Nume proiect: Luptam impotriva saraciei prin dezvoltare economica
Organizator: Fundatia World Vision Romania

 
Sectiunea/Sectiunile
Dezvoltare economica si sociala
Premiul Special pentru INOVATIE
 
Date generale

Perioada in care s-a derulat proiectul
Data de incepere a proiectului
Oct / 2015
Data de incheiere a proiectului
Oct / 2017
 
Acoperire geografica: Judeteana
 
Parteneri: Instituțiile partenere implicate în proiect au fost: Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, judetul Vaslui; Consiliile Locale din comunele Osesti, Vulturesti si orasul Negresti; Directia pentru Agricultura de Dezvoltare Rurala, judetul Vaslui; Directia Sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor, judetul Vaslui; Directia pentru Sanatate Publica, judetul Vaslui; Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, judetul Vaslui; Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Iasi.
 
Rezumatul proiectului:
In octombrie 2012, World Vision Romania incepea implementarea Proiectului “Luptam impotriva saraciei prin dezvoltare economica” in comunele Oșești, Vulturești și orașul Negrești. Viziunea era una indrazneața și anume aceea de a-i sprijini in agricultura pe membrii celor trei comunitați prin dezvoltare antreprenoriala si ajutandu-i sa infiinteze asociatii agricole astfel incat acestia sa-și dezvolte gospodariile pana la nivelul in care acestea sa poata genera veniturile necesare imbunatațirii nivelului de trai.

Pe parcursul celor cinci ani de implementare, World Vision Romania a reușit prin Proiectul “Luptam impotriva saraciei prin dezvoltare economica” sa schimbe destinele a 100 de familii. Astfel, pana la finalul proiectului, toti beneficiarii absolvit cursuri de tractorist, crescator de animale, legumicultor, igina, „Marketing in afaceri”, „Branding, etichetare produs, promvare”, au fost infiintate trei asociatii agricole ce au devenit membrii fondatori in doua Grupuri de Actiune Locala din Regiunea Moldovei, membrii asociatiilor agricole: au infiintat Centre de procesare a laptelui, a fructelor si legumelor, au creat o baza de date cu clienti, au infiintat in cadrul Centrului de zi pentru copii din satul Buhaiesti, judetul Vaslui, o bucatarie traditionala, au creat produse traditionale romanesti (in curs de atestare) – „Zacusca si tocana de Vulturesti” si „Cascavalul de Buda”, au amplasat in orasul Negresti un dozator de lapte de vaca; in cadrul proiectului, beneficiarii au fost sprijiniții prin donarea de produse și bunuri in natura (porci, utilaje, semințe, rasaduri, pomi fructiferi, solarii), imbunatațind viața familiei și a copiilor; 100 de copii și parinții acestora au participat la sesiuni de educație privind o nutriție sanatoasa;
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
Proiectul a fost construit in asa fel incat sa tinteasca punctual problemele beneficiarilor. In mediul rural din judetul Vaslui una dintre principalele probleme cu care se confrunta membrii comunitatilor este lipsa posibilitatilor de angajare si a unei infrastructuri care sa permite noi investitii care sa genereze o dezvoltare a pietei locale de locuri de munca. In acest context, principala sursa de venit pentru familii provine din agricultura.Din cauza dificultatilor financiare insa, fermierii practicau o agricultura de subzistenta, cu utilaje invechite, fara acces la informatii despre posibilitatea accesarii de fonduri guvernamentale sau europene sau despre facilitatile si oportunitatile pe care le-ar putea castiga in urma asocierii si fara sprijin din partea autoritatilor.
 
Scopul si obiectivele:
Scopul proiectului a fost acela de a imbunatati standardul de trai a populatiei rurale prin sprijin oferit in agricultura, dezvoltare antreprenoriala si prin infiintarea Asociatiilor. Activitatile proiectului au urmarit imbunatatirea nivelului de trai prin: organizarea de cursuri, sesiuni de instruire si consultanta in agricultura precum si schimburi de experienta si bune practici; sprijinirea fermierilor pentru a se organiza in asociatii agricole; infiintarea de Centre de Procesare a produselor locale (produse de origine animala, legume – fructe);
 
Principalele activitati: 
Primul pas in derularea proiectului a fost identificarea potentialilor beneficiari care au participat la sesiuni de informare despre oportunitatile de finantare din domeniul agricol si despre posibilitatea de a se dezvolta prin valorificarea resurselor din gospodarie. Fermierilor au primit informatiile necesare pentru accesarea fondurilor europene prin intermediul Planului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Importanta constituirii de asociatii agricole a fost evidentiata in cadrul intalnilor cu specialiștii in domeniu, ca fiind “cheia succesului” in domeniul agricol. De asemenea, beneficiarii au fost informati despre importanta Grupurilor de Actiune Locala (GAL) si au participat la sesiuni de consultanta in vederea atragerii de fonduri europene. Ulterior, asociatiile de fermieri au fost sprijinite sa creeze și sa obțina atestarea produselor traditionale – tocana, zacusca, cascaval si sa infiinteze Centre de procesare lapte si legume – fructe. In acest sens, World Vision le-a prezentat mai intai beneficiarilor ghidul cu criteriile de eligibilitate pentru certificarea produsele si documentatia necesara inregistrarii acestora in Registrul National pentru Produse Traditionale. De asemenea, Fundația World Vision le-a facilitatat beneficiarilor participarea la 5 targuri si expozitii si 5 schimburi de experienta ce au avut loc la ferme din zona Moldovei dar si din alte regiuni ale tarii si i-a sprijinit cu donatii de produse si bunuri in natura.
 
Beneficiari:
 
Beneficiari directi:
100 de fermieri şi familiile acestora (250 de copii)

Beneficiari indirecti: 
Populatia comunelor comunele Osesti, Vulturesti si orașul Negresti (zona rurala si urbana).

Implicarea beneficiarilor:
Cele 100 de familii beneficiare s-au prezentat la toate activitatile organizate in cadrul proiectului fiind active interesate de tot ceea ce li s-a oferit: de la consultant si acces la informatii pana la pachetele tehnologice pe care le-au primit ca donatie. Acestia au profitat de sansa primita, au prins incredere in fortele proprii, au invatat cum sa colaboreze unii cu ceilalti dar si cu autoritatile in domeniu astfel incat sa-si dezvolta propria afacere in gospodarie pana la nivelul in care aceasta sa genereze profit. Astfel, au creat trei asociatii agricole, au realizat produse traditionale dupa retete proprii, au participat la targuri unde si-au promovat produsele, au atras subventii si fonduri europene, au infiintat mici Centre de Procesare Lapte si Legume – fructe si au amplasat un dozator de lapte in orasul Negresti.
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
In urma implementarii proiectului au fost formate 3 asociatii agricole: Asociatia Crescatorilor de animale Buda, comuna Osesti care a infiintat un centru de procesare a laptelui si urmeaza sa ateste ca produs traditional „Cascavalul de Buda”, Asociatia Crescatorilor de animale Cazanesti, Negrești care a amplasat un dozator de lapte in orasul Negresti, Asociația legume - fructe Vulturești care a infiintat in cadrul Centrului de zi pentru 60 de copii din satul Buhaiesti o bucatarie traditionala si urmeaza sa ateste produsele traditionale: „Zacusca si tocana de legume”; 70 de fermieri, in cele 3 asociatii agricole au devenit cunoscuti pe piata pentru calitatea produselor oferite si au participat la diferite evenimente, avand o mai buna reprezentare in relatie cu alte companii si institutii (potentiali cumparatori), reusind sa obtina si subventii. Cele 3 Asociatii agricole infiintate au devenit membri fondatori in cadrul Grupurile de Actiune Locala “Stefan cel Mare”si ”Movila lui Burcel”; beneficiarii au fost sprijinitii cu donatii de produse și bunuri in natura (porci, utilaje, seminte, rasaduri, pomi fructiferi, solarii), imbunatațind viata familiei si a copiilor.

Prin activitati comerciale si de productie proprii, fermierii au generat venituri cash, oferind copiilor o hrana mai buna, acces la educatie si un nivel de trai mai bun; cei 100 de fermieri au absolvit cursuri de tractorist, crescator de animale, legumicultor, igina, „Marketing in afaceri”, „Branding, etichetare produs, promvare” dobandind și competențe antrepenoriale;
 
Resursele umane implicate:
Echipa proiectului a fost formata din 3 lucratori sociali, din comunitatile de implementare, angajati World Vision, Cristinel Popa, Specialist Relatii Sociale World Vision, Rozica Tita, Specialist Relatii Sociale World Vision cu expertiza in domeniul agricol, Magdalena Camanaru, manager al Biroului Zona Iasi&Vaslui World Vision, Aurora Popp, Program Officer. Intreaga echipa a fost construita in functie de expertiza pe care o detineau in domeniul agricol.
 
Implicarea voluntarilor:
Voluntarii proiectului au fost aproape 20 de studenti ai Departamentului de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social – Politice de la Universitatea “Al.I.Cuza” Iasi care au aplicat chestionare in vederea identificarii nevoilor familiilor beneficiare, au lucrat la crearea bazei de date a proiectului si au participat la cercetarea finala necesara realizarii evaluarii finale.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Pentru ca proiectul sa poata fi implementat eficient un prim pas a fost acela de a-i implica pe liderii locali in procesul de selectie a beneficiarilor. Acestia i-au mobilizat pe beneficiari sa se prezinte la toate activitatile organizate in cadrul proiectului, asigurandu-le transportul. Avand in vedere schimbarile frecvente ale legislatiei precum si volumul mare de informatii necesar pentru realizarea proiectelor prin care se solicita finantare europeana sau a dosarelor pentru subventiile de stat, in proiect au fost implicati si reprezentanti ai Direcției pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, judetul Vaslui care au fost prezenti si la toate intalnirile de informare cu fermierii explicandu-le ce servicii ofera institutia pe care o reprezinta si cum pot fi aceastea accesate, de exemplu, pentru acreditarea produselor traditionale sau pentru obtinerea finantarii europene. Cadre didactice de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi le-au oferit beneficiarilor consultanta despre dezvoltarea economica si importanta asocierii in domeniul agricol. Mai mult acestia le-au oferit fermierilor oportunitatea de a participa la cursuri despre realizarea unui plan de afaceri si cursuri de contabilitate. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Vaslui s-au intalnit cu copii beneficiarilor informandu-i despre ceea ce inseamna o nutrititie sanatoasa.
 
Buget: 1 007 500 Lei
 
Contributiile in natura:
A fost necesara identificarea de spatii in care sa functioneze asociatiile agricole precum si Centrela de Procesare in care acestea sa functioneze. Centrele de Procesare lapte si legume – fructe au fost utilate cu echipament de productie (tanc de raciere, aparate de muls, oale de inox profesionale, frigidere, plita electrica etc.). La Centrul de zi din satul Buhaiesti, bucataria a fost complet utilata cu mobiler din inox, aparatura (frigider, aragaz si plita electrica, hota, chiuveta, masina de spalat vase) si toata vesela necesara prepararii si servicii mesei de pranz pentru 60 de copii. Pentru cursurile la care au participat cei 100 de beneficiari a fost necesar material didactic (carti de specialitate, brosuri si alte materiale de promovare). World Vision a realizat donatii de: porci, utilaje, seminte, rasaduri, pomi fructiferi si solarii.
 
 
Evaluare
 
Obstacole majore intampinate:
In perioada de implementare a proiectului, beneficiarii au putut tine cu greu pasul cu toate schimbarile care au aparut de la un an la altul in legislatia cu privire la accesarea fondurilor pentru agricultura. De asemenea, birocratia si-a spus cuvantul atunci cand a fost vorba despre autorizarea centrului de procesare lapte din satul Buda, comuna. Pe de alta parte, fermierii au inteles cu greu beneficiile pe care le-ar putea avea in urma asocierii. Amintirea Cooperativelor Agricole ce au functionat inainte de 1989 ii indemna la neincredere iar lipsa accesului la informatie le-au adancit atitudinea de impotrivire vizavi de orice forma de asociere. Cu greu si doar in urma sesiunilor de informare, fermierii au fost determinati sa abordeze constituirea de asociatii agricole prin care au reusit ulterior sa atraga fonduri.
 
Lectii invatate:
Una dintre provocarile intalnite pe parcursul implementarii proiectului a fost mobilizarea beneficiarilor. Pentru multi dintre ei, principala preocupare era sa-si asigure hrana zilnica astfel incat nu mai gaseau timp sa participe si la activitatile de informare menite sa le explice ce presupunea proiectul. Astfel, a fost nevoie de un program de informare flexibil, pliat pe disponibilitatea beneficiarilor; a fost descoperita importanta realizarii de schimburi de experienta. Lipsa accesului la informatie si la implicit la modele de buna practica a facut dificila identificarea unor beneficiari care sa indeplineasca cerintele minime pentru accesarea de fonduri europene. Prin participarea la schimburi de experienta, fermierii au prins incredere si au cerut ajutorul in vederea intocmirii cererii pentru finantare europeana.
 
Calitatile proiectului:
Proiectul in sine este unul inovativ deoarece a sustinut evolutia treptata a celor 100 de familii beneficiare, de la formarea lor profesionala pana la organizarea lor in asociatii agricole, participarea pentru prima data la schimburi de experienta si intrarea cu propriile produse pe piata. Una dintre marile reusite ale proiectului este constituirea asociatiilor agricole in contextul in care la inceputul implementarii, beneficiarii nu concepeau formarea unor astfel de structuri pe care le considerau echivalente cu cele care existau inainte de 1989. Printr-o campaniei de informare consecventa s-a reusit dupa aproape doi de la inceputul proiectului, convingerea fermierilor sa se asocieze. La scurt timp, progresul a fost unul evident prin infiintarea Centrelor de procesare lapte si legume – fructe, prin crearea produselor traditionale “Zacusca si Tocana de Vulturesti” si “Cascaval de Buda”, dobandirea statutului de membru fondatori in doua Grupuri de Actiune Locala dar si prin accesarea de fonduri.
 
Comunicare

Planul de comunicare: 
In vederea promovarii activitatilor din proiect a fost realizat un plan de comunicare care a vizat realizarea de materiale audio si video ce au fost distribuite pe retele de socializare dar si catre mass media locala si nationala in vederea realizarii de articole si reportaje care sa ilustreze progresul beneficiarilor. Finalul proiectului a fost marcat prin organizarea unui eveniment la care au participat toti beneficiarii, autoritati locale si judetene, alti parteneri implicati in proiect si reprezentanti ai mass mediei.

Website proiect: www.worldvision.ro
 
Resurse/ Articole aparute in presa
Promo proiect l Vremea Noua l Monitorul de Vaslui l Dilema Veche 
 
 
***
Despre organizatie
Fundaţia World Vision România este o fundaţie creştină care pune în centrul activităţii sale bunăstarea copilului Credem că toți copiii, indiferent că trăiesc la sate sau în oraşe, au dreptul la şanse egale de dezvoltare. World Vision este cea mai mare organizaţie din România care este prezentă în mediul rural unde lucrează pentru 22.000 de copii catre trăiesc în peste 200 de sate din judeţele Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Vaslui.