Urmărește promo proiect...

Nume proiect: Lumina pentru Romania
Nume organizatie: Asociatia Free Miorita
 
Sectiunea/Sectiunile
Programe
 
Date generale
Data de incepere a programului
Apr / 2013
Data de incheiere a programului
nedeterminata / nedeterminata
 
Acoperirea geografica a programului/ initiativei:
Hunedoara, Caras-Severin, Maramures, Suceava // Nationala
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in program:
UniCredit Bank, UniCredit Business Integrated Solutions, Ropeco Bucuresti, Fan Courier, Esri Romania, Guv Electronics, BandPro

Rezumatul programului:
Campania Lumina pentru Romania are ca obiectiv identificarea scolilor si familiilor care nu acces la electricitate (din varii motive, cum ar fi: lipsa retelei, lipsa mijloacelor economice, lipsa actelor necesare pentru racordarea la retea s.a.m.d.) si gasirea de resurse financiare in societate (persoane fizice si juridice de drept privat) pentru a achizitiona, transporta si instala sisteme de producere a energiei electrice pe baza de panouri fotovoltaice. Acest sistem produce energie electrica pentru iluminatul casnic si consumatori mici, asigurand si acces la educatie si informare (televizor, telefon mobil).

Pana acum am montat sisteme fotovoltaice de producere a curentului electric la 4 scoli si 35 de familii in 15 localitati din 10 judete ale tarii.
In plus, pentru a asigura acces la educatie si informare, la scoli am instalat si calculatoare cu softuri educationale, iar la unele familii si televizoare+dvd player.
 

Relevanta (context)
Contextul initierii programului:
Prima actiune a avut loc la Ursici, Hunedoara, in septembrie 2013, cand am instalat 14 sisteme cu panouri fotovoltaice, oferind o solutie durabila pentru a rezolva lipsa electricitatii in acest sat de munte.
 
Am continuat munca de documentare, atat pe internet cat si pe teren si am aflat ca in Romania exista inca scoli dar si multe locuinte fara electricitate. Confirmarea a venit odata cu publicarea rezultatelor oficiale ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor din 2011, conform caruia la nivel national exista 100.130 locuinte fara electricitate. Sute de mii de romani traiesc la lumina lumanarii, la felinar sau, cei mai norocosi, au lumina seara de la un generator. Multi dintre ei traiesc in zone unde ”firul de curent” nu a ajuns, altii nu au acte si bani pentru racordare, iar unii nu isi permit plata facturilor de electricitate.
 
Scopul si obiectivele:
Obiectivul programului este de a aduce lumina in cat mai multe dintre casele care acum sunt in intuneric. Lumina inseamna iluminat dar si acces la educatie si informare prin utilizarea unui televizor si a unui telefon mobil. Solutia o reprezinta sistemele individuale de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice.
 
Principalele activitati:
Actiunile de iluminare sunt partea vizibila a programului Lumina pentru Romania. Pentru ca lumina sa ajunga la o familie si un copil sa isi faca temele la bec si nu la lumanare, desfasuram multe actiuni, cum ar fi:
1. identificarea gospodariilor care nu sunt racordate la reteaua publica de electricitate sau nu au surse continue de curent electric, prin documentare pe internet, vizite pe teren, corespondenta cu autoritati si persoane/mass-media
2. constientizarea publicului larg, a organizatiilor private si a autoritatilor centrale si locale cu privire la aceasta grava problema sociala si a solutiei implementate de noi
3. atragerea de companii si organizatii care sa se implice financiar si uman in program
4. participarea si organizarea de actiuni si evenimente
5. mediatizarea actiunilor intreprinse si a familiilor care au nevoie de lumina
 

Beneficiari:
Beneficiari directi:
In ordinea prioritatii, beneficiarii directi sunt:
1. Scolile - au fost 4, am instalat panouri fotovoltaice si echipamente IT la toate
2. Familiile fara resurse materiale, cazuri sociale, cu copii minori sau copii cu handicap din zone izolate sau greu accesibile, unde reteaua publica nu a ajuns si nu va ajunge din cauza costurilor foarte mari
3. Familiile cu copii minori, fara posibilitati materiale sau cu resurse materiale minime, care traiesc in zone izolate, greu accesibile sau chiar zone urbane, dar care nu intrunesc conditiile legale de bransare la reteaua publica de electricitate (lipsa actelor pe casa, casa construita fara autorizatie sau fara a indeplini normele de siguranta, de exemplu din chirpici) sau care nu au banii necesari pentru racordarea la retea si plata ulterioara a facturilor lunare
4. Familii fara copii, varstnici
 
Beneficiari indirecti:
1. Societatea romaneasca in ansamblul ei
2. Autoritatile centrale: Guvernul Romaniei, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, familiei si protectiei sociale
3. Autoritatile judetene si locale: prefecturi, primarii, directii de asistenta sociala
 
Implicarea beneficiarilor: 
Avand in vedere situatia socio-economica dificila, critica de cele mai multe ori, contributia financiara a beneficiarilor directi este minora si nonfinanciara: ajutor la transport si montaj, masa si cazare pentru voluntari.
 

Rezultate (eficacitate)
Rezultatele programului:
Rezultatele de pana acum sunt: 4 scoli si 35 de familii ”iluminate”, in 15 localitati din 10 judete. Schimbarile si efectele sunt pozitive, dar la un nivel destul de modest, avand in vedere ca situatia lor economica si sociala este deosebit de grea: traiesc in zone izolate sau greu accesibile, cu acces limitat si costisitor la tot ce inseamna sistem sanitar, sistem de educatie si informare, aprovizionare... Cu siguranta, lumina (energia electrica) este o necesitate care trebuie rezolvata si asigurata constant, dar trebuie ca si celelalte componente (cu titlu de exemplu accesul gratuit si facil la servicii medicale sau protectie sociala) sa fie functionale.
 
Resursele umane implicate:
Coordonarea si implementarea programului este realizata de Iulian Angheluta, director al campaniei Lumina pentru Romania. Este singura persoana care lucreaza constant cu norma intreaga in toate actiunile programului (documentare, comunicare catre public si potentialii sponsori, achizitionare de materiale, campanii de strangere de donatii si fonduri, actiuni de teren pentru instalarea de sisteme fotovoltaice,legatura cu voluntarii si autoritatile locale), fiind sprijinit in functie de necesitati de diversi voluntari.
 
Implicarea voluntarilor:
Voluntarii sunt selectati si implicati in functie de disponibilitatea lor dar si de necesitatile programului. Implicarea lor are loc pe doua directii:
1. actiuni de documentare pentru identificarea de noi familii sau validarea unor informatii existente - telefoane si mailuri la autoritati locale, desktop research
2. actiuni de teren - transport si montaj echipamente si sisteme fotovoltaice
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Cel mai important si constant partener al programului este publicul larg, sunt oamenii simpli, care prin mici donatii si sponsorizari (de exemplu cei 2%) sustin si fac posibila continuarea actiunilor de iluminare. In functie de necesarul fiecarei actiuni, incercam sa atragem diverse organizatii private care sa se implice financiar. Exista parteneriate sau acorduri de colaborare nonfinanciara cu diverse organizatii/firme, de exemplu cu Fan Courier pentru transportul echipamentelor de la Bucuresti cat mai aproape de fiecare locatie. Un alt exemplu este ESRI Romania, care ne-a pus la dispozitie o platforma pentru Harta luminii, o harta care include diverse informatii (numar, dispunere geografica, imagini) despre locuintele fara curent si cele iluminate de noi.
 
 
Buget - 10.000.000 lei

Contributiile in natura:
Nu este cazul.
 
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
1. Lipsa unor date centralizate (nume familie, localizare, situatie socio-economica) care sa ne ajute sa identificam rapid posibilii beneficiari. In absenta lor suntem nevoiti sa facem noi munca de documentare, atat din fata calculatorului dar mai ales pe teren.
2. Absenta unor programe guvernamentale care sa rezolve / amelioreze aceasta situatie. Propunerea noastră, ”Prima lumina”, a fost inclusa recent in Pachetul national de combatere a saraciei, cu un orizont de actiune neclar.
3. Lipsa de implicare a autoritatilor si companiilor din domeniu
4. Mijloace financiare si logistice limitate
 
Lectii invatate:
Nu cred ca as mai incepe un asemenea program :)
 
Calitatile proiectului:
Este singurul program dedicat acestei probleme, cu rezultate cuantificabile si replicabile la nivel national.
 
Criterii optionale
Eficienta
Exista 2 variante de furnizare a energiei electrice: clasic, prin fir - on-grid, sau local, off-grid. Varianta clasică presupune fie extinderea retelei actuale, cu costuri mari si imposibil de realizat in multe situatii (impedimente geografice sau prevederi legislative), fie racordarea la retea, acolo unde este posibil tehnic, legal si financiar. Ambele variante implica costuri foarte mari pentru beneficiarii directi, pe care ei nu le pot suporta, nici pe termen scurt (bransare) si nici pe termen lung (plata facturilor lunare).

Varianta locala, off-grid, ofera costuri reduse de implementare, cu solutii adaptate pentru fiecare locatie in parte. Dintre toate posibilitatile actuale (solar, hidro, eolian, hidrocarburi), varianta solara are cele mai multe avantaje: cost redus de implementare, prietenoasa cu mediul, scalabila (poate fi marita capacitatea de productie), poate fi mutata intr-o alta locatie), randament energetic (zile cu soare) echilibrat la nivel national, simplitate si siguranta in exploatare (nu exista componente in miscare), implementare usor de realizat, fara nevoia unui personal calificat.

Costul pentru un sistem individual (1 gospodarie) de producere a energiei electrice pe baza de panouri fotovoltaice este de aproximativ 4.000 lei, fiind de departe cea mai eficienta (raport pret/rezultate) solutie de producere de energie. Instalatia cu 1 panou fotovoltaic asigura energie pentru iluminat și consumatori mici, timp de mai multe zile prin stocarea in acumulator.
 
Durabilitate
Programul este durabil intrucat solutia propusa si implementata este durabila, usor de implementat și de replicat.
Programul este implementat pe masura ce exista finantarea necesara, cu un cost redus la nivelul fiecarei gospodarii (aproximativ 4.000 lei).
Din punct de vedere tehnic, componentele sistemului au durate mari de garantie sau de utilizare: 12 ani pentru panoul fotovoltaic, 8-10 ani pentru regulatorul solar, 5 ani pentru acumulator.

Instalatia nu are nevoie de mentenanta sau costuri de intretinere, cu mici exceptii care pot fi realizate direct si usor de catre fiecare beneficiar: panoul fotovoltaic trebuie curatat de zapada sau trebuie schimbat cate un bec atunci cand se arde. Nu exista facturi lunare sau taxe de autorizare.
Solutia implementata este durabila si pentru ca este prietenoasa cu mediul, fiind totdata si cea mai ”predictibila” in comparatie cu solutiile pe baza de combustibili fosili sau hidro.

Mai mult, sistemul este scalabil, in sensul ca se pot adauga panouri fotovoltaice si/sau acumulatoare, marindu-se astfel productia de energie si capacitatea de stocare. De asemenea, in cazul in care beneficiarul se muta intr-o alta gospodarie, intreaga instalatie poate fi reamplasata cu o minima interventie.

Pana in acest moment nu s-au inregistrat defectiuni majore sau instalatii nefunctionale, la un total de 38 locatii din 10 judete.
 
Originalitate
Lumina pentru Romania este primul program national care a identificat problema scolilor si caselor fara lumina. Pana acum, foarte putini si-au pus intrebarea ce si cum se poate face pentru a rezolva aceasta grava situatie si nimeni nu a venit cu o solutie viabila si scalabila. La nivel central s-au tot facut si amanat strategii si planuri de electrificare, neexistand o situatie cu toate locuintele si oamenii care nu au curent electric. 

Autoritatile sunt prinse in varianta clasica, cu fir, operatorii din piata de energie nu au resurse financiare, interes sau nu sunt stimulati sa se implice, iar oamenii simpli nu au bani pentru a isi face singuri lumina, in afara de lumanari, lampi cu gaz sau cate-un generator, atunci cand au de unde si cum sa-si cumpere benzina.

Solutia noastra ”Prima lumina” a fost propusa si Guvernului, care a inclus-o recent in Pachetul national de combatere a saraciei.
 

Comunicare
Planul de comunicare: 
Organizare si participarea la actiuni si evenimente de informare si constientizare a publicului
Campanii de informare si strangere de donatii/sponsorizari
Comunica re pe site-ul www.freemiorita.ro, pe pagina de Fb si conturile de Instagram si YouTube Free Miorita
Site dedicat www.luminapentruromania.ro cu Harta luminii

Web site - www.freemiorita.ro


***
Despre Organizator
Asociatia Free Miorita a fost infiintata in martie 2012 din dorinta de a elibera mintile de fatalismul mioritic. Actionam pe doua directii:
1. social, prin campania de iluminare ”Lumina pentru Romania”, prin actiuni de ecologizare sau de strangere si distribuire de alimente, haine, incaltaminte si jucarii pentru familiile nevoiase. 2. actiuni de explorare si aventura, pe 4 roti - Dacioti pana-n Mongolia sau pe 2 roti (bicla) - Turul Romaniei si al Kirgizstanului.