Nume proiect: Muntii Fagaras - 2544 de motive sa ii protejezi!
Nume organizatie: Fundatia Conservation Carpathia
Sectiunea/Sectiunile
Protectia mediului
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Ian / 2017 - Dec / 2018
Durata programului: 2009 - 2019
Numele programului: Regaseste Romania - Crearea celui mai mare parc national!
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Nationala
Parteneri: Fundatia OAK, Fundatia Wyss, Ursus Breweries/Asahi Beer - divizia Ciucas, MedLife, Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania
Rezumatul proiectului:
Masivul Fagaras este unic in Europa si reprezinta ultimul loc de pe continent unde poate fi creat cel mai mare parc national acoperit cu paduri!
Fundația Conservation CARPATHIA (FCC) a fost fondată în anul 2009 de către 12 filantropi și conservaționiști cu scopul de a opri tăierile ilegale de pădure, precum și pentru a conserva o suprafață mare a pădurilor din Carpați, sub forma unei zone complet protejate. Acest lucru se face prin cumpărarea terenurilor și cesionarea drepturilor de vânătoare, pentru protecția completă a tuturor elementelor naturale, din bani privați și publici.
Din 2544 de motive pentru a proteja muntii Fagaras, proiectul acopera 4 piloni de activitate:
1. Conservare paduri: am salvat de la taiere, prin cumparare, 4.500 de hectare, in sud-estul masivului
2. Protectie fauna: am luat masuri anti-braconaj intensive pe fondurile cinegetice din custodia FCC (24.000 ha) si aplicam metode inovative de determinare corecta a populatiei de ursi, rasi si lupi, pe o suprafata totala de 100.000 ha, prin analize ADN si observare cu ajutorul camerelor de monitorizare. In 2 ani am colectat, in total, peste 1.500 de probe de la cele 3 specii.
3. Reconstructie ecologica: am cumparat si refacut 225 ha de parcele taiate abuziv, de fostii proprietari, dezastre ecologice unde regenerarea era minima sau inexistenta. Am creat 3 pepiniere noi si am ajuns la un total de 8 si crestem puietii necesari plantarii 2 pana la 5 ani, in functie de specie. Am plantat circa 900.000 de puieti.
4. Am dezvoltat un program de educatie ecologica de care au beneficiat 800 de elevi si profesori.
Proiectul CARPATHIA este unic in Romania si reprezinta una dintre cele mai mari initiative private de conservare de paduri din Europa
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
România a fost binecuvântată cu toate formele de relief și cu valori de patrimoniu natural incontestabile. Cu toate acestea, suntem singura tara europeana care nu are alocat buget de stat pentru ariile protejate (exceptand Delta Dunarii). Si daca politicul absenteaza, se nasc initiative private care fac pionierat si dezvolta un concept de non-interventie, de conservare de paduri prin cumparare, nemaintalnit in Romania. Pentru ca omul NU trebuie sa intervina peste tot! Si unde a intervenit se vede: mii de hectare taiate la ras si o promisiune sa refacem 100 ha anual. Proiectul merge mai departe si ridica problema lipsei de informatii reale cu privire la numarul animalelor salbatice si implementeaza monitorizare ADN la ras, urs si lup. Inovatie. Si vrem sa crestem OAMENI in jurul muntilor Fagaras si este nevoie de constientizare si educatie
Scopul si obiectivele:
Conservare paduri pentru crearea celui mai intins si salbatic parc national.
Reconstructie ecologica pentru a repara greselile trecutului, cu un obiectiv anual de minim 100 de ha cumparate si plantate.
Protectie fauna si metode inovative de determinare a numarului corect. Non invaziv si cu precizie: analize ADN.
Constientizare si educatie: trebuie sa responsabilizam si sensibilizam generatiile urmatoare, cu privire la ariile protejate.
Principalele activitati:
1. Conservare paduri: padurile din muntii Fagaras, protejate de CARPATHIA reprezinta patrimoniul ONG-ului romanesc. Sunt protejate prin statutul fundatiei, sunt inscrise la Oficiul Cadastral ca suprafete in conservare sau pentru reconstructie ecologica si, unde a fost posibil, le-am supraprotejat, introducandu-le in zona de stricta protectie a Parcului National Piatra Craiului, de non-interventie a sitului Natura 2000 muntii Fagaras sau in catalogul National al padurilor virgine. In 2017 si 2018 CARPATHIA a cumparat 4.500 de hectare in muntii Fagaras, de la proprietari privati, care au ales sa nu le vanda exploatatorilor, ci sa se asigure ca vor fi conservate. Donatia pentru cumparare vine de la Fundatia Wyss, cunoscuta in special in America pentru proiectele majore de conservare pe care le sustine. Hansjoerg Wyss, semnatar The Giving Pledge a anuntat anul trecut ca doneaza inca 1 miliard de dolari pentru conservare.
2. Fundatia OAK si MedLife au sustinut eforturile de refacere a 225 de ha in estul muntilor Fagaras.
3. Fundatia OAK si divizia Ciucas au sustinut eforturile de a proteja fauna pe 24.000 de ha si de cercetare stiintifica prin metode inovative ADN, pe o suprafata de 100.000 de ha.
4. Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania au sustinut un proiect scolar in care au fost implicati 800 de elevi si profesori din Podu Dâmboviței, Lerești, Valea Mare Pravăț, Dragoslavele, Bughea, Albeștii de Muscel, Nucșoara și Rucăr.
Beneficiari:
Beneficiari directi: Oamenii din comunitatile locale/200
Beneficiari indirecti: Elevi si profesori/800
Implicarea beneficiarilor:
Toate activitatile CARPATHIA includ un numar mare de oameni: angajati permanenti, din comunitatile locale si angajati sezonieri. In fiecare an FCC angajeaza peste 200 de oameni pentru lucrari de reconstructie ecologica: combatere a eroziunii solului, plantari, pepiniere, diverse activitati silvice (ex: taierea ierbii din jurul puietilor inainte de venirea iernii, pentru ca acestia sa nu fie sufocati; aceasta activitate se face anual, intre 3 si 5 ani dupa plantarea lotului).
Profesorii si elevii din sate sunt foarte deschisi la noi metode de predare/invatare si au participat activ la implementarea proiectului scolar, care a presupus infiintarea unei poteci tematice, scrierea unei brosuri despre Fagarasul muscelean, concursuri pentru padure si programe de Junior Ranger.
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Un proiect de conservare de paduri ridica semne de intrebare. Iar schimbarea mentalitatilor, cu toate ca se face greu si in timp, se intampla! Da, exista nevoia de lemn pe piata, dar la fel de bine exista nevoia de echilibru.
Credem ca cea mai mare schimbare este aceea pe care am adus-o in oameni: de la neincredere, la sustinatori. De la un nivel mic de educatie, la mai multe cunostinte obtinute prin metode moderne de invatare, la care poate nu ar fi avut acces. De la un recensamant mostenit al animalelor salbatice, cu cifre "umflate", la date stiintifice de necontestat. De la proprietari care aveaU o singura alternativa, exploatatorii, la CARPATHIA, care de 10 ani protejeaza paduri. De la o initiativa unica, la raspandirea ideii de conservare la nivel national, la coalizarea societatii civile si a ONG-urilor de mediu care au, din 2018, o viziune pe termen lung a ariilor protejate (www.regasesteromania.ro).
Resursele umane implicate:
Echipa FCC are un numar de 70 de angajati, care participa activ la proiectele fundatiei: rangeri, biologi, specialisti in arii protejate, ingineri silvici, contabili, juristi, comunicatori, IT-isti, personal administrativ. Barbara si Christoph Promberger, Directorii executivi ai fundatiei, veniti pe rand in Romania in anii '90, pentru cercetare lupi, care s-au indragostit si casatorit, au 2 copii si au facut din Romania tara lor de mai bine de 25 de ani. 70 de oameni pentru care acest program pionier a devenit mai mult decat un simplu job...
Implicarea voluntarilor:
Medlife Romania, Ursus Breweries/Asahi Beer - fabrica de bere Ciucas Brasov, Asociatia De ce Romania, Asociatia APEX Bucuresti s-au voluntariat si implicat in proiectele noastre de reimpadurire. Au participat, in total, la plantari, un numar de 130 de voluntari.
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Toti partenerii proiectului au donat pentru ca activitatile propuse sa aiba finantarea necesara pentru implementare. MedLife si divizia Ciucas au participat si prin angajati voluntari la reimpadurire.
Buget
Bugetul total al proiectului: 68.000.000,00 lei
Contributiile in natura: n/a
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Padurile FCC din muntii Fagaras sunt comasate in partea de est. In 2017 am aflat de o padure seculara, in zona Vidraru. Provocarea a fost sa obtinem noi proprietatea de 2.200 ha, nu exploatatorul turc. Astazi, arborii seculari marcati pentru taiere sunt in picioare! O alta provocare a fost legata de cele 106 ha din acest lot, care au fost taiate acum 10 ani si unde regenerarea era aproape inexistenta. Cel mai mare santier de reconstructie FCC prinde viata. In 2018 40 de ha au fost plantate, in 2019 sunt programate restul. Costul de reconstructie/ha este de 5000 de Euro si provocarea este sa gasim fondurile necesare in decurs de maxim 2 ani de la cumparare, altfel suntem pasibili de amenda (conform legislatiei silvice care impune noului proprietar plantare in maxim 2 ani).
Lectii invatate: Proiectul a decurs foarte bine. Suntem multumiti de rezultate. Daca ar fi sa schimbam ceva, ar fi legat de resursele umane, care sunt uneori limitate.
Calitatile proiectului:
FCC este singurul ONG romanesc proprietar de padure si nu exploateaza, gestionar de fond cinegetic, care a oprit vanatoarea sportiva sau pentru trofee.
Analizele ADN la carnivore.
Viziunea crearii parcului national si angajamentul conform statutului oficial al fundatiei, de a lipi proprietatile FCC de viitorul parc, prin donatie Statului roman.
Comunicare
Planul de comunicare:
Postari pe social media si website.
Conferinte de presa.
Articole.
Media trips.
Interviuri si reportaje TV.
***
Despre organizator
Fundația Conservation Carpathia este un ONG românesc, înfiintat în 2009, care își bazeaza activitatea pe 5 piloni: conservare păduri, reconstructie ecologica, protejare fauna, comunitati locale & comunicare si dezvoltare de afaceri verzi. Beneficiarii proiectului CARPATHIA sunt, in primul rand, oamenii din comunitatile locale din jurul muntilor Fagaras. Dezvoltarea prin conservare este un concept nou in Romania.