Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România

 

 

Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.
 

Am ajuns la etapa 4, ultima din această serie și alături de Maria Dumitru-Radu – Coordonator de proiecte în cadrul Centrului de Artă Aluniș, aflăm mai multe despre stadiul în care se află Programul de educație culturală al Școlii de Olărit de la Colți în 2023 și rezultatele și impactul pe care acesta le-a avut. 
 

  1. Ce rezultate ați reușit să obțineți până acum în cadrul proiectului?

Cu Școala de Olărit de la Colți ne aflăm în acest moment, toamna 2023, exact unde preconizasem și sperasem. A trecut aproape un an de zile de când proiectul nu a mai beneficiat de finanțare externă și este autosustenabil prin serviciile de cazare și agrement cu plată care permit desfășurarea atelierelor și taberelor gratuite. De la începutul toamnei am oferit peste 10 ateliere gratuite (tip experiență de o zi cu drumeție, atelier de meșteșug și prânz) tinerilor și copiilor aflați în situații vulnerabile și de pe Valea Buzăului.

 

  1. Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu continuarea acestui proiect?

Impactul în comunitatea locală a fost simțitor atât din punct de vedere economic prin locurile de muncă create în cadrul proiectului, a influxului de turiști în zonă care caută și plătesc pentru experiențe și produse locale, cât și social prin diversificarea ofertei de ateliere de educație nonformală pentru elevii din zonă. Totodată prin proiect au fost cooptați numeroși artiști care au participat la rezidențe de artă sau au făcut voluntariat în cadrul atelierelor.

 

  1. Cum vă propuneți să măsurați impactul proiectului anul acesta?

La începutul anului ne-am stabilit să urmărim doi indicatori: număr de oaspeți plătitori care aleg serviciile Școlii de Olărit de la Colți și număr de tabere și ateliere oferite gratuit. Acestea ne indică interesul pentru proiect și tipul acesta de activitate, precum și în ce măsură putem mări numărul de ateliere gratuite.

 

  1. Va continua proiectul și în anul 2024?

Cu siguranță. Proiectul a fost gândit în așa fel încât să continue și să se dezvolte în timp. Pentru anul viitor avem în plan dezvoltarea unei noi linii de produse ceramice pe care le vom realiza în atelier, colaborări cu meșteri și artiști ceramiști precum și continuarea atelierelor cu copii.

 

 

Monitorizarea de Impact a cuprins patru etape și ajunge în luna decembrie 2023 la final. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

Rezumatul proiectului: Proiectul a urmărit revitalizarea tradiției ceramicii pe Valea Buzăului, promovarea și valorificarea patrimoniului local ca premisă pentru dezvoltarea sustenabilă a comunității (crearea de locuri de muncă pentru localnice, punct de atracție turistică).

Dacă vrei să revezi evoluția proiectului, aici link către răspunsurile din Etapa 1 & Etapa 2. & Etapa 3.

 

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.