- Gala Societatii Civile 2022 x Ashoka România -

GSC și Ashoka România au lansat seria Monitorizare de Impact, un demers prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Continuăm seria alături de Asociația MaiMultVerde, cu focus pe proiectul Pădurea Comunitară Cama.

1. Cum a apărut ideea/nevoia proiectului pe care l-ați înscris la GSC?

Plantările, ca instrument de creștere a calității locuirii (spații verzi și de petrecere a timpului liber în natură) atât în mediul urban cât și în cel rural, au fost mereu, începând din 2009, o activitate constantă a MMV. Începând din 2019, în Giurgiu există un grup de inițiativă și un organizator comunitar angajat MMV coagulat în scopul de-a interacționa cu autoritățile locale pentru un management mai eficient al deșeurilor în puținele zone de agrement situate pe malul Dunării, locuri tradiționale de petrecere a timpului liber pentru giurgiuveni. Pe parcursul acestor interacțiuni cu diverși factori de interes, am avut ocazia să cunoaștem oameni cu viziune din Departamentul de Urbanism și Arhitectură din Primărie, împreună cu care am inițiat, pornind de la nevoia* acută de spații verzi în oraș, acest proiect de dezvoltare a unei păduri urbane (20 ha de teren în proprietatea Mun. Giurgiu) în centrul orașului.

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat odată cu implementarea proiectului înscris la GSC?

Ne-am convins de importanța parteneriatelor structurale care creează premisele atașamentului și ingrijirii acestui spațiu, în cazul nostru comunitatea orașului Giurgiu (simpli cetățeni care au venit la plantare, specialiști și pasionați de natură), instituții publice (ENEL, ANIF, Politia Română, SC ROSAL GRUP SA), ONG-uri locale și instituții de învățământ.

Sprijinul financiar pentru realizarea acestei păduri este un efort comun al unui număr impresionant de parteneri, sponsori și donatori individuali, persoane fizice.

3. Ce înseamnă pentru organizația voastră impactul și cum îl măsurați în proiectele voastre?

În acepțiunea curentă (deci și pentru noi), impact = schimbare măsurabilă. Nu toate proiectele noastre reușesc să schimbe ceva concret dar, în 15 ani de activitate de protecția mediului, suntem în măsură să observăm efectele produse: stimularea culturii voluntariatului (suntem printre primii care am plantat și-am făcut ecologizări alături de voluntari din mediul urban), a mersului pe bicicletă în oraș (primul sistem de bike-sharing din București – Cicloteque, 2008).

4. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu acest proiect?

În primul rând, o schimbare concretă și, totodată, un succes al eforturilor de advocacy: Primarul Municipiul Giurgiu urmează ca, până la sfârșitul lunii noiembrie, să înregistreze suprafața plantată în Registrul Spațiilor Verzi, fapt din care decurg 2 aspecte importante.

- 20 de ha de zonă naturală în centrul orașului protejate împotriva dezvoltărilor imobiliare, aflate în administrarea primăriei;
- Creșterea indicelui de spațiu verde pe cap de locuitor (norma OMS este de 50 mp/locuitor pentru spațiul verde, standardele Uniunii Europene se referă la 26mp/locuitor, dar în municipiul Giurgiu fiecărui locuitor îi revin 7,33 metri pătrați de spațiu verde)

O altă schimbare la nivel comunitar (mai ales în rândul elevilor din Giurgiu) ar fi o mai bună educație de mediu. Prin acțiuni lunare, workshop-uri, evenimente dedicate naturii, cursuri în aer liber, migrarea unor activități sociale către spațiul Pădurii Comunitare Cama, tururi ghidate de peisagiști, ecologiști, horticultori, piscicultori, istorici și artiști, facilităm accesul la beneficiile directe ale existenței pădurii din primul an de la plantare.

5. Ce ați face diferit acum, când proiectul s-a terminat?

Pentru noi, proiectul de-abia începe. A planta este cea mai ușoară etapă, întreținerea ei și coagularea comunității locale în jurul pădurii sunt, pe termen mediu, două mari provocări.

Retroactiv, dacă nu am fi depins de finanțarile private provenite de la sponsori și, implicit, de calendarul acestora, am fi alocat măcar un an de informare și consultări cu cetățenii înainte de-a realiza proiectul de împădurire.

Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka
este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.