Nume proiect: ACT - tacamuri flexibile
Nume organizatie: Matei Alexandra
Sectiunea/Sectiunile
Inițiative Cetățenești
Premiul Special pentru INOVATIE
Perioada in care s-a derulat proiectul: octombrie / 2018 - decembrie / 2019
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Nationala
Parteneri: APAA - Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune
Rezumatul proiectului:
ACT este un set de tacamuri dedicat persoanelor care sufera de artrita sau de alte boli care afecteaza mobilitatea membrelor superioare (7% din populatia globala se afla in aceasta situatie). Manerul flexibil ii permite utilizatorului sa schimbe forma in functie de nevoie si de modul in care evolueaza boala.
Proiectul a inceput ca studiu pentru lucrea de diploma, dar am vrut sa il transform in ceva mai mult decat un teanc de planse in arhiva facultatii. Mi-am dorit sa creez un produs care sa redea independenta si sa readuca bucuria de a manca acestor persoane.
ACT este rezultatul unei lungi perioade de cercetare, studiu al bolii, discutii cu medici si pacienti, schitare, prototipare si testare a prototipurilor cu ajutorul beneficiarilor. Ideea a venit dupa saptamani de schite si machete de studiu care pareau sa nu duca la nici un rezultat. Intr-o seara imi puneam parul pe bigudiuri , cand mi-a venit ideea de a realiza niste tacamuri cu maner flexibil. Bigudiurile nu au fost doar un punct de plecare, ci chiar le-am folosit ca atare pentru manerele machetelor de studiu.
In tot acest timp au fost cateva momente definitorii in evolutia proiectului:
1. Colaborarea cu APAA prin intermediul careia am participat la conferinte in domeniu si am intrat in contact cu pacienti.
2. Participarea la acceleratorul Level Up unde am dezvoltat produsul si am organizat o campanie de crowdfunding pe Indiegogo.
3. Castigarea fazei nationale a concursului european Hillary Social Enterprise 4 Women si reprezentarea Romaniei in Olanda la faza international.
4. Obtinerea unui brevet EUIPO valabil la nivel European.
In acest moment ne aflam in faza de productie si ne dorim ca ACT sa ajunga la cat mai multe persoane pentru a le usura viata.
Contextul initierii proiectului:
Proiectul a inceput atunci cand imi cautam un subiect pentru lucrarea de diploma si am cunoscut-o pe Doina - pacienta cu artrita psoriazica de aprope 30 de ani. M-a fascinat bucuria cu care isi traieste viata in ciuda nevoilor speciale pe care le are. Mi-am dorit sa creez un produs care sa o ajute pe ea si pe celelalte persone pentru care mancatul este o activitate dificila. Am studiat boala, am vorbit cu medici si pacienti pentru a intelege mai bine situatia si pentru a realiza un produs care sa raspunda nevoilor utilizatorului.
Scopul si obiectivele proiectului:
Obiectivul proiectului a fost gasirea unui design pentru tacamuri care sa fie ergonomic si adaptabil diferitelor tipuri de deformari si anchiloze ale mainilor si sa se poata folosi in diferite stadii ale bolii.
Scopul este de a reda independenta si de a readuce bucria de a manca acestor persoane.
Principalele activitati:
ACT este rezultatul unei lungi perioade de cercetare, studiu al bolii, discutii cu medici si pacienti, schitare, prototipare si testare a prototipurilor cu ajutorul beneficiarilor.
Dupa creearea prototipului final am oganizat o campanie de strangere de fonduri care s-a incheiat in decembrie 2019 si prin care am incercat sa obtinem banii care sa ne ajute sa producem tacamurile. In acest moment suntem in faza de productie.
Beneficiari directi: Pacienti care sufera de artrita sau de alte boli care afecteaza mobilitatea membrelor superioare
Beneficiari indirecti: Rudele si prietenii pacientilor
Implicarea beneficiarilor: Cu ajutorul beneficiarilor am reusit sa testam fiecare prototip in parte si pe baza feedback-ului lor am modificat si imbunatatit produsul.
Rezultatele proiectului:
Faptul ca s-a dovedit ca produsul este util beneficiarilor ne face sa credem ca ne-am indeplinit obiectivul.
Resursele umane implicate:
In acest moment sunt unicul membru al echipei, fiind designerul acestui set de tacamuri, dar o mare parte din evoliutia proiectului se datoreaza sprijinului primit in cadrul acceleratorului Level Up si a familiei cu care am reusit sa asamblez o serie de tacamuri.
Doina, pacienta cu artrita,a fost si e de foarte mare ajutor, fiind utilizator activ al fiecarui prototip ACT.
Implicarea voluntarilor:
Pe parcursul camapaniei de promovare a tacamurilor am avut sprijinul unei voluntare (Maria Ivan), o prietena care si-a dorit sa ma ajute pe partea de social media.
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Alexandra Matei - cercetare, design, prototipare, testare;
Level Up - sprijin pe partea de prototipare, promovare si structurare a unei idei de start-up.
Buget: 6.000 lei
Contributii in natura: Materie prima pentru realizarea produselor.
Obstacole majore intampinate:
Obtinerea a 7000 de euro in campania de crowdfunding de pe Indiegogo, bani care urmau sa ne ajute pentru semiautomatizarea procesului de productie (cumpararea unor matrite si comandarea materiei prime). Targetul nu a fost atins, dar prin promovare am reusit sa facem cunoscut proiectul.
Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
In ceea ce priveste parcursul pana la obtinerea produsului, nu cred ca as schimba nimic. Singurul "regret" ar fi ca trebuia sa fac ai multa promovare inante de a incepe campania de crowdfunding de pe Indiegogo. Poate asa as fi atins targetul.
Calitatile proiectului:
Este un concept simplu, care ii ajuta pe beneficiari si care le usureaza acestora viata.
l Web site proiect l
***
Despre organizator
Persoana fizica, designer de produs