Nume proeict: Getting civically fit - Educatie civica
Organizator: Funky Citizens
 
Sectiunea/Sectiunile
Educatie, Invatamant, Cercetare
Proiecte pentru tineret
Premiul Special pentru INOVATIE
 
Date generale
 
Perioada in care s-a derulat proiectul
Data de incepere a proiectului
Noi / 2016
Data de incheiere a proiectului
Dec / 2017
 
Acoperire geografica: Nationala
 
Parteneri: Funky Citizens, cu sprijinul Romanian American Foundation
 
Rezumatul proiectului:  
Nevoia de educatie civica se vede la tot pasul. Nu stim care sunt atributiile presedintelui, ale guvernului, nu ne e clar cum functioneaza institutiile, care e rolul Constitutiei, ce e ala stat de drept sau ce inseamna separatia puterilor. Mai mult decat atat, nu ne intelegem intotdeauna drepturile si faptul ca ele ne sunt garantate de Constitutie. Un cetatean informat este un cetatean puternic, constient de societatea in care traieste, care poate folosi mecanismele institutionale pentru a-si apara drepturile. Iar un cetatean puternic se formeaza de mic. Din pacate, educatia civica este o Cenusareasa a materiilor scolare, de foarte multe ori predata de profesori care au ca specialitate principala alta disciplina. 
 
Am dezvoltat programul de educatie Civica pentru copii tocmai pentru a suplini aceasta nevoie si a face educatia civica mai atractiva pentru elevi, profesori si parinti. Am creat un kit de predare a educatiei civice pentru profesori, cu metode alternative, sugestii de jocuri, quiz-uri, activitati interactive, am rescris si ilustrat Constitutia pe intelesul copiilor, am organizat numeroase workshop-uri pe teme de educatie civica si chiar o tabara dedicata, am organizat tururi ghidate cu elevi in institutiile publice si am lucrat indeaproape cu profesori pentru imbunatatirea metodelor de predare. 
 
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
Proiectul a pornit printr-o tabara de educatie civica, organizata cu sprijinul Ambasadei SUA in 2016, la Comana. 60 de elevi au invatat timp de o saptamana, in mod interactiv, prin joc si activitati interesante, principiile fundamentale ale democratiei si au avut ocazia sa se intalneasca cu jurnalisti, actori, persoane publice, ba chiar si cu un reprezentant FBI. Vazand interesul copiilor pentru chestiuni legate de educatie civica, atunci cand ea este predata intr-un mod interactiv si informal, am hotarat sa dezvoltam programul de educatie civica Getting Civically Fit, cu ajutorul Romanian American Foundation. Prin contactul permanent cu elevii si profesorii, am descoperit ca este o nevoie reala de a invata intr-un mod prietenos principiile de baza ale functionarii statului si, mai ales, ca acest lucru are impact pe termen lung in socie
 
Scopul si obiectivele:
E o nevoie coerenta de resurse in zona educatiei civice, motiv pentru care am dezvoltat online si offline materiale tematice. Scopul proiectului este sa luptam cu apatia civica pe termen lung si de a creste o generatie de cetateni activi, implicati, care-si cunosc drepturile si obligatiile, care stiu sa le ceara si sa foloseasca mecanismele institutionale. 
 
Punctual, ne-am dorit sa atingem un numar relevant de elevi si profesori (pe care l-am depasit cu mult), sa facem din educatia civica o tema vizibila in spatiul public si sa testam metode alternative interactive si prietenoase de predare.
 
Principalele activitati:
Constitutia pentru copii
Constitutia rescrisa de expertii Funky Citizens si ilustrata de 10 ilustratori profesionisti pe intelesul copiilor de gimnaziu. Exista atat sub forma unei carti printate, cat si online.
 
Website - www.educatiecivica.ro
Hub-ul principal de continut pe tema educatiei civice, cu resurse utile atat pentru elevi, cat si pentru adulti, sub forma de articole, infografice, ilustratii.
 
Kit de predare a educatiei civice pentru profesori
Impreuna cu specialisti in educatie civica, am dezvoltat un kit pentru profesori, cu metode inovative, materiale suplimentare si instrumente utile pentru a face orele de educatie civica mai interesante pentru elevi. In jur de 100 de profesori folosesc kit-ul pentru predarea la clasa. Bazat pe feedback-ul pe care il avem, peste 500 de profesori au primit informatii legate de kit. 
 
Ateliere de educatie civica
Suntem invitati frecvent in diverse scoli sau la evenimente pentru a tine ateliere de educatie civica pentru elevi. Pe tot parcursul proiectului, am lucrat in mod direct cu peste 2000 de elevi. 
 
Tururi ghidate in institutii publice
Elevii au putut vedea in mod practic care este rolul institutiei, cum functioneaza, care sunt rezultatele. Am organizat, impreuna cu persoane din interiorul institutiilor, tururi la Curtea Constitutionala, Senat si la judecatoria sectorului 4.
 
Blog de promovare a altor initiative civice 
Articole despre organizatii, oameni sau proiecte legate de implicarea civica
 
Beneficiari:

Beneficiari directi: 
Peste 2000 elevi, 100 profesori

Beneficiari indirecti: 200.000 persoane atinse online
 
Implicarea beneficiarilor: 
10 profesori de educatie civica au testat initial kitul si au oferit feedback, iar varianta finală a kit-ului a fost utilizată de peste 50 de profesori. De asemenea, am tinut legatura cu o parte dintre profesorii care l-au descarcat pentru imbunatatiri, feedback pe implementare, dezvoltare de conținut nou.
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
Peste 2000 de elevi au participat la workshop-uri sau conferinte de educatie civica tinute de echipa de proiect
Peste 100 de profesori folosesc materialele de educatie civică la clasă
Peste 200.000 de persoane au interactionat cu mesajele noastre in social media
Peste 20.000 de persoane au intrat pe site-ul www.educatiecivica.ro
Aproxim ativ 80 de elevi au participat la tururile ghidate in institutii
 
Principalul efect al proiectului este schimbarea perceptiei asupra educatiei civice si cresterea interesului pentru o tema care depaseste cu mult cadrul programei scolare, fiind de fapt o educatie pentru intreaga viata. Prin vizibilitatea proiectului si aparitiile in presa, am atras atentia asupra necesitatii metodelor alternative de predare a educatiei civice in particular si, in general, a materiilor scolare. 
 
Resursele umane implicate:
Alina Calistru, manager de proiect, cu experienta importanta in managementul de proiecte, training, policy papers, educatie; Cristina Foarfa si Cosmin Pojoranu pentru comunicare, redactare materiale si training, Codru Vrabie pentru dezvoltare continut materiale, Livia Jelea pentru training si financiar, Radu Szucs pentru financiar si organizare de evenimente si Elena Calistru pe partea de supervizare, contacte institutionale si training.

Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Funky Citizens - concept, implementare, organizare - conceperea materialelor, sustinerea workshop-urilor, conferintelor, PR si comunicare, legaturile institutionale sau cu alte grupuri civice, cu profesorii.
Romanian American Foundation - finantare, feedback, suport
 
Buget: 187 200 Lei
 
Contributiile in natura: Contributie proprie - grant de 5000 dolari pentru google ads
 
Evaluare

Obstacole majore intampinate:
In formula in care am derulat si gandit proiectul, nu am intampinat obstacole majore. A fost o perioada incarcata social si politic, la care ne-am adaptat insa.
 
Lectii invatate:
Funky Citizens a construit un departament de sine statator de educatie civica, prilejuit de acest proiect, care functioneaza in continuare. Echipa de 4-5 oameni a invatat in detaliu care este situatia cu privire la predarea educatiei civice, cum a fost pana acum, care sunt asteptarile si cum se poate imbunatati, care sunt actorii principali, unde sunt punctele de decizie, care sunt mecanismele de schimbare si care sunt nevoile educationale. Am avut numeroase intalniri unu la unu, conferinte, evenimente, grupuri de lucru, incercand sa intelegem care sunt toate implicatiile cresterii spiritului civic la varste fragede. Am invatat si ca, pe langa sistemul institutional, e nevoie sa dublam eforturile prin folosirea de metode alternative, dar si sa mergem in spatii alternative - cafenele, companii, locuri de joaca etc. 
 
Calitatile proiectului:
Originalitatea - este primul proiect de acest fel pe zona de educatie civica, care are ca suport Constitutia explicata si ilustrata si combina materiale inovative cu activitati interactive. Ca exemplu de activitate-joc la care au fost foarte receptivi, elevii au fost pusi sa inventeze o tara si sa-i decida modul de functionare, sa defineasca drepturile, obligatiile, institutiile, pentru ca apoi sa se faca paralela cu Constitutia Romaniei. 
 
Tridimensionalitatea - proiectul se adreseaza atat elevilor, profesorilor, cat si parintilor, cu materiale si activitati care pot fi adaptate in functie de diverse nevoi de invatare
 
Implicarea mai multor categorii - in proiect, s-au implicat atat ong-isti, cat si profesori, parinti, elevi, oameni din institutii publice (parlamentari, judecatori), artisti ilustratori, specialisti in educatie, bibliotecari, grupuri civice, jurnalisti, precum si persoane care au distribuit materialele in comunitati -au dus Constitutii ilustrate in scoli sau biblioteci
 
Comunicare

Planul de comunicare: 
Comunicarea proiectului a inclus o componenta puternica de social media, atat pe pagina Funky Citizens, cat si pe cea de Educatie Civica, dedicata proiectului, dar si pe paginile personale ale celor implicati, unde am atins peste 200.000 de persoane cu mesaje, dintre care 20.000 au intrat pe site. De asemenea, am derulat o campanie de Google AdWords pe cuvinte cheie specifice cum ar fi Constitutia Romaniei, drepturile omului sau Educatie Civica. Prezenta la evenimente ne-a asigurat o vizibilitate foarte mare, la fel si parteneriatele cu diverse asociatii sau evenimente publice (de exemplu Maratonul de la Sibiu, unde s-au strans fonduri pentru multiplicarea Constitutiilor, Superscrieri, festivalul CivicOn de la Alba Iulia etc). Partea de PR a jucat un rol important, proiectul beneficiind de prezenta in media online, TV, radio sau print.
 
Website proiect: www.educatiecivica.ro
 
Resurse/ Articole aparute in presa
IQads l Pagina de Media l Digi24 l Ziarul Unirea l Art Out l Facebook l Decat o Revista

 
***
Despre organizatie
Dezvoltam proiecte folosind destept tehnologia (online), research-based advocacy, data mining si luptam cu apatia civica. Cu o echipa de oameni tineri cu experienta in zona implicarii civice, justitiei, bugetelor publice, educatiei civica, ne propunem sa educam si sa invitam la actiune, incurajand participarea la initiative de responsabilizare in spatiul public. Dintre proiectele Funky Citizens: Factual.ro, Piata de Spaga, Cum ar Fi, Open Justice for Citizens, Bani Publici.