391 de europarlamentari din 751 (adica mai mult de jumatate) au semnat Declaratia, iar conform procedurilor, o Declaratie scrisa are nevoie de semnaturi de la 50% plus unu din membri, stranse pe durata a trei luni, pentru a putea fi adoptata de Parlamentul European si inaintata institutiilor UE abilitate.
 
In Romania, Declaratia scrisa pentru Autism a fost semnata de 18 europarlamentari, in urma sustinerii si promovarii ei, de catre FEDRA, in primavara acestui an.
 
Declaratia scrisa pentru Autism cere Uniunii Europene si Statelor membre sa adopte o Strategie Europeana pentru autism care sa:
• Sprijine depistarea precoce si diagnosticarea corecta a autismului, in Europa
• Promoveze terapia bazata pe dovezi si sprijinirea persoanelor cu autism de toate varstele 
• Se ingrijeasca de cercetare si studii de prevalenta 
• Incurajeze schimbul de bune practici 
 
O Declaratie scrisa a Parlamentului European este un document de principii care da directii institutiilor din Uniunea Europeana si din Statele membre. O Declaratie similara (Carta pentru persoanele cu autism), initiata de Autism Europe si adoptata de Parlamentul European in 1996, a oferit multor organizatii membre ale Autism Europe baza in care au facut advocacy pentru imbunatatiri in privinta suportului persoanelor cu autism, la nivel national. 
 
FEDRA le multumeste tuturor europarlamentarilor romani care au inteles importanta gestului si au semnat Declaratia scrisa pentru Autism, incurajandu-i, in acelasi timp, pe europarlamentarii care inca nu au facut-o, sa semneze documentul.
Procedura de semnare a Declaratiei s-a deschis pe 27 aprilie 2015 si se incheie pe 27 iulie 2015.  
 
 
Carmen Gherca, Presedinte FEDRA
Contact: 0729 914094 
E-mail: contact@autismfedra.ro