Nume proiect: Fiecare Copil Conteaza
Nume organizatie: Salvati Copiii Romania
 
Sectiunea/Sectiunile
Sanatate
 
Perioada in care s-a derulat proiectul: ianuarie / 2019 - decembrie / 2019
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: 2019 - 52 de spitale/sectii de neonatologie/obstetrica-ginecologie/pediatrie din Bucuresti-Ilfov si 30 de judete: Alba, Arad, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea. 42 de comunitati rurale defavorizate din 14 judete: Arges (Stefanesti, Micesti), Brasov (Tarlungeni, Sacele, Budila), Botosani (Gorbanesti, Ibanesti, Hiliseu-Horia), Caras-Severin (Anina, Resita, Dognecea, Mociur, Doman, Calea Timisoarei), Constanta (Albesti, Negru-Voda), Dolj (Breasta, Malu Mare, Preajba, Predesti), Hunedoara (Pui, Rau de Mori), Iasi (Cepelnita, Costulesti, Scheia, Mironeasa), Mures (Raciu, Band), Neamt (Sabaoani, Bahna), Prahova (Urlati, Bucov), Suceava (Voitinel, Dolhesti, Ciprian Porumbescu, Ilisesti), Timis (Jimbolia, Checea, Clarii Vii, Mosnita-Noua), Vaslui (Dragomiresti, Osesti).
 
Parteneri: Ministerul Sanatatii ASSMB – Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti Directiile de Sanatate Publica Judetene si DGASPC-urile din cele 14 judete, primariile din cele 42 de localitati, cabinetele medicilor de familie din cele 42 de localitati. Sponsorii din cadrul proiectului: Dorna, Alliance Healthcare, Carrefour, Gefco, Cora, Fox.
 
Rezumatul proiectului:  
Lipsa echipamentelor din unitatile medicale, numarul mare al sarcinilor neurmarite si distantele mari pana la primul spital contribuie la cresterea mortalitatii infantile. Pentru a raspunde acestor nevoi, din 2010, Salvati Copiii doteaza in cadrul programului national, maternitatile cu echipamente medicale performante si dezvolta programele de suport adresate familiilor din comunitatile defavorizate. In 8 ani au fost dotate 96 de maternitati cu 630 de echipamente (5 milioane de Euro), ce au ajutat la salvarea a 72.000 de nou-nascuti. 
 
In 2019, 52 de maternitati din 30 de judete si Bucuresti-Ilfov au fost dotate cu 115 echipamente, ce au ajutat la salvarea a 30.000 de nou-nascuti. 
 
Pentru imbunatatirea sanatatii mamei si copilului, am facilitat accesul la servicii pentru mame, gravide si copii pana in 5 ani din zonele defavorizate cu ajutorul echipelor locale din 14 judete. Am oferit suport socio-medical din 2010 pentru 46.595 de beneficiari, iar in 2019, am sustinut 7.500 de beneficiari.
Am sprijinit gravidele, mamele care alapteaza si copiii sub 5 ani prin: consiliere pentru sanatate, igiena, nutritie, controale si vaccinare, consiliere socio-juridica, acompanierea la serviciile socio-medicale, decontarea transportului local, acordarea de alimente si medicamente. 
 
Am creat parteneriate cu institutiile locale pentru gasirea celor mai bune solutii pentru adresarea nevoilor beneficiarilor si am implicat reteaua de sustinatori in strangere de fonduri: cei 2500 de voluntari la nivel national au fost implicati in campanii, competitii sportive, evenimente caritabile. Proiectul a beneficiat de o larga sustinere din partea influencerilor iar recomandarile SCR au fost incluse in propunerea de lege cu privire la acordarea unui pachet trusou pentru nou-nascuti. 
 
Contextul initierii proiectului:
Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile (6 la mia de nascuti vii in 2018, fata de media UE de 3,6 la mie). In 2018, s-au inregistrat 727 nasteri la fete sub 15 ani si 18.753 la fete intre 15-19 ani. Cinci din zece mame minore nu au fost la control, ceea ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature, iar rata de vaccinare a copiilor nascuti de mame adolescente a fost cu 10% mai scazuta.
 
Servicii integrate de suport la nivel local si recunoasterea de catre autoritati a problemei lipsei aparaturii medicale necesare supravietuirii nou-nascutilor prematuri sunt esentiale. Pentru a rezolva aceste probleme am evaluat starea socio-medicala a gravidelor, mamelor si copiilor din zonele rurale, iar medicii au fost consultati prin discutii si chestionare cu privire la nevoile spitalelor. 
 
Scopul si obiectivele proiectului:
Scop: reducerea mortalitatii infantile prin dotarea maternitatilor cu echipamente medicale si dezvoltarea retelelor de suport pentru mame si copii la nivelul comunitatilor rurale. 
Obiective specifice:
• dotarea maternitatilor cu echipamente medicale necesare salvarii prematurilor
• informarea si pregatirea gravidelor cu privire la controalele medicale pre si postpartum 
• prevenirea sarcinilor nedorite in randul adolescentelor 
• imbunatatirea starii de nutritie si igiena a femeilor insarcinate, a mamelor care alapteaza si a copiilor cu varste mai mici de 5 ani
 
Principalele activitati:
In urma discutiilor cu sefii sectiilor de neonatologie, obstetrica-ginecologie si pediatrie, am selectat echipamentele medicale necesare cu prioritate. Am dotat in 2019, 52 de maternitati, cu 115 echipamente: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare in valoare de 1 milion de Euro. 
 
In comunitatile rurale, in 2019, echipele de experti (asistenti sociali, asistenti medicali, psihologi) din 14 judete au sustinut beneficiari din 42 de comunitati in cadrul unei interventii comunitare integrate prin: evaluarea sanatatii beneficiarilor, inscriere la medicul de familie si programarea la serviciile medicale de specialitate, insotirea si/sau decontarea transportului pana la serviciile medicale, achizitionarea medicamentelor, suplimentelor, a analizelor medicale, consiliere pentru rezolvarea problemelor juridice si sustinerea de sesiuni de educatie nonformala pentru mame, gravide si adolescenti.
 
Am creat parteneriate cu Ministerul Sanatatatii si institutii din domeniu pentru imbunatatirea masurilor publice destinate mamei si copilului, recomandarile SCR fiind incluse in propunerea de lege cu privire la acordarea unui pachet trusou pentru nou-nascuti.
 
In cadrul a 19 evenimente de promovare, peste 500 de specialisti din 14 judete, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti si reprezentanti ai companiilor, au cautat solutii viabile pentru rezolvarea problemelor, iar proiectul a beneficiat de o larga sustinere din partea influencerilor.
 
Beneficiarii directi sunt selectati pe baza unor criterii stabilite in metodologia de implementare Beneficiari directi - 2010-2019: 72.000 nou-nascuti salvati 46.595 beneficiari: gravide, mame si copii 0-5 ani din zonele rurale defavorizate Beneficiari directi 2019: 30.000 de nou-nascuti salvati 5.000 de medici sustinuti pentru un act medical profesionist si complet 7.500 de beneficiari: 2.500 copii 0-5 ani, 2.000 de mame, 500 gravide, 2.500 adolescenti si parinti
 
Beneficiari indirecti 2010-2019: 200.000 persoane, familiile celor 72.000 de mii de nou-nascuti ce au beneficiat de aparatura medicala donata 230.000 de persoane, rude ale beneficiarilor sustinuti in comunitatile rurale defavorizate Beneficiari indirecti 2019: 90.000 persoane, familiile celor 30.000 de nou-nascuti care au beneficiat de aparatura medicala 15.000 de cadre medicale, colegii medicilor ce lucreaza direct cu aparatele donate 22.500 persoane, rude ale beneficiarilor sustinuti in comunitatile rurale defavorizate
 
Implicarea beneficiarilor: 
Beneficiarii directi, mamele copiilor prematuri si cadrele medicale au fost implicati in campaniile de comunicare in vederea sensibilizarii publicului cu privire la situatia prematurilor si constientizarea cu privire la lipsa de aparatura medicala din spitalele din Romania. Beneficiarii din zonele rurale defavorizate au devenit persoane resursa in urma sesiunilor individuale de consiliere si de grup si au diseminat informatiile primite in comunitatea in care locuiesc. Stabilirea interventiilor individuale s-a realizat in parteneriat cu beneficiarii, in baza unor planuri de interventie si a unui contract cu familia. Beneficiarii indirecti, autoritatile locale, au fost consultati cu privire la ameliorarea politicilor publice ce privesc sanatatea mamei si copilului in cadrul unor evenimente locale.
 
Rezultatele proiectului:
Salvati Copiii a dotat in 2019, 52 de maternitati cu 115 echipamente (incubatoare, ventilatoare, mese radiante, monitoare de functii vitale, lampi de fototerapie) in valoare de 1 milion de Euro. 30.000 de nou-nascuti au fost ajutati sa supravietuiasca, iar rata mortalitatii a scazut de la debutul interventiei, de la 10,1‰ in 2010, la 6‰ in 2018. 
 
Prin intermediul echipelor locale din 14 judete am oferit suport socio-medical comunitar integrat in 2019 pentru 7.500 de beneficiari - 2.500 copii 0-5 ani, 2.000 mame, 500 de gravide si gravide minore si 2.500 de adolescenti si parinti. 
• Procentul femeilor insarcinate care au mers la control a crescut de la 70% la 90%
• Procentul de copii vaccinati in schema obligatorie a crescut de la 90% la 98%
• Procentul gravidelor si copiilor inscrisi la medicul de familie este 100%
• 90% dintre adolescenti si parinti detin acum cunostinte cu privire la mijloace contraceptive si ingrijirea copiilor pana in 5 ani 
 
Am realizat parteneriate cu institutiile locale si Ministerul Sanatatii. Aceste parteneriate au influentat interesul autoritatilor care s-au implicat alaturi de noi in rezolvarea problemelor la nivel local in ceea ce priveste sanatatea mamei si a copilului si lipsa de aparatura medicala din maternitati. 
 
In cadrul a 19 evenimente locale am implicat peste 500 de specialisti din 14 judete, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti, reprezentanti ai companiilor, voluntari si influenceri iar propunerile noastre au fost incluse in textele de lege propuse pentru imbunatatirea sanatatii mamei si copilului.

Resursele umane implicate:
In cadrul proiectului de reducere a mortalitatii infantile, au fost implicati 70 de experti locali angajati in comunitatile rurale (asistenti sociali, asistenti medicali, prohologi). Alaturi de acestia a lucrat echipa nationala de coordonare a programului de reducere a mortalitatii infantile formata din: coordonator national, asistent coordonator, coordonator departamentul de fundraising, director financiar si coordonator comunicare.
 
Implicarea voluntarilor:
Au fost implicati voluntari in:
- organizarea evenimentelor de dotare a maternitatilor cu echipamente necesare supravietuirii nou-nascutilor
- campanii de strangere de fonduri pentru achizitionarea echipamentelor, campanii de promovare a mecanismelor 3,5%, SMS sau 20% 
- implicare in evenimente caritabile sau competitii sportive de strangere de fonduri 
- sesiuni locale de consiliere din zonele rurale defavorizate si sustinerea beneficiarilor
- centralizarea datelor in vederea elaborarii de materiale informative
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Salvati Copiii a asigurat organizarea, gestionarea si managementul, a evaluat si monitorizat indeplinirea obiectivelor si a indicatorilor proiectului, a elaborat materiale de informare si a finantat o parte din activitati. 

Medicii neonatologi au colaborat prin:
- selectarea celor mai potrivite echipamente medicale necesare salvarii nou-nascutilor prematuri 
- alaturi de echipele din spitale au contribuit la organizarea conferintelor de promovare a dotarilor 
- au promovat cauza campaniei si s-au implicat in strangerea de fonduri
- au oferit o baza stiintifica pentru realizare de materiale informative in domeniu
 
In comunitati:
DSP-urile au asigurat accesul la reteaua medicala si au sprijinit promovarea pe plan local. DGASPC-urile au colaborat in cazurile cu suspiciuni de abuz in familie. O persoana din fiecare primarie a tinut legatura cu echipa, participand la referirea cazurilor de familii vulnerabile, la instrumentarea dosarelor pentru obtinerea beneficiilor si prestatiilor sociale sau la masuri de ocupare in munca. 
 
Medicii de familie si personalul cabinetelor medicale au participat la sustinerea gravidelor, mamelor si copiilor mici, la consilierea pentru vaccinare, planificarea vizitelor la specialisti, educatie pentru sanatate, inclusiv sanatatea reproducerii. 
 
Sponsorii din cadrul proiectului au asigurat finantarea activitatilor si sustinerea continuarii activitatilor, iar Ministerul Sanatatii a asigurat cadrul legal pentru desfasurarea proiectului.
 
Buget: 5.705.645 lei
 
Contributii in natura:
Pentru desfasurarea activitatilor din cadrul proiectului au fost puse la dispozitie spatiile birourilor, precum si logistica necesara: calculatoare si autoturisme, atat de la nivelul Secretariatului General, cat si la nivelul sediilor filialelor. De asemenea, echipa de management national, serviciile de contabilitate si de resurse umane de la nivel national si local au desfasurat activitatile specifice necesare pentru proiect, gratuit, fara costuri administrative. Campaniile locale au fost realizate prin eforturi proprii ale echipelor filialelor Salvati Copiii, iar voluntarii Salvati Copiii au fost implicati pentru buna desfasurare a proiectului.
 
Obstacole majore intampinate:
Problemele cu care se confrunta beneficiarii in numar mare din zonele rurale sunt multiple iar adresarea integrata a acestora reprezinta o provocare. Printre problemele beneficiarilor se numara: accesul limitat la servicii socio-medicale, lipsa educatiei, lipsa cunoasterii drepturilor, lipsa resurselor financiare si materiale si probleme locative. Pentru a rezolva aceste probleme, Salvati Copiii a efectuat o interventie integrata prin intermediul echipelor multidisciplinare cu sustinerea autoritatilor locale. Mamele si gravidele au participat la sesiuni individuale si de grup de informare, au beneficiat de consiliere juridica si suport nutritional, au fost acompaniate la servicii medico-sociale si li s-a decontat transportul la medic, au fost indrumate pentru a se inscrie la medicul de familie si pentru a vaccina copiii
 
Lectii invatate in urma implementarii proiectului: 
Importanta crearii si mentinerii unei retele care sa gaseasca solutii pentru lipsa de echipamente destinate ingrijirii prematurilor. Eforturile echipei Salvati Copiii de a dota maternitatile cu echipamente medicale au fost sustinute de medici, persoane fizice, companii, autoritati si mass-media, care au lucrat impreuna la realizarea unei retele de sprijin pentru spitale, medici, nou-nascuti prematuri si parintii acestora.
 
O alta lectie a fost importanta interventiei integrate si personalizate pe nevoile beneficiarilor, lucrul in echipa multidisciplinara si colaborarea cu autoritatie locale in zonele rurale defavorizate. Acest tip de interventie s-a dovedit a fi vital pentru rezolvarea problemelor medico-sociale complexe cu care se confrunta mamele, gravidele si copiii sub 5 ani din aceste zone. 
 
Calitatile proiectului:. 
Proiectul reprezinta o continuare a activitatilor SCR de reducere a mortalitatii infantile in Romania. 
Interventia integrata continua la nivel local a permis imbunatatirea situatiei socio-medicale a gravidelor, mamelor si copiilor din zonele rurale defavorizate, toti copiii inclusi in proiect fiind vaccinati si toate gravidele inscrise la medicul de familie. 
Reteaua de suport creata a generat o implicare a multor actori relevanti: medici, familiile prematurilor, companii, persoane publice, autoritati din domeniul sanatatii, voluntari, inflluenceri, in modalitati variate: campanii, competitii sportive, evenimente caritabile. Evenimentele de constientizare au atras la nivel local actori cheie si au generat implicare. Mai multe Consilii Judetene au inceput sa se implice in asigurarea de echipamente in maternitati in urma discutiilor cu SCR. 
 
Planul de comunicare: 
Offline: am colaborat cu presa centrala si locala pentru promovarea campaniilor de strangere de fonduri pentru achizitionarea de aparatura medicala, promovand spoturile radio si tv 3,5%, 20% si SMS. Au fost mediatizate competitiile sportive, evenimentele caritabile si spoturile TV pentru promovarea strangerii de fonduri. Am colaborat cu presa centrala si locala pentru promovarea evenimentelor locale si centrale de constientizare (Realitatea TV, Pro Tv, TVR, Digi 24, Antena 1, Radio Romania, RFI etc) ce s-au bucurat de o larga audienta. 
 
Au fost distribuite si afisate materiale de informare pentru promovarea proiectului in cadrul institutiilor alaturi de care colaboram in program: cabinete de medicina de familie, maternitati, primarii, DGASPC-uri, DSP-uri. 
 
Online: site-ul SCR; Facebook, Instagram, site-uri partenere (ziare.com, Forbes)

 
***
Despre Organizator
De 30 de ani, Salvati Copiii Romania construieste programe sociale, politici publice si practici solide in beneficiul copilului din Romania. Expertiza si complexitatea proiectelor la nivel national fac din organizatie o institutie sociala esentiala, al carei rol este medierea intre societatea si autoritatea publica, in beneficiul superior al copilului. In cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.