Ordonanța 3/2017 pentru modificarea Codului Fiscal, prin care limita maximă a cifrei de afaceri care definește microîntreprinderile crește de la 100.000 Euro la 500.000 Euro, a redus dramatic numărul societăților comerciale care pot sprijini organizațiile neguvernamentale prin sponsorizări. Conform legii 32/1994 privind sponsorizarea și legii 227/2015 - Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, dacă valoarea sponsorizării nu depășește 20% din impozitul pe profit și 0,5% din cifra de afaceri, întreaga sumă a sponsorizării se deduce din impozitul pe profit de plată.
 
Peste 84.000 de firme care anterior erau eligibile nu mai pot folosi facilitatea fiscală pentru a sprijini sectorul neguvernamental, aceștia nemaiplătind impozit pe profit, ci impozit pe venit. Aceste schimbări afectează întreg sectorul neguvernamentul și de aceea cerem Ministerului Finanțelor Publice acordarea pentru microîntreprinderi a unei facilități fiscale similare cu cea existentă pentru societățile comerciale plătitoare de impozit pe profit.
 
 
 
***
ARC mulțumește pentru sprijin Fundației HOSPICE Casa Speranței, Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, Asociației Dăruiește Viață, Fundației Hope and Homes for Children România, Asociației HELP Autism și Salvați Copiii România