrul Categoriilor A și B.
Cine este Oltina Lungu?
Sunt o fată de 20 de ani, m-am născut în Petroșani și am locuit în București în perioada liceului pentru a studia actoria. În general, cred că faptele mele vorbesc mai bine despre mine decât o fac eu.
Sunt la început de drum, am visuri și aspirații pozitive pentru viitor și sper ca trecerea mea prin viață să lase o urmă benefică asupra societății. Îmi place să cred că fiecare dintre noi ne naștem cu un scop și îmi doresc să îmi găsesc menirea ajutându-i pe cei din jurul meu.
Studiez Dreptul European și sunt pasionată de ceea ce învăț. Viața mea e construită din lecțiile pe care le primesc la fiecare drum și mă bucur cât de mult pot de ea și de oamenii speciali pe care îi întâlnesc pe parcurs. De asemenea, am reușit să îmi construiesc un sistem de valori și principii pe care le prețuiesc și peste care nu pot trece.
Chiar și așa, cred că răspunsul potrivit pentru această întrebare l-aș putea oferi abia în viitor (cred eu, peste 20 de ani) când faptele mele mă vor defini ca persoană și voi putea spune într-adevăr cine este Oltina Lungu. Până atunci, sunt doar un om la început de drum, iar persoanele în măsură să mă descrie cel mai bine sunt familia și prietenii.
Povestește-ne un pic despre experiența ta profesională. Cum și de ce ai ales să te implici în proiecte care abordează teme ca protecția mediului, sustenabilitate?
Nu pot specifica cu lux de amănunte ceea ce m-a determinat să abordez teme de acest fel. Ce pot spune, însă, este că un impact major în determinarea mea l-a avut internetul, sursă ce în permanență trage un semnal de alarmă referitor la pericolele asupra mediului. Prin internet, nu mă refer doar la social media, ci și la site-urile organizațiilor internaționale de profil (precum Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) sau cele ale ziarelor cu renume mondial (unde se pot găsi numeroase statistici și interviuri ale oamenilor de specialitate).
Acestea sunt la un click distanță de fiecare dintre noi și, indiferent dacă vrem sau nu, ne sunt aduse la cunoștință informații legate de mediul în care trăim.
Totuși, internetul nu ar fi avut niciun efect dacă nu observam realitatea imediat apropiată, unde observ distructibilitatea mediului înconjurător sub efectele acțiunilor omului (precum poluarea sau încălzirea globală).
De aceea, începând cu perioada liceului, cu ajutorul unor prieteni, am participat în spectacole de teatru ce abordau tema ecologiei prin intermediul reciclării, iar aceasta a fost una din primele acțiuni ce mi-au aprins interesul spre această direcție. E important să am grijă de lumea în care trăiesc, îmi doresc o planetă curată și sper ca fiecare pas făcut de oricare dintre noi să aibă un impact pozitiv asupra viitorului.
Urmează să începi al doilea an de studii la Universitatea Maastricht, European Law School. Ce te-a determinat să alegi această specializare?
Ultimul an a fost plin de lecții, pe toate planurile. A fost un pas mare pentru mine să plec la studii în altă țară, unde predomină diversitatea culturală și unde sistemul de învățământ e diferit de cel cu care mă obișnuisem. Experiența mi-a dat șansa să cunosc oameni din numeroase țări, să îmi dezvolt simțul practic și să îmi deschid mintea și sufletul mai mult în ceea ce privește aspectele vieții.
Mi-am dorit să studiez dreptul, fiind în mare parte influențată de tatăl meu, cel pe care l-am văzut drept un model în această filieră. Am fost atrasă de latura internațională a dreptului și sunt bucuroasă că pot lucra comparând sistemele legale din mai multe țări, construindu-mi, în același timp, șansa să particip în proiecte și relații cu reprezentanții actuali și viitori ai dreptului european și internațional.
Care a fost cea mai mare reușită de până acum? Dar nereușită din care ai învățat cel mai mult?
Probabil cuvântul „reușită” în acest context se referă punctual la realizările din planul profesional. În acest sens, sunt multe momente de succes care au avut un impact frumos asupra mea și din care mi-ar fi greu să aleg din cauza diversității lor (legate de rezultatele școlare, premiile obținute în competiții de teatru, învățături dobândite în domeniul juridic), așa că prefer să nu abordez niciuna dintre acestea.
Poate că una din cele mai frumoase reușite a fost fructul tuturor activităților mele, și anume, experiența dobândită. Am cules cuvinte precum maturitate, empatie, forță, motivație și, împreună cu oamenii deosebiți pe care i-am întâlnit în parcursul meu, contribuie la o satisfacție emoțională pe care mi-e greu să o descriu în cuvinte.
Așadar, sunt recunoscătoare că am reușit să realizez că succesul nu stă într-un singur moment, ci în cunoștințele dobândite și în influența pozitivă pe care le au cei din jur asupra mea. Totodată, un plus este să observ că, la rândul meu, am avut un impact bun asupra altor persoane, lucru care nu poate decât să mă bucure și să îmi confirme că merg pe drumul cel bun.
În aceeași linie de idei, nereușitele mele contribuie la dezvoltarea mea personală și, deși nu pot descrie un caz specific în care un eșec mi-a schimbat traiectoria gândirii, pot spune că regret faptul că nu îmi asum suficiente riscuri. Nu poți evolua dacă nu îndrăznești să ieși din tipare și mărturisesc că mă aflu la capitolul în care încerc să trec peste această barieră. Mi-aș dori să fiu categorică în luarea anumitor decizii și să am curajul să încerc să-mi implementez ideile cu avânt.
Mi-aș dori să pot chiar și acum să povestesc o mare nereușită a mea, dar sper ca în viitor să am o listă lungă de învățături acumulate, întrucât cred cu tărie în zicala ,,Omul din greșeli învață”, iar eșecul (și nici reușita) nu apare fără atitudinea unui om care își asumă riscuri.
Ce te motivează să continui să te implici în sectorul neguvernamental?
Mă bucură să contribui la soluționarea problemelor din societate și, fiind încă studentă, cred că este una din cele mai bune modalități de dezvoltare personală, pentru că sunt de ajutor în cauze de care sunt interesată, îndeplinind diverse sarcini și acumulând informații din domeniu. Reușesc să cunosc oameni cu obiective comune și îmi clădesc locul într-o comunitate mai bună, care crește de la zi la zi.
Să vorbim acum și despre experiența de Tânăr Jurat la Gala Societății Civile 2022. Cum ți s-au părut proiectele din secțiunea Tineri de Bine?Ce probleme ți-ar plăcea să vezi mai des adresate în astfel de proiecte, dezvoltate și implementate de tineri?
Mărturisesc de la început că m-am simțit onorată citind proiectele din secțiunea Tineri de Bine și m-am bucurat să văd inițiativele participanților. Temele abordate au fost variate și consider că așa ar trebui să rămână. Îmi place să văd originalitatea și găsirea de soluții în medii neașteptate sau modalități de rezolvare unice. De aceea, încurajez această diversitate de idei și nu pot spune că problemele dintr-un anumit sector depășesc importanța altora din sectoare diferite, întrucât societatea actuală are mai multe nevoi decât vedem cu ochiul liber și e nevoie de deschidere în toate planurile.
Cum ai caracteriza societatea civilă de acum? Și cum o vezi evoluând în următorii 20 de ani?
Societatea civilă din prezent este în dezvoltare. Cred că așa este cel mai bine descrisă. Sunt multe probleme, frici, evenimente neplăcute, dar, din fericire, observ că puterea oamenilor este în creștere și mă bucură sincer să observ noi inițiative apărute în rândul lor.
Evoluția acesteia va fi determinată de mulți factori care nu țin doar de abordarea umană, însă sunt fericită când văd că din ce în ce mai multe persoane se implică benevol în perfecționarea societății și în stabilirea unui echilibru pentru toate clasele. Dacă lucrurile vor merge în aceeași direcție, sigur lumea se va obișnui crescând frumos și nimic nu o va putea opri.
Secțiunile din competiția GSC dedicate noii generații sunt susținute de ASAP România, partener strategic. Cât de important ți se pare demersul ASAP pentru colectarea separată în unitățile de învățământ?
Colectarea selectivă a deșeurilor este un prim pas necesar pentru protejarea mediului înconjurător, valabil pentru orice persoană. Este în zadar să vorbesc despre importanța acestei acțiuni, întrucât se pot găsi informații la un click distanță.
Așadar, nu rămâne decât să spun că salut inițiativa celor de la ASAP România, care țintește către posteritate. Tinerii sunt cruciali în identificarea nevoilor planetei și acest demers îi va ajuta să înceapă cu schimbări mici, dar potrivite pentru un viitor mai curat.
***
Festivitatea de premiere a Galei Societății Civile 2022 va avea loc miercuri, 28 septembrie, sa le 19:30, la Ateneul Român din București și va încheia ediția a XX-a a competiției anuale.
Pentru participarea la festivitatea de premiere a Galei Societății Civile din acest an este necesară completarea formularului online care poate fi găsit aici.
De asemenea, festivitatea de premiere va fi transmisă și live pe pagina de Facebook a Galei Societății Civile.
***
ASAP este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor și construiește alături de unitățile de învățământ din România cea mai extinsă rețea de colectare separată și de reciclare a plasticului.
Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.
Parteneri principali: UniCredit Bank, Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare
Partener Secțiune Dezvoltare economică și socială: Mastercard
Partener Secțiune Proiecte și campanii de voluntariat: KRUK România
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, ARCUB
Parteneri media: Rock FM, IQads.ro, News.ro, Zile și Nopți, Biz, România Pozitivă, Știri ONG, AGERPRES, RADOR, IQool
Parteneri tradiţionali: Gavrilă&Asociaţii, Netvibes România, MediaTrust România
Pentru mai multe informații despre Gala Societății Civile 2022, vizitați www.galasocietatiicivile.ro.
Parteneri tradiţionali: Gavrilă&Asociaţii, Netvibes România, MediaTrust România
Pentru mai multe informații despre Gala Societății Civile 2022, vizitați www.galasocietatiicivile.ro.