În ultimii ani, cadrul legal privind organizarea și funcționarea organizațiilor neguvernamentale a stârnit numeroase controverse, iar majoritatea reprezentanților sectorului neguvernamental consideră că procedurile privind constituirea, modificarea sau dizolvarea organizațiilor sunt rigide, anevoioase, birocratice și au o durată excesivă.
Centrul pentru Legislație Nonprofit consideră că organizarea unei consultări publice cu privire la Ordonanța de Guvern nr.26/2000 este necesară și utilă, întrucât este nevoie de o modificare consistentă a acestui cadru legal. Punerea acestei teme în discuție prin intermediului procedurii de audiere publică asigură exprimarea punctelor de vedere ale factorilor interesați, într-un cadru riguros și bazat pe argumente.
Temele supuse consultării în audierea publică:
Invităm toate persoanele interesate să își exprime opinia, în cadrul audierii publice, prin formularea argumentată a răspunsurilor la întrebările motivației evenimentului (aceasta poate fi consultată aici)
Înscrierea la eveniment se face prin completarea acestui formular, care trebuie completat, atât de cei care vor fi prezenți în sală, cât și de cei care vor participa online.
Regulamentul de participare este disponibil aici.
Cei care doresc să depună o depoziție pot consulta un scurt îndrumar aici.
Depozițiile colectate se vor sintetiza de către Comisia de Experți într-un raport sinteză care va fi făcut public ulterior evenimentului.
Comisia de Inițiere a Audierii Publice este formată din:
***
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Despre Centrul pentru Legislație Non-profit
Centrul este o organizație non-profit, neguvernamentală lansată în 2013 cu scopul de a oferi o informare corectă și răspunsuri clare cu privire la aspectele juridice cu care se confruntă asociațiile și fundațiile în activitatea lor curentă. Asociația a creat o platformă de resurse pentru organizațiile non-guvernamentale (www.legiong.ro) și un serviciu de monitorizare a deciziei publice (issuemonitoring.ro).