Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România

 

Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Am ajuns la etapa 4, ultima din această serie și alături de Corina Gavriliță  – Program Manager, Transformator la Social Innovation Solutions, aflăm mai multe despre stadiul în care se află proiectului Future Makers CEE Edition și rezultatele și impactul pe care acesta le-a avut. 

 

  1. Ce rezultate ați reușit să obțineți până acum în cadrul proiectului? 

În ediția din 2023, programul Future Makers a oferit 20 de workshop-uri online despre noțiuni fundamentale creării unei afaceri și sesiuni personalizate celor două domenii abordate în program, sesiuni de feedback și mentorat, acces la cursuri și instrumente de lucru și o întâlnire de comunitate, precum și premii și beneficii în valoare de 30.000 Euro. 

La nivel de recunoaștere internațională, Future Makers a câștigat locul 2 în cadrul Emerging Europe Awards la categoria Antreprenoriat Inclusiv. De asemenea, Future Makers este câștigătorul European Enterprise Promotion Awards (EEPA), la categoria Promovarea spiritului antreprenorial. 

 

  1. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu continuarea acestui proiect? 

Pe baza feedback-ului primit în cadrul edițiilor anterioare, anul acesta am introdus verticala „Health and Wellbeing”. Am observat un interes sporit pentru startup-uri în domeniul „mental health”, având un număr crescut de astfel de inițiative în cadrul ediției de anul acesta. De asemenea, anul acesta am încercat să introducem mai multe evenimente offline pentru a încuraja un sentiment de familiaritate și conectare în rândul comunității.
 

  1. Cum vă propuneți să măsurați impactul proiectului anul acesta?

Pe termen scurt, prin măsurarea pre și post-program a nivelului de cunoștiințe antreprenoriale de bază ale fondatorilor participanți în program. De asemenea, cerem feedback-ul participanților după fiecare sesiune/etapă din program, cât si la finalul programului, folosind un sistem bine definit, ce contribuie la masurarea impactului total al organizatiei.

Pe termen lung, ne uităm la progresul startup-urilor de la stadiul paper-idea către MVP, accesul la programe de tip accelerator, etapa în care se află din punct de vedere investițional, creșterea numărului de angajați etc. 
 

  1. Va continua proiectul și în anul 2024?

Momentan se lucrează la atât la evaluarea tuturor proiectelor desfășurate de-a lungul anului curent, cât și la strategia pentru anul 2024. În urma acestei evaluări, vom decide ce proiecte vom desfășura anul viitor. 

 

Monitorizarea de Impact a cuprins patru etape și ajunge în luna decembrie 2023 la final. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

Rezumatul proiectului: Future Makers este un incubator de start-up pentru idei de afaceri orientate spre viitor, gata să testeze piața.

 Dacă vrei să revezi evoluția proiectului, aici link către răspunsurile din Etapa 1  & Etapa 2 & Etapa 3.

 

 ***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.