În pregătirea Festivității de Premiere Gala Societății Civile 2023, am stat de vorbă cu o parte dintre Jurații GSC despre societatea civilă și implicarea civică, despre colaborare și dialog și despre cum va arăta societatea civilă în viitor. Anul acesta, 238 de iniţiative, respectiv 182 proiecte, 23 programe și 33 de campanii de comunicare s-au înscris la cea de-a XXI-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele au fost jurizate de peste 80 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

Vă invităm să citiți în rândurile de mai jos un interviu cu Patricia Zegreanu, Marketing & Communication Manager – ŠKODA. 

 

Cum a fost experiența ta de a fi în juriul Galei Societății Civile, ediția 21? Ce te-a surprins, ce ai descoperit și ce spun proiectele de anul acesta despre implicarea socială din România?

M-am simțit onorată și inspirată să fiu parte din juriul Galei Societății Civile 2023. M-a bucurat amploarea ei, numărul mare de proiecte serioase din domenii diverse. După această experiență am o mai mare încredere în societatea civilă, în felul în care se dezvoltă și inspiră din ce în ce mai mulți oameni să se implice activ și pozitiv.

 

Care crezi că este domeniul cel mai bine reprezentat din perspectiva implicării civice în România și în ce domeniu ar trebui investit masiv ca să producem schimbări reale în societate în următorii 10 ani?

Am observat numărul mare și calitatea extraordinară a proiectelor și inițiativelor din sănătate și educație. În acest an, m-a bucur mult că am jurizat secțiunea de inovație: cred mult de tot în importanța ei. Am interiorizat cumva cu toții faptul că noi, românii, suntem creativi, dar mai avem un pas de făcut până să devenim și foarte inovativi. Inovația înseamnă creativitate curajoasă, cu sens, cu viziune. Mă bucur totuși să observ că ne îndreptăm din ce în ce mai mult către inovație și cultura creativă din jurul ei!

 

Cum se naște implicarea civică? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare și de ce crezi că e nevoie pentru a antrena spiritul civic în România atât la nivel individual, cât și organizațional?

Cred că e nevoie, pur și simplu, de dorința de a ajuta. Și cum dorința este și mimetică, cred că inspirația are un cuvânt important de spus: prin colaborare, comunicare, deschidere și relaționare, cei care se implică îi pot atrage și pe ceilalți de partea lor. Cred că de aceea și există această gală, în forma și cu evoluția ei impresionantă.

 

Care crezi că este ingredientul principal în colaborarea actorilor diverși (ONG-uri, administrare publică, guvernamentală, mediu diplomatic, presă, mediu universitar sau corporate) pentru a aduce o reală transformare în societate?

Eu sunt om de comunicare, și sunt om de comunicare tocmai pentru că am toată încrederea în importanța și forța comunicării. Iar ea duce la pasul doi, la fel de important: colaborarea. Cred că ambele pot merge mai bine, între toți actorii implicați, dacă există dorință orientată către același scop, acel ceva mai mare, în slujba comunității. Și, pe lângă scop, cred că e important ca fiecare să aprecieze și să valorizeze onest atât atuurile proprii, cât și pe ale celorlalți, astfel încât împreună să fim mai puternici și să putem reuși mai multe.

 

Campania Galei Societății Civile de anul acesta vorbește despre „Bine pentru Mâine” și prezintă poveștile unor tineri implicați în societatea civilă. Cum crezi că o să arate o societate civilă în viitor, construită de acestă nouă generație? Spre ce crezi că ar trebui să se îndrepte?

Mă bucur mult că pune accentul pe tineri, pentru că ei sunt cei care înțeleg cel mai bine inovația și sunt cei mai deschiși către nou. Cu mintea la inovație și inima la colaborare, societatea de mâine ar putea fi una mai echilibrată și mai armonioasă, dacă suntem suficient de mulți care să ne dorim și să țintim către asta.

 

Patricia Zegreanu a fost parte din juriul secțiunii Premiul Special pentru Inovație.

Câștigătorii ediției cu numărul 21 se vor afla în cadrul Festivității de Premiere a Galei Societății Civile, care va avea loc pe 26 septembrie, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român din București.

 

***

 

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ și Secțiune Programe: BCR
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor: Helinick
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media Strategici: Pro TV, Rock FM, HotNews.ro, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, România Pozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România

O campanie: Gavrilă&Asociaţii