ARC – Asociața pentru Relații Comunitare trage un semnal de alarmă cu privire la discuţiile recente privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care ar putea elimina total sau parţial posibilitatea companiilor de a redirecţiona o parte din impozitul pe profit către ONG-uri. Dacă va fi adoptată în forma vehiculată, această măsură ar afecta profund mecanismele de sprijin dezvoltate de societatea civilă în ultimele două decenii, punând în pericol proiecte esenţiale pentru educaţie, sănătate, protecţia mediului, cultură şi alte domenii cruciale.

 

Eliminarea deducerilor pentru sponsorizări ar echivala cu distrugerea unui pilon fundamental al societăţii civile româneşti întrucât ONG-urile investesc constant în proiecte care completează activitatea statului, contribuind la dezvoltarea economică şi socială a ţării. Mai mult, fiecare leu redirecţionat prin sponsorizări nu se pierde, ci se întoarce în economie. Prin aceste mecanisme, societatea civilă contribuie activ la crearea unui mediu mai echitabil şi la consolidarea coeziunii sociale”, subliniază reprezentanţii ARC.

 

Potrivit datelor ARC, sectorul ONG din România angajează peste 127.000 de persoane care plătesc taxe şi contribuie la economia naţională. Totodată, fondurile atrase prin sponsorizări sunt utilizate pentru: dotări şi modernizări în spitale, proiecte educaţionale şi burse pentru tineri, protecţia mediului şi a patrimoniului cultural, asistenţă socială pentru categoriile vulnerabile etc.

 

Asociația pentru Relații Comunitare solicită președinților partidelor responsabile din actuala și viitoarea guvernare  să clarifice urgent intenţiile privind tratamentul fiscal al sponsorizărilor, prevăzut în Codul Fiscal.

 

O astfel de măsură, dacă va fi adoptată, trebuie fundamentată pe o analiză solidă de impact şi discutată în prealabil cu toţi actorii implicaţi.

 

„Suntem dispuşi la dialog constructiv pentru a identifica soluţii care să susţină dezvoltarea societăţii civile şi să asigure un echilibru între nevoile bugetare ale statului şi beneficiile pe termen lung aduse de aceste iniţiative. Protejarea societăţii civile nu este doar o obligaţie morală, ci şi o strategie de dezvoltare sustenabilă a ţării. Cerem ferm ca aceste măsuri să fie regândite şi discutate în mod transparent, având în vedere impactul lor real”, declară reprezentanţii organizaţiei.

 

Totodată, ARC îndeamnă cetățenii să semneze și să distribuie petiția prin care solicită transparentizarea intențiilor autorităților în legătură cu tratamentul fiscal al sponsorizărilor: https://bit.ly/3VO7EAm.