- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -



Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social

Etapa 3 continuă alături de Laurenția Mereuță  – Coordonator proiecte @Asociația The Social Incubator, care ne-a povestit pe larg despre evoluția proiectului Start Major, în 2023.

 

  1. În ce stadiu se află proiectul vostru acum? În ce etapă a lui vă aflați?

Proiectul Start Major – ediția a patra este organizat de Asociația The Social Incubator cu sprijinul UniCredit Bank și va fi implementat pe toata durata anului 2023.

În acest moment, suntem în faza în care am organizat și implementat parțial primele module ale proiectului (atelierele de educație financiară și cele de carieră și angajabilitate) în cele 9 județe (Alba, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Iași, Mureș, Timiș) și Mun. București, module pe care vom continua să le organizăm din luna septembrie, după începerea anului școlar 2023-2024.

 

  1. Câte dintre obiectivele setate la începutul anului ați reușit să îndepliniți până acum?

Din obiectivele setate pentru anul 2023:

Pentru modulul 1 – educație financiară: am reușit să ajungem la 1635 de elevi din numărul total de 3000 de elevi la care ne-am propus să ajungem

Pentru modulul 2 – carieră și angajanbilitate: am reușit să ajungem la 468 de elevi din numărul total de 1000 de elevi la care ne-am propus să ajungem

 

  1. Care au fost obstacolele de care v-ați lovit anul acesta și cum ați reușit să le soluționați?

Obstacolul major pe care l-am întâmpinat a fost greva din învățământ care ne-a afectat serios planificarea și organizarea inițială și a dus la anularea de zeci de ateliere (pentru primele două module) în toate cele 9 județe și Mun. București.

Dacă nu intervenea greva din învățământ considerăm că ne-am fi atins deja indicatorii propuși pentru primele două module (calcul având la bază numărul total de ateliere care au fost anulate și numărul minim de elevi/atelier).

Toate atelierele anulate au fost reprogramate pentru luna septembrie și vor fi reluate după începerea noului an școlar.
 

  1. Proiectul vostru implică și un grup de voluntari? Care este rolul acestora și cum s-au alăturat cauzei?

În proiect putem implica și voluntari care pot participa la ateliere, la taberele de antreprenoriat care vor fi organizate și care vor oferi ajutor în activitățile de organizare ale evenimentelor și suport logistic.

În cadrul asociației, voluntarii sunt selectați de obicei din rândul tinerilor care se înscriu ca și voluntari și care își exprimă opțiunile referitoare la tipurile de activități în care vor fi implicați.

 

  1. Păstrând ideea de colaborare, în misiunea voastră de a crea transformări profunde în societate de ce aliați credeți că ați avea nevoie / cu cine ați vrea să colaborați (din sector și nu numai)?

Este o misiune complexă și pentru a putea crea transformări profunde în societate, ne dorim să colaborăm cu cât mai multe instituții de învățământ din toată țara, cu autorități publice locale și centrale și instituții din mediul public și privat care pot avea o contribuție valoroasă în această misiune comună. De asemenea, ne dorim să atragem cât mai mulți parteneri și sponsori din zona de business care să sprijine activitățile și proiectele noastre.

 

Monitorizarea de Impact are patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

Rezumatul proiectului: Sprijinirea tinerilor liceeni pentru a-i învăța cum să își gestioneze bugetul, cum să își facă o planificare financiară și cum să își pună în aplicare creativitatea și competențele antreprenoriale.

Dacă vrei să revezi evoluția proiectului, aici link către răspunsurile din Etapa 1 & Etapa 2.

 

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.