Nume proiect: Bio & Co - Cultivam solidaritatea!
Organizator: Asociatia Ateliere Fara Frontiere
Sectiunea/Sectiunile
Protectia mediului
Premiul Special pentru INOVATIE
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul
Data de incepere a proiectului
Ian / 2015
Data de incheiere a proiectului
Dec / 2017
Acoperire geografica: Judeteana
Parteneri:
Partener strategic: Fondation d’enterprise Carrefour; Parteneri financiari – Solidarity Accor Hotels, Fondation d’enterprise Air Liquide, Fondation d’enterprise Vinci Pour la Cite, Fondation Solidarite Societe Generale, Ipso Agricultura, Acvatot, GRH, Carrefour, Freyrom, Groupama, Yves Rocher, Lidya Organic; Partener local: Asociatia Mladita
Partener strategic: Fondation d’enterprise Carrefour; Parteneri financiari – Solidarity Accor Hotels, Fondation d’enterprise Air Liquide, Fondation d’enterprise Vinci Pour la Cite, Fondation Solidarite Societe Generale, Ipso Agricultura, Acvatot, GRH, Carrefour, Freyrom, Groupama, Yves Rocher, Lidya Organic; Partener local: Asociatia Mladita
Rezumatul proiectului:
Proiectul Bio&Co s-a nascut din dorinta de a de a oferi o solutie de valorificare a deseurilor alimentare si de reducere a risipei alimentara prin sensibilizare si reutilizare in sprijinul celor mai nevoiasi.
In acest sens, asociatia Ateliere Fara Frontiere a infiintat o ferma bio aflata in Ciocanari, jud. Dambovita, unde colecteaza deseuri alimentare si organice provenite din hypermarket-urile Carrefour si lanturi hoteliere si le transforma in compost. La Bio& Co, persoane extrem de defavorizate cultiva legume si fructe bio ce sunt livrate abonatilor din Bucuresti sub forma de cosuri saptamanale, dar si sub forma cosurilor solidare, care sunt distribuite catre familii monoparentale defavorizate, institutii sociale si ONG-uri care ofera servicii persoanelor marginalizate.
Ferma beneficiaza de o platforma de colectare, transport, triere si compostare a deseurilor alimentare, transformandu-le in fertilizant natural pentru agricultura bio si gradinarit natural, model replicabil la scara mai mare. Ferma de 4 hectare de productie agricola certificata bio este membra retelei Cocagne (120 ferme de legumicultura BIO in Franta). Are 4000 m² de sere, 80 de varietati de legume/fructe BIO distribuite saptamanal la membri abonati (consum’actori).
Salariatii Bio & Co - persoane aflate in dificultate apartinand comunitatii sarace din Ciocanari si din Bucuresti (care se confrunta cu adictii, violenta, excluziune, fara adapost) - beneficiaza de un parcurs de insertie sociala si profesionala.
Bio & Co se construieste totodata ca ferma pedagogica, care urmareste sensibilizarea asupra unui mod de viata sanatos, respectuos cu mediul si a consumului responsabil, prin initierea de ateliere de informare in scoli si companii.
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Potrivit Eurostat, un român risipește anual 76 de kg de alimente, in conditiile in care România se afla pe penultimul loc în UE în ce priveste rata saraciei și a excluziunii sociale.
Mai mult decât atat, în Romania, persoanele vulnerabile, dar abte de munca, nu beneficiază servicii sociale de activare. Serviciile sociale de la noi sunt de tip pasiv, care transforma aceste persoane vulnerabile in „beneficiari de profesie”. Proiectul Bio&co are o solutie pentru aceste nevoi. Productia de legume bio si consumul responsabil au multiple beneficii: diminueaza impactului negativ al poluarii si reduc risipa alimentara, fapte ce vin in sprijinul celor nevoiasi.
Bio& Co este un atelier social care angajeaza persoane din grupuri vulnerabile. Acestea beneficiaza de formare si acompaniere socio-profesionala pentru a se integra pe piata muncii.
Scopul si obiectivele:
Obiectivul proiectului este de a oferi un cadru pentru insertia socio-profesionala a persoanelor aflate in dificultate, prin: productia de legume si fructe bio si distribuirea acestora catre abonati; colectarea deseurilor alimentare din retail, trierea lor pentru a fi donate catre persoane care traiesc sub pragul saraciei sau transformate in fertilizator natural; sensibilizarea publicului larg asupra alimentatiei locale si sanatoase.
Principalele activitati:
Ferma de 4 hectare de productie agricola certificata bio, membra retelei Cocagne (120 ferme de legumicultura BIO in Franta). 4000 m² de sere, 80 de varietati de legume/fructe BIO distribuite direct (circuit scrut) saptamanal la membri abonati (consum’actori). Parcurs de insertie sociala si profesionala pentru 14 persoane marginalizate, apartinand comunitatii sarace rome din Ciocanari (Dambovita), dar si din Bucuresti (persoane care sufera de adictii, sunt victime ale violentei, sunt excluse sau fara adapost).
Platforma de colectare, transport, triere si compostare a deseurilor alimentare, transformandu-le in fertilizant natural pentru agricultura bio si gradinarit natural, model replicabil la scara mai mare. Ferma pedagogica si un program de sensibilizare asupra unui mod de viata sanatos, respectuos cu mediul si a consumului responsabil: ateliere de informare in scoli si companii.
Beneficiari:
Beneficiari directi:
14 angajati defavorizati ai fermei Bio&Co, 93 de abonati consum'actori ai cosurilor saptamanale
Beneficiari indirecti:
150 de beneficiari ale meselor calde ale DGASMB unde am donat legume, 12 familii (50 beneficiari) au primit cosuri Bio&Co solidare
Implicarea beneficiarilor:
Salariatii in insertie, sunt primii beneficari al proiectului, dar nu sunt considerati doar beneficiari. Ei sunt si actorii proiectului, ei realizeaza sarcinile de triere, compostare si productie agricola. Ei sunt proiectul, si in acelasi timp, ei fac proiectul.
Angajatii Carrefour din cele 4 hypermarket-uri din program sunt implicati in implementare, avand in fisa de post colaborarea cu AFF pentru gestionarea deseurilor organice ale magazinelor. Ei participa la sesiuni de formare si informare despre importanta reutilizarii, reciclarii, valorificarii deseurilor alimentare si a reducerii risipei alimentare. De asemena, 6 angajati Carrefour de la sediu sunt «consum’actori » abonati la cosul de legume Bio&Co saptamanal.
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
In 2017, Ateliere Fara Frontiere a colectat gratie parteneriatului cu Carrefour Romania 497 de tone de deseuri alimentare de la 4 hipermarketuri din Bucuresti: Berceni, Vulcan, Vitantis si Mega Mall. Aceasta a insemnat o implicare deosebita a angajatilor Carrefour de la sediu precum si din magazine. Angajatii Carrefour au fost sensibilizati in problematica luptei impotriva risipei, au beneficiat de formare pentru separarea corecta si manipularea deseurilor alimentare in mod corespunzator.
Intr-o experienta pilot cu magazinul Berceni, am reusit sa reutilizam 3,6 tone de fructe si legume si sa donam catre Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti 16 tone colectate in perioada octombrie-decembrie. Legumele si fructele au fost donate in stare buna catre persoane nevoiase, prin intermediul centrelor si cantinelor sociale ale DGASMB, care datorita acestui proiect au putut sustine o a doua masa calda zilnica pentru 150 de beneficiari, persoane varstnice si/sau fara adapost. (1200 mese calde in total)
In 2017, proiectul Bio&Co. a sustinut 14 salariati ai fermei – persoane defavorizate, care au produs în medie 52 de cosuri saptamanale livrate celor 93 de abonati consum’actori (total anual).
Dimensiunea de reutilizare si solidaritate alimentara, adica de lupta imporiva risipei este prioritara. In 2017, am reusit sa reutilizam aproximativ un sfert din ce am colectat pe pilotul Berceni, dar previzionam sa ajungem la 40% in 2018 dupa ce am finalizat procedurile si instatiile de triere in 2018.
Resursele umane implicate:
Raluca Ouriaghli - Director Bio&co
Patrick Ouriaghli - Director dezvoltare si parteneriate
Sebastian Georgescu - Inginer agronom, responsabil productie
Angela Ursu - Sef echipa
Gildas Guiavarc'h - Expert culturi bio, voluntar
Rucsandra Novotny - Responsabil Insertie
Gema Cobzariu - Consilier insertie
Georgiana Vasile - Manager Financiar
Muncitori legumicultura (14 salariati)
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Grupul Carrefour, prin fundatia si filiala sa romaneasca, este partener si client responsabil pe toate aspectele proiectului Bio&co. Relatia cu Carrefour este cea de furnizor (AFF) cu client responsabil (Carrefour). Angajatii Carrefour au in fisa de post colaboarera cu AFF pentru gestionarea deseurilor organice a magazinelor. De asemena, 6 angajati Carrefour de la sediu sunt « consum’actori » abonati la cosul de legume Bio&Co saptamanal.
Solidarity Accor Hotels sprijina proiectul atat financiar, cat si prin donatii de 200 kg deseuri organice lunar pentru compost.
Ipso Romania sprijina proiectul prin sponsorizari material agricol.
Asociatia Mladita – a pus cele 4 hectare la dispozitie fermei Bio & Co, gratuit. AFF achizitioneaza de la Asociatia Mladita oua pe care le include in cosul saptamanal si masa de pranz pentru salariatii in insertie de la ferma.
Cele doua asociatii se completeaza in serviciile oferite comunitatii. Noi dam de munca oamenilor din comunitate si ei ofera afterschool pentru copii.
Buget: 850 487 Lei
Contributiile in natura:
Asociatia Ateliere fara Frontiere a primit de la IPSO o sponsorizare de echipamente agricole. De la TIAB si Acvatot asociatia a beneficiat bunuri.
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Perioadele in care conditiile meteorologice au fost nefavorabile pentru agricultura. Intemperiile care au cauzat daune si chiar distrugerea solariilor si pierderea culturilor. Lipsa de sprijin din partea statului si actualul cadru legislativ.
Lectii invatate:
Proiectul Bio&Co este singura initiativa de acest gen din Romania care reuneste:
# solutii de reducere a risipei alimentare, in sprijinul celor mai nevoiasi
# promovarea unei agriculturi respectoase cu mediul, a productiei locale si a alimentatiei sanatoase
# lupta importiva discriminarii si a marginalizarii
# posibilitatea de integrare pe piata muncii a persoanelor aflate in dificultate.
Comunicare
Planul de comunicare:
Din 2015, comunicam prin surse proprii si cu ajutorul unor agentii (Creionetica) in comunicatele de presa difuzate, in newsletter saptamanal catre abonatii consum’actori ai cosurilor saptamanel, prin e-mailing catre baza de date AFF, pe paginile de facebook www.facebook.com/AtelierBio.co si pe pagina asociatiei www.facebook.com/atelierefarafrontiere si , cat si pe site-ul proiectului www.bio-co.ro
Canale proprii de comunicare AFF:
# www.atelierefarafrontiere.ro: 4.500 utilizatori/ luna
# www.bio-co.ro: 130 vizitatori unici/luna
# Facebook AFF: 6.716 followers
# Facebook Bio-Co: 758 followers
# Abonati newsletter AFF: peste 5000 abonati
Website proiect: www.bio-co.ro
Resurse/ Articole aparute in presa
Promo proiect l Green Report l Le petit Journal l Facebook l RFI Romania
Promo proiect l Green Report l Le petit Journal l Facebook l RFI Romania
***
Despre organziatie
Despre organziatie
Asociatia Ateliere Fara Frontiere este un ONG infiintat in 2008, pentru insertia sociala, profesionala si civica a persoanelor vulnerabile, excluse si marginalizate. Ateliere Fara Frontiere a creat 3 intreprinderi sociale de insertie, care ofera servicii personalizate de consiliere, psihoterapie, acompaniere pedagogica pentru formarea de comptente persoanelor cu dificultati (somaj de lunga durata, adictii, dizabilitati, abandon scolar, violenta domestica, trafic de persoane, probatiune etc).