Nume proiect: Comunitatea de voluntari MagiCAMP
Nume organizatie: Asociatia MagiCAMP
 
Sectiunea/Sectiunile
Proiecte si campanii de voluntariat
 
Date generale

Perioada in care s-a derulat proiectul: Aug / 2017 - Sep / 2018
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Internationala
 
Parteneri:
MagiCAMP coopereaza cu toate institutiile relevante care pot pune umarul la proiectele MagiCAMP, dedicate copiilor cu afectiuni oncologice si aflati in situatii vulnerabile. Voluntarii MagiCAMP sunt atat persoane private, cat si companii sau ONG-uri partenere si suntem mai mult decat fericiti sa lucram cu entitati cu care rezonam in proiectele noastre si cu care reusim sa punem la punct proiecte fezabile!

Rezumatul proiectului: 
Din 2014, de cand a devenit dintr-un vis realitate, MagiCAMP a trebuit sa gaseasca solutii la cele mai presante si practice probleme. Fie ca a fost vorba despre taberele de vara MagiCAMP, fie ca am pornit la drum cu proiecte sociale de care nu ne credeam capabili, extrem de complexe si cu implicatii pe care nu le-am vazut de la inceput, am avut mereu alaturi oameni extraordinari, care ne-au pus pe drum, pe un drum bun, si care ne-au ramas alaturi. De la taberele MagiCAMP am plecat catre MagicBOX, un colet lunar cu ajutoare pentru familiile cele mai incercate, catre MagicHOME, cazare si facilitati gratuite destinate copiilor si familiilor care se lupta cu cancerul, catre MagicTICKET, vacante oferite gratuit, datorita partenerilor nostri, familiilor copiilor diagnosticati cu cancer. Ce am descoperit este ca nu doar copilul este afectat de diagnostic si de suferinta, ci toti cei din jurul lui. Lucruri care pareau normale nu mai sunt posibile, presupunand ca ar fi fost inainte de boala. Peste 76% dintre beneficiarii proiectelor MagiCAMP vin din mediul rural sau rural extrem, din familii cu posibilitati extrem de reduse. 
 
Odata ce ne-am dat seama de dimensiunea lucrurilor, ne-am dorit sa avem nu numai proiecte care sa se adreseze lipsurilor, cat si o comunitate de oameni care sa le fie alaturi copiilor si familiilor atunci cand le este mai greu. Si, spre surprinderea noastra, in timp, datorita unei chimii fantastice intre copii si voluntari, s-a creat un univers care functioneaza din inima pentru inima! Sute de oameni, din tara si din strainatate, care spun DA atunci cand e nevoie de sprijin, cand trebuie sa fie Mosi Craciun, sa mearga in spitale, sa ne ajute cu familiile, sa cazeze sau ghideze si transporte oameni pierduti in propriile probleme. E minunat!
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
In 2014, cand a inceput sa functioneze, MagiCAMP a avut in minte un singur lucru, pornind de la descoperirile din spitalele de Oncopediatrie: sa ii bucure pe copiii carora cancerul le-a furat copilaria. Multe am trait de atunci in cele 38 de saptamani de tabara traite pana acum! In 2014, am cunoscut 32 de copii minunati. Un an mai tarziu, in tabara veneau 84 de copii. 180 in 2016, 220 in 2017, 270 in 2018. Fiecare copil e pentru noi o lume. Suntem acolo pentru a-l ajuta sa creada in el, sa isi gaseasca sau regaseasca stima de sine, independenta si dorinta de a construi prietenii noi. 
Pe masura ce proiectele MagiCAMP au evoluat si s-au diversificat, am implicat categorii noi de voluntari, oameni care sa ne poata ajuta in situatii concrete. MagiCAMP are azi peste 500 de voluntari activi si peste 2000 de oameni inscrisi pe site.
 
Scopul si obiectivele:
Necesitatea, subliniata de medicii oncopediatri si de psihologi, ca tratamentul medical urmat de copil sa fie dublat de activitati care sa le redea copiilor o parte din ce boala le-a rapit: copilaria. In limbaj de specialitate, aceste tabere se numesc ancore si sustin copilul in procesul de recuperare medicala, oferindu-i noi motivatii in lupta cu boala, incredere in sine si in ceilalti, stima de sine si mai multa independenta. Statisticile spun ca azi 8 din 10 copii sunt supravietuitori, dar nu se vorbeste despre modul in care cancerul afecteaza familia si despre nevoia uriasa de sustinere!
 
Principalele activitati:
Peste 400 de cazuri de cancer infantil sunt diagnosticate anual in Romania, conform unor cifre publicate la inceputul anului 2019 de Registrului National al Cancerelor la Copil, devenit in sfarsit functional. Aceasta realitate, expusa acum oficial, face si mai importanta misiunea proiectelor MagiCAMP, sociale si de divertisment, care tintesc sa aduca o raza de speranta in viata unor copii mult prea incercati, pentru care copilaria inseamna deseori saloane de spital, operatii, suferinta, alienare, blocaje majore, interdictii cumplite. Copiii participa GRATUIT la proiectele MagiCAMP si sunt selectati / implicati in baza unui dosar medical / social.

Asistentii sociali decid daca e necesara includerea unui copil intr-un program. Odata acceptati, se demareaza procedurile de organizare, se discuta cu parintii, parteneri esentiali pentru MagiCAMP, se iau toate masurile pentru siguranta copiilor, se trece la implementarea proiectelor in functie de fazele decise, se selecteaza voluntarii, se cauta resursele financiare si materiale pentru a ne asigura ca totul va fi functional, se coopteaza partenerii pentru diverse operatiuni si nevoi, se cauta fonduri interne, prin diverse campanii, sau se aplica pentru granturi internationale. Pasii sunt valabili pentru oricare dintre proiectele MagiCAMP si, dincolo de organizarea riguroasa din cadrul echipei dedicate, sunt implicati voluntari care ne ajuta sa punem totul pe roate. MagiCAMP functioneaza cu 90% din resurse implicate voluntar!
 
Beneficiari:
 
Beneficiari directi: Copii cu afectiuni oncologice, cancer, leucemie si talasemie majora, copii care au suferit arsuri grave si copii care au pierdut pe cineva drag, mama, tata, frate sau sora, si au nevoie de trapie specializata
 
Beneficiari indirecti: Familile copiilor cu afectiuni oncologice, care au suferit arsuri grave sau care au pierdut pe cineva drag si au nevoie de terapie specializata
 
6. Daca beneficiarii au fost implicati in implementarea proiectului prezentati contributia lor.
Spre marea noastra fericire putem spune ca da! Beneficiarii MagiCAMP devin parteneri activi in proiectele din care au facut parte, fie recomandand alti copii sau familii aflate in suferinta, fie accesand resurse, fie vorbind despre MagiCAMP si ce au trait, fie dorind sa devina... voluntari. Asta este fantastic! MagiCAMP are in comunitatea de voluntari nu numai oameni selectati prin demersuri clare, ci si fosti sau inca actuali beneficiari! Bunici de copii diagnosticati cu cancer care gatesc pentru alti beneficiari sau care administreaza centre MagicHOME, copii care nu stiu cum sa creasca mai repede ca sa devine ei insisi voluntari pentru alti copii, parinti care cultiva legume pentru ca vara sa ni le aduca in tabara, pentru copiii aflati acolo. Sunt doar cateva exemple, dar povestile comunitatii de voluntari MagiCAMP sunt inspirationale!

Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
Cand a venit in tabara MagiCAMP, Dragos era un baietel retras, fara interes pentru activitati sociale si rusinat de boala pentru care nu purta nicio vina. Cancerul l-a lasat fara un brat, dar si fara bucuria copilariei. Dupa cateva zile, Dragos a reinceput sa rada, sa participe la activitati si sa nu se mai rusineze de lipsa bratului. Sa il arate asa cum era. Iata realizarile taberelor: copii pe care societatea ii marginalizează, nestiind ce sa faca cu ei, se intorc acasa mai pregatiti să lupte cu boala. Dragos nu mai e azi cu noi. Dar pana in ultima clipa a fost voluntar MagiCAMP.
 
Resursele umane implicate:
Echipa de organizare a proiectelor MagiCAMP, parte din ecosistemul asociatiei, a crescut de la an la an, pe masura ce programul a devenit mai complex, cu tot mai multi beneficiari si cu tipuri diverse de beneficiari. Echipele de organizare sunt constituite din angajatii MagiCAMP, de la directorul executiv pana la responsabilii de proiect, dar minunile de zi cu zi, lucrurile mari care dau sens si insemnatate faptelor, se petrec datorita voluntarilor, oamenilor care isi aloca, doar ei stiu de ce, timp din viata lor pentru oameni pe care nu ii cunosc. Dar pe care ajung sa ii considere familie.
 
Implicarea voluntarilor:
Proiectele MagiCAMP au pornit ca un proiect facut cu prieteni, pentru binele unor copii pe care abia ii descopeream. De atunci, peste 2000 de oameni, din tara si din strainatate, s-au inscris pentru a fi parte, in orice fel s-a putut si oriunde a fost nevoie, din proiectele MagiCAMP. Peste 650 de voluntari au venit pana acum in taberele MagiCAMP, in regim de voluntariat lucrand si echipele medicale, de terapie, plus actori, cantareti, specialisti in diverse domenii. Avem platforme pentru inscrierea si selectia lor, desfasuram periodic interviuri si intalniri cu ei, le prezentam proiectele.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Pentru ca ne dorim o relatie de durata, bazata pe incredere, responsabilitate si transparenta, expunem intotdeauna toti factorii, toate premisele si implicatiile potentialilor parteneri, astfel incat fiecare sa stie, in functie de dimensiunea dorita a implicarii, ce, cum si cand poate face pentru beneficiarii proiectelor pe care le sprijina. Medicii nu doar ca stiu la fiecare pas care este scopul si care sunt mijloacele de actiune dar sunt parteneri activi pentru MagiCAMP. La fel psihologii si celelalte categorii profesionale implicate. Spitalele sunt parteneri constanti, parintii copiilor si chiar copiii, care devin factori de comunicare cu alti copii pe care ii cunosc. Nu o data s-a intamplat ca in taberele noastre sa vina copii pe care nu ii aveam in vedere dar pe care i-au cooptat alti beneficiari!
 
Fiecare om sau companie care pune o caramida, la propriu sau la figurat, pentru taberele MagiCAMP sau pentru alte proiecte lucreaza conform unor brief-uri clar explicate si asumate prin contracte cu termene si clauze juridice. S-a intamplat, in decursul celor cinci ani de tabara de pana acum, ca nu totul sa mearga struna. Cumva, am reusit sa redresam si sa repunem pe linie lucrurile si asta pentru ca pentru fiecare om sau companie cu care am ajuns in impas au aparut alti zece si alte zece care au pus umarul! Ceea ce este esential pentru noi, insa, pornind de la siguranta copiilor, este sa avem o rata a controlului cat mai mare, pentru a ne lovi de riscuri cat mai mici.
 
Buget
Bugetul total al proiectului: 20 000 lei
 
Contributiile in natura:
Comunitatea MagiCAMP, tot mai solida si din care fac parte oameni minunati care calatoresc, daca este nevoie, chiar si din strainatate, vine cu povesti din cele mai uluitoare. Povesti care nu credeai ca exista. Oameni care au calatorit 9 ore ca sa stea 30 de minute pe Scaunul Rezistentei MagicHOME, ca recunoastere pentru dramele si lipsurile prin care trec parintii copiilor diagnosticati cu cancer. Oameni care au gasit puterea de a se implica si cand au pierdut ei insisi pe cineva. Oameni care nu au cunoscut aceasta durere dar nu au ramas impasibili. Medici, pacienti, pensionari, studenti, copii de 8 sau 10 ani, corporatisti si finantisti, soferi si bucatari, antreprenori si dulgheri, someri si pictori. Acestia sunt oamenii care s-au implicat in proiectele MagiCAMP, resursele cele mai pretioase si cele care au atras la randul lor resurse.
 
Evaluare

Obstacole majore intampinate:
Energia din jurul MagiCAMP a adunat oameni uniti de la inceput de scopuri clare, care au stiut exact de ce s-au implicat in ceva extrem de delicat si deseori dureros. Daca in proiectele MagICAMP am intampinat si manageriat probleme, lipsuri si complicatii, atunci cand a venit vorba despre comunitatea de voluntari a MagiCAMP am fost norocosi! Am avut si avem alaturi oameni fantastici, care au spus prezent la toate actiunile noastre, fie ca a fost vorba despre taberele de vara MagiCAMP, fie ca au plecat in caravane de Craciun, fie care au petrecut momente unice cu pustii sau ne-au ajutat cu tot ceea ce intra in viata unui ONG, de la materiale la campanii de fundraising. Suntem norocosi!
 
Lectii invatate:
Daca am incepe din nou acest proiect, comunitatea de voluntari MagiCAMP, l-am incepe probabil la fel. Pentru ca nu am stiut un alt punct de pornire. Ne doream sa facem lucruri bune pentru copiii afectati de cancer si pentru familiile lor, dar nu aveam resurse, asa ca singurii care ne-ar fi putut sta alaturi erau prietenii nostri si oamenii de bine pe care ii cunoscusem la un moment dat. Prima lectie invatata a fost sa nu amanam, sa nu complicam, sa pornim cu o idee si plnauri cat mai clare, indiferent de proiect, dar sa nu ne speriem daca ele se schimba. S-au schimbat si vor mai schimba de multe ori. Daca ai alaturi oameni dedicati, decisi, nu au cum sa nu ajungi unde ti-ai propus. Mai ales cand ai in fata, atat de direct, scopul. Copiii.
 
Calitatile proiectului:
Energia incredibila. Puterea de a face lucrurile sa se intample. Rezistenta la pasivitate, determinarea de a lupta cu un sistem care lucreaza de prea multe ori impotriva omului, nu pentru el. Dorinta noastra de a ne inspira si de a lucra cu colegi din ONG-uri prietene si care dezvolta programe admirabile, intr-o societate care se uita prea putin in jur. Ne place sa invatam, credem ca sunt oameni mai destepti decat noi, mai puternici, mai creativi, mai inventivi!
Ne diferentiaza si calitatea oamenilor cu care lucram, fie ei angajati sau colaboratori si voluntari, forta lor si credinta ca nu vom putea schimba cu adevarat lucrurile decat impreuna! Iar impreuna inseamna si impreuna cu beneficiarii nostri, inclusiv cu oamenii care au trait direct pe pielea lor neajunsurile si umilintele. De la ei am invatat cel mai mult, din forta lor motivata doar de dragoste. 
Ne-am dorit mereu, ca semn al viitorului, sa dezvoltam infrastructuri proprii pentru proiectele noastre!
 
Comunicare

Planul de comunicare: 
Primul plan de comunicare si cel pe care il folosim si acum, indiferent despre ce este vorba, sunt povestile. Povestile celor care ne inspira, copiilor care isi pastreza xambetul cand e cel mai greu, care isi incurajeaza familiile, povestilor parintilor care dorm pe scaune cu lunile, la capataiul copiilor lor, povestilor celor care aleg sa se implice, povestile doctorilor care ne-au ajutat sa cream toate proiectele MagiCAMP. Platformele noastre sunt cele obisnuite, Facebook, Instagram, Youtube, televiziune, radio si, evident, site-ul propriu, aflat in proces de dezvoltare si modernizare, dar cele mai importante energii sunt vocilor beneficiarilor nostri. Numai ei pot spune cu adevarat ce inseamna pentru ei sprijinul celor din jur.
 
magicamp.ro l 


***
Despre organizator
MagiCAMP le ofera copiilor care isi trăiesc copilaria intre peretii saloanelor de spital sansa de a-si recapata increderea în ei, puterea de a lupta cu boala si motivatia de a merge inainte. Opt din zece copii cu cancer reusesc să se vindece. Statisticile vorbesc, insa, despre progresul in medicina, dar nu spun nimic despre urmele pe care cancerul le lasa in lumea copiilor. Comunitatea de voluntari MagiCAMP merge dincolo de implicarea medicilor, si-a propus sa acceseze o lume a empatiei.