- Gala Societatii Civile 2022 x Ashoka Romania -
Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social
Etapa 2 continuă alături de Sorin Marinescu – Coordonator de proiecte în cadrul Fundației Regale Margareta a României, care ne-a povestit pe larg despre evoluția proiectului Fondul Special pentru Copii în 2023.
1. Cum vedeți demersul proiectului vostru în anul 2023?
Concret, anul 2023 a început cu noi provocări. Situația familiilor susținute s-a îmbunătățit la nivel psihoemoțional și din punct de vedere al rezultatelor școlare ale copiilor, însă din punct de vedere material s-a agravat. Contextul socio-economic al țării determinat de inflație, schimbarea de pe o zi pe alta a legislației privind protecția socială a familiilor aflate în situații dificile de viață, au dus la un regres în acest sens și multe familii se văd în imposibilitatea de a-și asigura un minim de existență. Fondul Special pentru Copii va continua să ofere un ajutor financiar esențial copiilor care sunt în risc să renunțe la școală din cauza sărăciei și a unui context defavorizant.
2. Ce îmbunătățiri aveți în proiect față de 2021-2022?
Pentru anul 2023 ne-am propus să sprijinim copiii suplimentar cu activități educative și pregătire individuală la materiile școlare prin implicare unor voluntari seniori cu abilități de contectare online. De asemenea, am dori crearea unui grup de suport pentru mamele din cadrul proiectului, prin care să oferim consiliere psihologica și terapie de grup.
3. Care sunt 3 obiective principale pe care le-ați setat pentru proiectul vostru pentru anul 2023?
a. Creșterea calității vieții a 600 de copii din familii defavorizate printr-o abordare integrată a învăţării şi a dezvoltării socio-emoționale;
b. Susținerea a 100 de copii prin burse individuale în valoare de 1.900 RON / copil, pentru un an școlar, pentru achiziționarea de materiale educaționale, îmbrăcăminte, produse alimentare și produse de igienă;
c. Atragerea de voluntari seniori și implicarea acestora în activități de tip intergenerațional.
Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.
***
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.
Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.