Nume proiect: EnergiaTa
Nume organizatie: Asociația Solar Decatlon Romania
Sectiunea/Sectiunile
Premiul Special pentru INOVATIE
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Mar / 2016 - Dec / 2018
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Nationala
Partener: Engie
Rezumatul proiectului:
In 2016 ne aflam pe ultimul loc din Europa la durata obtinerii autorizatiei pentru montarea de PV-uri, cu peste 450 de zile. Si nici dupa aceasta perioada, romanii nu puteau injecta energia in retea. Dupa experienta din EFdeN a proiectarii si construirii a 2 case solare, sustenabile, 100% electrice, premiate national si international, noi nu puteam injecta energia produsa in retea. Frustrati de acest fapt, am pornit proiectul energiaTa.
Am inceput printr-o campanie de constientizare unde am expus problema si potentialul energetic urias pe care il are Romania din resursa solara. Am organizat workshopuri, conferinte si mese rotunde unde am implicat cat mai multe ONG-uri, companii, media, administratii publice. Pentru a convinge autoritatile am creat cea mai mare comunitatea a Prosumatorilor, cu peste 4500 persoane in momentul de fata.
Prima reusita importanta a noastra a fost introducerea Prosumatorilor in Strategia Energetica Nationala. A doua reusita majora a fost in comisiile din parlament, unde am participat la foarte multe discutii pentru a obtine un cadru legislativ si financiar cat mai bun.
Pe 20 iulie 2018 a fost aprobata legea 184/2018 de presedintele Romaniei, lege ce defineste termenul de prosumator, simplificari fiscale esentiale si obligativitatea distribuitorilor si furnizorilor de a accepta prosumatorii.
Dar pentru a exista prosumatori era nevoie si de norme de implementare. Pe 28 decembrie 2018 au fost aprobate 3 ordine 226, 227 si 228, care impreuna cu legea 184 ofera cadrul legislativ pentru asigurarea dreptului consumatorilor finali de a deveni prosumatori si de a fi remunerati pentru energia electrica livrata in retea. Asadar, astazi in Romania exista prosumatori, mici producatori de energie curata, din surse regenerabile, care poate fi injectata.
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Pana la modificarile legislative de anul trecut, persoanele ce doreau sa isi instaleze un sistem cu panouri fotovoltaice trebuiau sa treaca printr-un proces legislativ indelungat, de aproximativ 450 de zile, la finalul caruia tot nu puteau injecta energia produsa in retea. Astfel am indentificat 2 nevoie majore:
I. Formularea unui cadru legislativ pentru a asigura dreptul consumatorilor finali de a deveni prosumatori si de a fi remunerati pentru energia electrica livrata in retea
II. Simplificarea procesului legsilativ existent pentru a avea o durata si un cost de implementare mult mai redus
Scopul si obiectivele:
Obiectivul este ca, prin contributia la crearea unui cadru legislativ, prosumatorii sa devina o realitate, si, astfel, sa acceleram tranzitia catre energia curata, din surse regenerabile.
Prima etapa este finalizata, exista acum un cadru legislativ ce permite acest lucru, iar durata procesului este semnificativ redusa. In continuare dorim sa: ajungem la 100.000 de prosumatori in urmatorii ani si la 1.000.000 pana in 2030, gasim surse de finantare pentru romani si sa reducem TVA-ul in domeniul energiei regenerabile pentru utilizatorii casnici, lansam Ghidul si Harta Prosumatorului
Principalele activitati:
l. Identificarea Problemelor: Ce am descoperit din primele din primele intalniri a fost ca autoritatile nu stiau ca exista aceasta problema in Romania.
II. Dovada cererii pentru aceste schimbari: Pentru a face acest lucru am creat o comunitate de persoane fizice, instalatori, companii si ONG-uri pentru a le reprezenta in discutii.
Ill. Coalizarea fortelor: Am organizat mese rotunde si conferinte pentru a atrage atentia asupra fenomenului, intalniri la care am invitat si decidentii politici, autoritati si administratia publica. Prima conferinta a prosumatorilor a rezolvat multe dintre temerile comunitatii, ca urmare numarul de aplicatii ale instalatorilor s-a dublat intr-o saptamana.
IV. Am gasit si propus solutii: Dupa ce am mapat problemele si institutiile responsabile, am cautat solutii cu ajutorul comunitatii si le-am oferit autoritatilor. Pentru a ne asigura ca se vor implementa, am monitorizat procesul continuu.
V. Campanie de informare: Venim in spijinul comunitatii prin articole utile ce raspund la cele mai frecvente si importante intrebari ale acestora. Impactul acestora este semnificativ, in 3 luni am inregistrat 10.000 de vizitatori unici ai blog-ului nostru.
VI. Ghiduri si solutii: In curand vom publica Ghidul Prosumatorului, la care lucram de mai bine de un an si care va explica tot ce tine de energia solara, solutii, autorizatii, proces, dimensionari, etc.
In plus vom lansa si Harta Prosumatorului prin care firmele, instalatorii se pot conecta cu prosumatorii mai usor.
Beneficiari
Beneficiari directi: Micii producatori de producere a energiei electrice din surse regenerabile - 30.000, prin finantarile AFM, datoria cadrului legislativ creat.
Beneficiari indirecti: Instalatori si producatori prin vanzare si montare - 4500 membrii in comunitatea noastra formata din persoane fizice si intalatori, in plus beneficiaza distribuitori si consumatori clasici, prin stabilizarea retelei
Implicarea beneficiarilor:
In comunitatea actuala, cei peste 4500 de membrii, formati din potentiali prosumatori, instalatori, companii, au avut o contributie activa la proces prin propunerea de solutii si participarea la intalniri, dezbateri si discutii.
Instalatorii au oferit o perspectiva realista, bazata pe nevoile din piata, in legatura cu aplicabilitatea normelor legislative si a ghidurilor.
Companiile si institutiile au venit cu clarificari la nelamuririle comunitatii, legate de domeniul lor de activitate. Un bun exemplu este Transelectrica care explicat intregul proces de validare a invertoarelor. Astfel au eliminat una dintre cele mai mari probleme, invertorul fiind componenta esentiala intre reteaua electrica nationala si prosumator.
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Am facut un lucru imposibil posibil, astazi primesti bani pentru energia injectat in retea. Mai mult, pentru a face asta procesul este mult simplificat, iar costurile mult reduse. In acest timp am creat si prima comunitate a Prosumatorilor si o piata noua pentru firme din romania, care acum genereaza locuri de munca.
Schimbarile efective sunt de natura legislativa:
- Legea 184/2018 - Lege ce defineste termenul de prosumator, simplificari fiscale esentiale si obligativitatea distribuitorilor si furnizorilor de a accepta prosumatorii
- Ordinul 228/28.12.2018 - Ordin pentru aprobarea Normei Tehnice( Conditii tehnice de racordare la reteaua electrica)
- Ordinul 227/28.12.2018 - Ordin pentru aprobarea contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice produsa de prosumatorii
- Ordinul 226/28.12.2018 - Ordin pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produsa de prosumatori
Modificarile legislative au deblocat mai multe oportunitati in sectorul energetic. Un bun exemplu este initiativa Administratiei Fondului pentru Mediu care a demarat 2 programe de finantare, pentru a stimula dezvoltarea de sisteme fotovoltaice:
- Unul pentru prosumatori prin care se subventioneaza 20.000 lei, sau 90% din costul total. Programul finanteaza 30.000 de astfel de proiecte, ceea ce inseamna ca daca anul trecut aveam 0 prosumatori, la sfarsitul anului acesta vor fi cel putin 30.000
- Unul pentru locuinte izolate prin care se subventioneaza 25.000 lei, sau 100% din costul total
Resursele umane implicate:
La implementarea proiectului au lucrat:
- 2 membri permanenti, co-fondatori ai proiectului
- 1 consultat tehnic
- 1 voluntar, ce s-a schimbat de-a lungul timpului
De asemmenea la dezbateri, mese rotunde, conferinte si evenimente am implicat:
- Institutii publice (ANRE, AFM, Ministerul Mediului)
- Companii (Transelectrica)
- ONG-uri(GreenPeace, PATRES, Aspen, CNR-CME, FEL Romania, Deutsche Umwelthilfe, RoGBC)
- Media (Energynomics, George Buhnici, RFI, Balkan Energy News, InvestEnergy, Focus Energetic)
Implicarea voluntarilor:
La nivel de curicula nationala este foarte greu sa gasesti studenti pentru acest proiect, deoarece in general specialistii din acest domeniu au peste 35 de ani.
Cu toate acestea, an de an am cautat tineri care au fost pregatiti, in afara orelor de curs, si care au fost formati in cadrul proiectelor adiacente.
Peste 5 studenti au fost implicati avand in principal roluri pe partea de research, comunicare si in organizarea de evenimente.
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Impreuna cu Engie am lucrat la Ghidul Prosumatorului care va explica de la A la Z tot ce tine de energia solara, solutii, autorizatii, proces, dimensionari, etc. Ne propunem ca romanii sa afle care sunt avantajele energiei solare si de ce merita sa devina sustenabili.
Mihai Toader Pasti si Claudiu Butacu au fost cofondatori proiectului si cei mai implicati membri, ocupandu-se de orice, de la facut website, la participat la intalniri, organizat evenimente, propuneri legislative, purtat discutii cureprezentantii administratiei publice sau la nivelul parlamentului europenean. Eduard este de la inceput in proiect si are rolul de consultant tehnic. De-a lungul proiectului a mai existat si a 4-a persoana care s-a schimbat mereu, astazi Dalia este a 4-a persoana din proiect si este responsabila de legislatie si procedurile pentru a deveni Prosumator.
Buget
Bugetul total al proiectului: 160.000 Lei
Contributiile in natura:
Bugetul a fost alocat pentru:
- organizarea de conferinte, mese rotunde si dezbateri
- promovare pe facebook
- realizarea de ghiduri
- materiale de comunicare
- deplasari la evenimente si conferinte, local si international
- research
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Cand am inceput in 2016, nimeni nu credea ca este posibil sa fii prosumator, iar pasionatii spuneau ca va dura 20 de ani pana cand acest lucru va fi posibil si in Romania. Asadar primul obstacol a fost lipsa de speranta.
Al doilea obstacol major a fost generat de faptul ca decidentii nu stiau ca exista aceasta problema. La momentul respectiv majoritatea oamenilor din ministere credeau ca prosumatorii exista in Romania, ANRE afirmand ca existau peste 100 de prosumatori, lucru neadevarat.
Dupa ce am mapat toate problemele si am gasit Drumul Prosumatorului, am realizat ca dura peste 450 de zile si era foarte costisitor, iar la final tot nu puteai injecta in retea. Dupa ce le-am demonstrat autoritatilor acest lucru si am incercat sa inaintam, ne-am lovit de al 3-lea obstacol, lipsa de interes pentru o problema aparent mica.
Lectii invatate:
Oricat de mare este o problema, poate fi rezolvata de un grup oricat de mic de oameni care isi propune cu tarie ceva.
Uneori unele probleme nu sunt rezolvate pentru ca cei responsabili nu stiu ca exista.
Oricat de mic ai fi, daca ai o idee puternica, poti strange alaturi de tine o comunitate de oameni care sa te faca puternic si relevant.
Este important sa construieste poduri, nu sa construiesti ziduri, oricat de putine lucruri ai avea in comun cu oamenii cu care trebuie sa lucrezi.
Frustrarea poate fi motivul pentru care emigrezi, pentru care esti nefericit sau pentru care schimbi ceva in tara ta. EnergiaTa este un proiect pornit din frustrare care acum este continuat din ambitia ca Romania sa devina leader global in regenerabile.
Uneori dureaza ani sa schimbi o lege,important este sa nu renunti pana cand nu ti-ai indeplinit misiunea.
Calitatile proiectului:
1. A schimbat legislatia, lucru care anul acest va afecta zeci de mii de romani si milioane in anii ce urmează.
2. Va reduce amprenta de CO2 luptand astfel cu incalzirea globala si schimbarile climatice, cea mai mare Amenintare la adresa umanitatii (Raport UN 2019)
3. Chiar daca proiectul a fost initiat de 2 persoane, reusita a fost posibila datorita colaborarii mai multor ONG-uri, companii, autoritati si administratia publica
Comunicare
Planul de comunicare:
Comunicarea a fost efectuata pe mai multe directii:
- Social Media, prin content de tip video si foto
- Branding, prin materiale de diseminare
- Comunicare in presa, prin articole si comunicate de presa
l energiata.org l
***
Despre Organizator
EFdeN este unul dintre cele mai importante ONG-uri din Romania pe zonele de arhitectura sustenabila, educatie si dezvoltare profesionala. Peste 550 de studenti au realizat mai multe proiecte creative- Campus HUB, Copacul fotovoltaic, Statia de incarcare a masinilor electrice, Casa EFdeN- prototip pentru Solar Decathlon Europe 2014 si Casa EFdeN Signature- prototip pentru Solar Decathlon Middle East 2018, proiecte multidisciplinare pentru a integra in arhitectura sau design elemente inovatoare.