Urmărește promo proiect...

Nume proiect: Edulier Inapoi la Scoala
Nume organizatie: Asociatia Edulier

Sectiunea/Sectiunile
Buget - / Eficienta +
 
Date generale
Data de incepere a proiectului
Aug / 2015
Data de incheiere a proiectului
Sep / 2015
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei
Ilfov, Dambovita, Giurgiu // Regionala

Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect
Prisum- Himalaya, Chipita, Gasca Zurli, Carrefour, Dacris, Bunge, Montessori School, Avenor College, Scoala Anastasia Popescu, Allianz Finance, Fundatia Speranta, Olanda
 
Rezumatul proiectului: 
Edulier crede ca rezolvarea tuturor problemelor sociale sta in educatie, Proiectul anual Inapoi la Scoala, si-a propus, in 2015, sa trimita la scoala 260 de copii din Corbeanca, Peris, Ilfov, si Ciocanesti, Dambovita. Copiii din medii defavorizate, nu se cunoasteau intre ei, nu participau impreuna la activitati, aveau religii diferite( 5), interactionau si socializau foarte putin, aveau risc crescut de abandon scolar. Campania Inapoi la Scoala a pornit pe 10 august 2015 cu misiunea de a strange ghiozadane si rechizite pentru acestia, pana in 10 septembrie, iar pe 14 septembrie copiii sa le primeasca in cadrul unor ateliere de stiinta distractiva in Corbeanca si Peris. Pe perioada derularii campaniei Prisum a donat 100 de ghiozdane, donatori individuali au donat in jur de 50 de ghiozdane, iar apoi am ajuns in impas. Toata echipa de voluntari implicati in campanie a inceput sa trimita mesaje private social media solicitand prietenilor, companiilor, vedetelor, bloggerilor sprijinul. Gasca Zurli a raspuns DA si si-a activat reteaua de prieteni si parinti. In cateva zile au reusit sa aduca alte 200 de ghiozdane complet echipate, astfel ca ajunsesem la 350. Acela a fost momentul in care, primind 2 rugaminti de ajutor- de la centrul social din Peris si de la Parohia Daia, Giurgiu, am crescut eforturile si am reusit, cu ajutorul Carrefour, Dacris s.a. sa oferim, in total 419 ghiozdane noi, complet echipate, in 30 de zile, in Corbeanca, Peris, Burias, Balteni, Bratulesti, Ciocanesti, din Ilfov, Daia, Giurgiu, Dambovita. Printre cei ce ne-au sustinut s-au aflat Razvan Simion, George Zafiu, Liana Stanciu, Aurelian Temisan, Cornel Ilie, Matteo, Raluca Moianu, Serban Huidu,Pavel Bartos. Derulata de voluntari, ampania s-a incheiat cu 3 evenimente de educație distractiva.
 

Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Deruland activitati in satele bogate din jurul Bucurestiului din 2010, echipa Edulier a demarat actiuni de sprijin si suport pentru a continua scoala, destinate copiilor defavorizati. Astfel, am initiat activitati de sprijin in Peris, o localitate cu copii de 5 religii diferite si cu prea putine activitati propice pentru a ii integra pe toti,( peste 260 copii) am inclus si copiii din Centrul de educatie incluziva Peris( aprox 80), dar am spus prezent si copiilor din comunitatea ortodoxa Daia, Giurgiu. Echipa a facut evaluari in teren, a identificat, cu ajutorul unor voluntari-mamici,a preotului, predicatorului, educatorilor, copiii si familiile ce pot fi ajutate sa continue educatia. Fiecare familie a primit mesajul Edulier- scoala este singura solutie pentru rezolvarea problemelor.

Scopul si obiectivele:
Scopul Edulier-Inapoi la Scoala a fost sa reduca rata abandonului scolar al copiilor din mediul rural
Obiectivele propuse initial au fost: 260 de copii sa plece la scoala cu ghiozdane, rechizite, imbracaminte, toate noi. Un alt obiectiv a fost crearea unui cadru de cunoastere si socializare a copiilor de religii diferite, cu situatii materiale diferite. Astfel, copiiii din familii tipice au ajutat la pregatirea ghiozdanelor si la inmanarea lor catre ceilalti copii. Am avut ca obiectiv crearea unui grup de voluntari in fiecare localitate pentru a putea implementa proiectele.

Principalele activitati:
Edulier Inapoi la scoala a insemnat: selectarea beneficiarilor campaniei, recrutarea si trainingul voluntarilor locali din satele vizate, recrutarea voluntarilor-fundraiseri si instruirea lor, realizarea graficii campaniei, lansarea campaniei in social media, comunicarea permanenta a statusului campaniei, actiuni de weekend de echipare ghiozdane( 5 zile ), colectare a donatiilor de la companii si persoane fizice ( aprox 3000 km intr-o luna), organizarea celor 3 evenimente de educatie distractiva, trimiterea de scrisori de multumire si diplome de apreciere tuturor celor care au oferit sprijin in campanie.
 

Beneficiari:
Beneficiari directi:
419 copii cu varsta intre 3 si 16 ani
 
Beneficiari indirecti:
Familii defavorizate, aproximativ 200 de parinti
 
Implicarea beneficiarilor: 
7 copii-beneficiari, cu varsta intre 10 si 16 ani, au fost implicati permanent in - difuzarea de pliante in sate, lipire de afise cu anuntul evenimentului in care se ofera ghiozdanele, echiparea ghiozdanelor cu rechizite incarcarea/descarcarea lor. 4 mamici din familii defavorizate au oferit ajutor ca voluntari , in Corbeanca si Peris.
 

Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
419 ghiozdane oferite, 419 copii din familii defavorizate au continuat scoala, s-a redus rata abandonului scolar, s-au creat grupuri de voluntari locali- mămici si predicatori- Peris, preot si preoteasa in Daia, mamici si educatori in Corbeanca, au avut loc evenimente cu copiii apartinand tuturor celor 5 religii diferite pentru prima data, in Peris. Copiii abandonati la bunici de parintii plecati la munca din Daia au primit sansa sa continue scoala intr-o comunitate in care au loc doar inmormantari, nu si nunti sau botezuri. Inapoi la scoala ne-a adus companii care au inteles obsesia noastra pentru educatie, am putut continua o relatie apropiata si s-au implicat si in alt proiect- Centrul pentru copiii cu dislexie sau campania Punga alba cu vise. Am reusit sa implicam multe persoane publice, din domenii diferite. S-au stras 11.600 lei cu care s-au cumparat ghiozdane si rechizite, dar si donatii in produse ce reprezinta echivalentul a 10.000 lei.

Resursele umane implicate:
Edulier Inapoi la scoala s-a derulat doar cu voluntari: coordonator- Cristiana Ionescu, logistica Cristi Cotovanu, fundraiseri voluntari- Monica Olteanu, Andreea Stoica, Catalin Bindea, IT- Bogdan Ionescu, voluntari locali- Peris 2 persoane, Daia 2 persoane, Corbeanca 2 persoane.
Organizatia nu a folosit din resursele sale pentru implementarea acestui proiect. bugetul cheltuit fiind de 0 lei( zero).

Implicarea voluntarilor:
Voluntarii Edulier sunt principala noastra resursa si investitie. Astfel, o echipa de 12 voluntari au lucrat permanent in perioada campaniei pentru a implementa activitatile- Andreea Stoica si-a donat ziua de nastere si a strans fonduri pentru 20 de ghiozdane, Catalin Bindea a ajutat cu 10 ghiozdane, Monica Olteanu a convins colegii si compania sa doneze 60 de ghiozdane. Toata grafica a fost realizata de Bogdan Ionescu. Toti ceilalti voluntari au ajuta la colectarea, echiparea si inmanarea ghiozdanelor, la distribuirea de afise si pliante prin sate, la organizarea celor 3 evenimente.

Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Prisum a donat fondurile pentru 100 de ghiozdane, Gasca Zurli a donat 200 de ghiozdane si rechizite pentru a le echipa, Dacris a donat rechizite, Fundatia Speranta Olanda a donat fonduri pentru 50 de ghiozdane, Chipita a dat 60 de ghiozdane si tricouri si dulciuri, Toti ceilalti parteneri au strans rechizite si le-au donat. Fondurile atrase au insumat 11.600 lei, iar donatiile in natura au avut echivalentul a 10.000 lei.
 
Buget - 0,00 lei.
 
Contributiile in natura:
Donatii de ghiozdane si rechizite, in natura, ce au depasit valoarea de 10.000 lei. Bugetul de cheltuieli cu organizarea campaniei a fost 0( zero). Fiecare voluntar si-a achitat costurile de transport, telefon, mancare.
 
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Perioada de vacante a fost principalul obstacol. Am gasit greu prieteni dornici sa ne doneze sau conectati online, companiile aveau decidentii in vacanta. O alta dficultate a fost desfasurarea mare de forte in logistica- am folosit 2 depozite, am parcurs peste 3000 km intr-o luna pentru colectarea donatiilor, am organizat mai multe transe de cumparaturi, uneori pana noaptea tarziu.
 
Lectii invatate:
O lectie importanta invatata a fost aceea de a colecta fondurile pentru educatie pe tot parcursul anului, nu doar in apropierea inceputului de an scolar. Daca am incepe azi Inapoi la scoala am solicita donatii lunare, caci copiii au nevoie si de caiete speciale, imbracaminte de iarna, uniforme, incaltaminte pe parcursul intregului an.
 
Calitatile proiectului:
Suma atrasa si numarul de copii sprijiniti- eforturile de a atrage 11.600 lei pentru a cumpara ghiozdane, fara a cheltui din resursele organizatiei, pentru 419 copii, implicarea mai multor companii și a unei fundatii din Olanda.
Voluntari implicati, inclusiv din satele ajutate- o echipa de voluntari cu caracteristici unice- copii, tineri, echipa organizație, predicator, preot, preoteasa, mamici, educatori. 5 religii diferite, aduse laolaltă- ortodoxa, crestina dupa evanghelie, catolica, adventista, baptista.
Parinti-vedete care au donat ghiozdane, pentru prima data, sprijinind educatia copiilor mai putin norocosi. 
 

Argumentarea EFICIENȚEI proiectului 
Edulier Inapoi la Scoala a reusit sa trimita 419 copii din medii defavorizate cu ghiozdane si rechizite noi. Totul a fost posibil cu un efort sustinut al unei echipe de 12 voluntari ce au atras peste 11.600 lei și donatii in natura de peste 10.000 lei. Asociatia Edulier a dispus de un buget de 0( zero) lei pentru acest proiect. Toate cheltuielile voluntarilor au fost sustinute de acestia- transport, telefon, internet, mancare.
Investitia de 0( zero) lei din partea organizatiei, ce a adus peste 21.600 lei investiti in educatie si 419 copii trimisi la scoala ne-a incurajat sa aplicam la aceasta categorie.
 
 
Comunicare
Planul de comunicare: 
Edulier Inapoi la scoala s-a derulat comunicand online, cu ajutorul partenerilor, pe site si blog Edulier, pagina de facebook, paginile voluntarilor si prin newsletter.

Web site - www.edulier.ro
 
 
***
Despre Organizator
Edulier este o asociație non-profit ce are în centrul preocupărilor sale educația copiilor și părintilor, prin ateliere non-formale. Edulier=10 proiecte implementate,100% voluntariat, 10.000 ore de voluntariat, 500 copii ajutati de Crăciun, 411 copii ajutati de Paste, 450 de copii la școală în Corbeanca, Periș, Bălteni, Buriaș, (Ilfov), Ciocănari (Dâmbovița), Ograda(Ialomița), București, Daia (Giurgiu). 2016 reprezintă deschiderea primului Centru pentru copiii cu dislexie.