Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România
Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.
Am ajuns la etapa 4, ultima din această serie și alături de Laurenția Mereuță – Coordonator proiecte Asociația The Social Incubator, aflăm mai multe despre stadiul în care se află proiectul Start Major,și rezultatele și impactul pe care acesta le-a avut.
- Ce rezultate ați reușit să obțineți până acum în cadrul proiectului?
Proiectul Start Major – ediția a patra este organizat de Asociația The Social Incubator cu sprijinul UniCredit Bank și va fi implementat până la finalul anului 2023.
Până în prezent:
- am organizat zeci de ateliere din modulul 1 (atelierul de educație financiară) si modulul 2 (atelierul de carieră și angajabilitate) la care au participat peste 2300 de elevi din cele 9 județe (Alba, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Iași, Mureș, Timiș) și Mun. București
- am finalizat organizarea primelor două module în Mun.București și jud.Giurgiu
- am organizat prima tabără de antreprenoriat, respectiv modulul 3, în județul Giurgiu
- am planificat organizarea primelor două module, care vor avea loc în luna noiembrie, pentru restul celor 8 județe
- am pregătit restul de 9 tabere care vor avea loc în luna noiembrie 2023.
- Ce ați observat că s-a schimbat în comunitate odată cu continuarea acestui proiect?
- Interesul față de acest proiect a crescut de la an la an și la fiecare nouă ediție, din ce în ce mai multe licee au dorit să participe la proiect.
- Gradul de informare pe temele de educație financiară, carieră și antreprenoriat a crescut: mai mulți elevi conștientizați și mai multe cadre didactice informate în localitățile unde a fost implementat proiectul.
- Cum am remarcat și la ediția anterioară, s-au schimbat în bine mentalitatea și atitiudinea tinerilor despre bani și valoarea banilor, despre cum să fii proactiv și să îți cauți un job sau să îți creezi propriul job, despre ce înseamnă independența în general, ce înseamnă să fii autonom și în același timp responsabil pentru propriul tău traseu personal și profesional. La fel, s-a schimbat și atitudinea cadrelor didactice care au devenit, de la an la an, mult mai receptive și interesate de implicarea elevilor lor în activități pe tematica educației financiare și orientarea tinerilor către activități antreprenoriale.
- Cum vă propuneți să măsurați impactul proiectului anul acesta?
- Prin centralizarea feed-back-ului primit de la elevii participanți la ateliere, taberele de antreprenoriat și Pitch Day.
- Prin centralizarea feed-back-ului primit de la licelee și cadrele didactice implicate (inclusiv eventualele sugestii și recomandări ale acestora).
- Interviuri și testimonial cu elevi, profesori, formatori.
- Chestionare online.
- Vom face o evaluare finală cu privire la impactul proiectului și recomandări cu elemente de noutate și interes pentru tineri, pentru o nouă ediție a proiectului.
- Va continua proiectul și în anul 2024?
Încă nu știm oficial dacă va exista o ediție a V-a a proiectului. Este foarte posibil să continue, partenerul și finanțatorul UniCredit Bank a fost mulțumit de colaborarea cu asociația noastră și de succesul ediției a IV-a a acestui proiect.
Monitorizarea de Impact a cuprins patru etape și ajunge în luna decembrie 2023 la final. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.
Rezumatul proiectului: Sprijinirea tinerilor liceeni pentru a-i învăța cum să își gestioneze bugetul, cum să își facă o planificare financiară și cum să își pună în aplicare creativitatea și competențele antreprenoriale.
Dacă vrei să revezi evoluția proiectului, aici link către răspunsurile din Etapa 1 & Etapa 2 & Etapa 3.
***
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.
Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.