Organizator: Asociatia MagiCamp

Sectiunea:
Premiul Special pentru INOVATIE
 
Perioada in care s-a derulat proiectul
Data de incepere a proiectului
Sep / 2015
Data de incheiere a proiectului
Dec / 2017

Acoperire geografica: Nationala

Parteneri: Kaufland, Fan Courier, voluntari si asistenti sociali din toata tara. Lor li se adauga, pentru MagicBOX Cluj, ajutoare pentru zona de nord a tarii, Centrul Medical Unirea si GD Escapade.
 
Rezumatul proiectului:  
Taberele de vara MagiCAMP ne-au oferit nu numai intalnirea cu niste copii fantastici si emotie fara margini, dar ne-au facut sa descoperim si probleme pe care nu le cunosteam cand ne-am apucat de treaba: situatia deseori precara a familiilor din care provin copiii pe care ii intampinam in tabere. Cand dupa numai doua trei zile am constatat ca un pusti sau altul nu mai are hainute curate, nu mai are lenjerie, am realizat ca asta este; mama ii pusese in bagaj tot ce avea acasă. Tot ”sifonierul” copilului.

Așa s-a nascut, la finalul lui 2015, MagicBOX, un colet cu ajutoare care pleaca lunar catre copiii diagnosticati cu cancer sau aflati in situatii dificile si catre familiile lor. Contine alimente de baza neperisabile, produse de igiena personala, medicamente comune, rechizite, jucarii si alte lucruri care ar putea bucura un copil și ajuta o familie care trece prin greutati uriașe. Astazi, 120 de copii din toata tara si familiile lor fac parte din program care s-a dezvoltat urias si gratie voluntarilor MagiCAMP.

MagicBOX este un ajutor mic pentru ameliorarea situatiei materiale a familiei, pe toata perioada cat copilul se afla in tratament si este ținut sub observație de medici. Cancerul nu aduce doar suferinta si teama, ci si costuri enorme. Toate resursele financiare ale familiilor afectate sunt utilizate pentru a ține boala în frâu. Drumuri, cazari, analize, tratamente ce nu sunt decontate de asigurari, toate secatuiesc bugetul familiei. De multe ori e pusa sub semnul intrebarii chiar acoperirea nevoilor de baza ale copilului si ale celorlalti membri ai familiei. MagicBOX are peste 120 de beneficiari lunar, nevoile acestora fiind identificate si verificate prin ancheta sociala realizata pentru fiecare familie inclusa in program.
 
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:

Asociatia MagiCAMP are in evidenta peste 500 de copii din familii care se confrunta cu cancerul si copii aflati in situatii vulnerabile. MagicBOX a fost primul proiect social pe care l-am dezvoltat inspirati fiind din taberele de vara MagiCAMP. Peste 75% dintre copiii cu afectiuni oncologice pe care i-am intampinat provin din mediul rural sau rural extrem si au acces la resurse financiare si materiale mai mult decat reduse. MagicBOX, ajutoare lunare care cuprind alimente neperisabile, produse de igiena, haine, incaltaminte, rechizite, jucarii si alte produse necesare unui trai macar decent, e un mic ajutor pe care il putem oferi familiilor pana la depasirea momentelor critice. Cand familia ajunge la o stabilitate acceptabila, documentata prin ancheta sociala, acest ajutor inceteaza sau este mutat in directia in care familia are nevoie.
 
Scopul si obiectivele:
Scopul proiectului MagicBOX este de a oferi familiilor care au copii diagnosticati cu cancer – deseori, o familie care intampina probleme majore are nu doar un copil care lupta cu cancerul, ci si alt(alti) copii diagnosticati cu alte boli care le pun viata in pericol. Si asa limitate, resursele de care dispune familia se imputineaza si mai mult, toate veniturile fiind directionate catre tratamentul copilului sau copiilor. Chiar si cele mai uzuale produse devin prohibitive. Aici incercam noi sa fim de folos, furnizand gratie partenerilor si voluntarilor implicati, produsele vitale.
 
Principalele activitati: 
Cazul unui potential beneficiar MagicBOX este semnalat de catre colaboratori – medici, asistente, psihologi, voluntari, parteneri, parinti, asistenti sociali - cu care lucram sau de catre persoane necunoscute. Pentru a fi inclus in program, el este documentat de coordonatorul proiectului si de asistentul social, care decid daca e sau nu eligibil. In momentul in care se constata nevoia, copilul si familia lui sunt inclusi in programul MagicBOX pentru cat timp este nevoie de ajutor. Urmarirea cazului se face lunar, inainte si dupa livrarea ajutoarelor, dar si de fiecare data cand ni se sesizeaza o schimbare in starea copilului sau in nevoia familiei. 
 
Coletele MagicBOX pleaca spre beneficiari, din toata tara, in fiecare luna, într-un interval de timp clar stabilit, dupa un calendar de actiune. Cele mai multe dintre colete sunt livrate printr-o firma de curierat rapid, in timp ce coletele dintr-un perimetru accesibil sunt livrate chiar de echipa noastra sau de voluntari. De asemenea, echipa de la Cluj se ocupa de livrarea coletelor din zona de nord a tarii.
Lista de produse dintr-un MagicBOX, realizata si in urma consultarilor cu medicii, variaza in functie de nevoile familiei si de numarul membrilor sai. Din conținutul general al unui colet, al carui cost mediu se situeaza la suma de 200 de l, fac parte alimente neperisabile, produse de igiena, imbracaminte, rechizite, jucarii sau alte produse. Toate produsele alimentare sunt de calitate iar imbracamintea si jucariile noi.
 
Beneficiari:
 
Beneficiari directi:
130 de copii si familiilor lor din toata tara, copii diagnosticati cu cancer si leucemie, boli care le pun viata in pericol sau vulnerabili din punct de vedere social.
 
Implicarea beneficiarilor:
Colaborarea cu beneficiarii este, evident, una dintre cheile de reusita ale acestui proiect. Pentru a putea fi eficienti in orice actiune pe care o intreprindem, avem nevoie de date exacte de la si despre beneficiari, de informatii in timp real daca ceva intervine in starea beneficiarului si a familiei, de contact permanent si bazat pe incredere. S-a intamplat ca un anumit beneficiar sa recomande un altul sau sa ajute cu preluarea si livrarea unui colet pentru o alta familie in nevoie. In general, insa, scopul proiectului MagicBOX este sa usureze viata celor afectati de cancer astfel incat sa se poata concentra pe lupta cu boala, si nu implicarea lor in rezolvarea altor probleme.
 
 
Rezultate (eficacitate)
 
Rezultatele proiectului
MagicBOX este unul dintre programele in care evaluarea beneficiilor si efectelor generate se face in timp real, gratie feedback-ului cules de pe teren de asistentii sociali si de catre voluntarii care alcatuiesc o retea absolut remarcabila. Ei sunt cei care, sub coordonarea directa a echipei de proiect si a coordonatorului de voluntari, stau in linia intai in fiecare luna, asigura impreuna cu noi continutul coletelor pe care le trimit apoi prin curier sau le livreaza personal.

Avantajul este atat legatura directa cu beneficiarii, cu conditia esentiala ca acestia sa fie de acord, dar si urmarirea cazurilor si comunicarea informatiilor catre echipa de coordonare care se ocupa apoi de rezolvarea problemelor semnalate. Din acest proiect se nasc frecvent alte mici proiecte care au ca scop rezolvarea punctuala si imediata, de fiecare data cand este nevoie, a unei probleme care tine de sanatatea copilului, de conditiile in care traieste, de lipsurile intampinate, de problemele din comunitatea din care face parte sau de alte tipuri de sustinere. 
 
Rezultatul este ca in fiecare luna 130 de familii aflate in situatii extrem de vulnerabile primsc o gura de oxigen si au ce pune pe masa copiilor, pot strecura o gustare in geanta de scoala, pot merge la scoala in haine adecvate sezonului – nu in haine de fas in mijlocul iernii – sau pot face o masa de Sarbatori. Toate aceste actiuni au ca urmare o schimbare in bine atat in psihicul copilului si al familiei lui, mai pregatiti sa lupte cu boala, dar si crearea si incurajarea unei comunitati de voluntari nationala.
 
Resursele umane implicate:
MagicBOX a plecat de la 15 beneficiari si a ajuns astazi la 130. Nevoia este, si in acest caz, mult mai mare, iar in viitorul imediat intentionam sa dezvoltam acest proiect, astfel incat sa poata schimba in bine vietile cat mai multor copii diagnosticati cu cancer. Tocmai pentru ca e vorba despre un efort urias sustinut, MagiCAMP are parteneri in acest demers, precum Kaufland Romania, care ne ajuta cu asigurarea produselor. Am avut, insa, si inca avem parteneri din zona alimentara, de imbracaminte, producatori de produse de baza, parteneri precum Fan Courier care ne ajuta sa livram in toata

Implicarea voluntarilor:
MagicBOX a crescut in ultimul an enorm, reusind sa ajunga la un numar crescut de beneficiari din zone indepartate, gratie implicarii decisive a voluntarilor care au creat o retea nationala remarcabila. Ei, individual sau grupuri, adopta colete, asigura cele necesare comunicate de catre noi, in conditiile comunicate, si le trimit sau livreaza personal. Fiecare livrare este monitorizata individual de coordonatorii de proiect, care intervin atunci cand este nevoie pentru corectarea eventualelor probleme si preintampinarea unor situatii similare. MagicBOX are peste 100 de voluntari.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Desfasurarea proiectului MagicBOX este complexa, dat fiind numarul foarte mare de beneficiari – in crestere de la zi la zi – si varietatea problemelor cu care se confrunta, dar si din cauza numarului de voluntari din toata tara care s-au implicat. Selectia voluntarilor este una specifica, cu targeturi foarte tare, care sa ne ajute sa ne adresam unui unui numar tot mai mare de beneficiari care ne sunt semnalati. Tocmai pentru ca responsabilitatea este foarte mare, iar problemele delicate – pornind de la livrarea de alimente de calitate superioara, in cele mai bune conditii cu putinta – conexiunea cu voluntarii este foarte stransa. 
 
MagicBOX are un coordonator de proiect, Florenta Ilie, si un coordinator de voluntari, Bogdan Liviu Ciuhat. Coordonatorul de proiect centralizeaza si monitorizeaza cazurile, le verifica impreuna cu asistentul social, Corina Tolea, si impreuna intocmesc apoi dosarele individuale. In pasul urmator, preia si coordoneaza partenerii si lucreaza impreuna cu restul echipei si cu coordonatorul de voluntari pentru bunul mers al lucrurilor.

Donatiile sunt un aspect extrem de important, iar regularizarea fluxului de donatii este un proces laborios in sine. MagicBOX are parte de sprijinul puternic al echipei de coordonare de la Cluj, care preia cazurile din zona de nord a tarii. Contactul si intalnirile directe cu voluntarii “adoptatori” de colete MagicBOX sunt, de anul acesta, un punct central al proiectului.
 
Buget: 400,000 Lei
 
Contributiile in natura:
MagicBOX, colet lunar cu ajutoare care pleaca spre beneficiari, include produse alimentare neperisabile (pot fi si perisabile, carne, fructe, alte produse, cu garantia faptului ca sunt livrate direct si, deci, controlat timpul de livrate, astfel incat alimentele sa ajunga in cea mai buna stare), produse de igiena, haine, incaltaminte, alte produse necesare traiului zilnic, produse electrocasnice, ajutoare pentru lemne sau alte materiale, rechizite, jucarii etc. Acesta sunt fie:
- donate de producatori / furnizori
- trimise de comercianti in cadrul campaniilor de CSR
- asigurate / cumparate de voluntari

Pentru toate exista contracte de donatie sau se urmareste procesul de achizitionare si depozitarea lor pana la data trimiterii coletelor. Termenul recomandat este foarte scurt, tocmai pentru prezervarea calitatii celor trimise.
 
Evaluare
 
Obstacole majore intampinate:
Un pic dificila a fost la inceput obtinerea de produse, prin donatii, de la producatori si comercianti. Necesarul de baza pentru un colet a fost rezultatul consultarilor cu medicii din echipa medicala a MagiCAMP, iar pe parcurs el a fost actualizat in functie de necesitatile familiilor si de preferintele lor. Una dintre problemele presante, mai ales pe masura ce numarul beneficiarilor a crescut, a fost si inca este livrarea coletelor, lucru extrem de scump, beneficiarii fiind din toata tara si din cele mai indepartate colturi. 

Am gasit si solutia: voluntari care au preluat unul sau mai multe colete, ocupandu-se de el / ele in totalitate, de la asigurarea produselor pana la trimitere. Un alt obstacol major a fost uneori pierderea contactului cu anumiti beneficiari din cauza schimbarii de telefon neanuntate. 
 
Lectii invatate: 
Ce am invatat noi si invatam de fiecare data este ca MagicBOX, fara sa fie un proiect care poate schimba decisiv vietilor beneficiarilor, le poate clar influenta in bine. Poate aduce bucurie si putin confort unor persoane aflate in mare nevoie. Pentru unii oameni, un astfel de colet, pregatit ca un sprijin pe perioada de provocari majore cauzate de boala, poate insemna foarte mult, reprezentand chiar o parte importanta din alimentatia familiei. Este, adevarat, in egala masura ca pierderea unui copil, a unui beneficiar, este extrem de dificila inclusiv pentru echipa de organizare si coordonare. Beneficiarii devin realmente o familie, iar disparitia unuia dintre membri ei are un impact emotional major.
 
Calitatile proiectului:
MagicBOX a fost inspirat din taberele de vara MagiCAMP, locul unde am descoperit nevoile si lipsurile uriase cu care multi dintre copiii diagosticati cu cancer le intampina zi de zi. Apropierea de copii si de familiile lor a facut ca acest proiect sa fie simultan unul de ajutor fizic, material, si unul de sprijin emotional. Acest lucru ne permite sa aflam problemele aproape in timp real si sa cautam solutii. MagicBOX are deja capacitatea de a genera la randul sau proiecte noi, care sa raspunda problemelor cu care se confrunta beneficiarii. 

MagicBOX e gandit si astfel incat:
- sa contribuie la asigurarea unei diete alimentare sanatoase
-sa diminueze stresul cauzat de achizitionarea din resurse extrem de limitate a produselor alimentare si de igiena pentru traiul zilnic
- sa contribuie la acoperirea unor nevoi minimale pentru confortul familiei (masina de spalat, boiler, lemne de foc, mobilier, reparatii esentiale), astfel incat aceasta sa se poata concentra pe lupta cu boala.
 
Comunicare

Planul de comunicare: 
Comunicarea proiectului se realizeaza prin mijloace preponderent interne (comunicarea directa cu voluntarii prin newsletter, grupuri de FB dedicate, grupuri de WattsApp, paginile de FB ale echipei, site-ul official, dar si intalniri directe constante) si externe (radio, TV, presa scrisa), la solicitarea diversilor parteneri media. De asemenea, paginile parintilor sau grupurile de media sociala au un rol important. Totul este comunicat prin rapoarte si catre partenerii oficiali in desfasurarea proiectului MagicBOX.
 
Web site proiect: www.magicmakers.ro
 
Resurse/ articole: 
Promo l TVR l Pro TV


***
Despre Organizator
Prin programele sale, fie de divertisment (taberele MagiCAMP, programul MagicTICKET, vacante pentru familii), fie de asistenta sociala (MagicHOME, refugiul parintilor ai caror copii lupta cu cancerul, MagicBOX, ajutoare lunare cu alimente si produse de igiena), MagiCAMP incearca sa le redea copiilor diagnosticati cu cancer macar o parte din ceea ce le-a fost luat. O farama de copilarie, incredere in ei, prieteni noi, sprijin concret pana la depasirea momentelor dificile din lupta cu cancerul.