Nume proiect: RAPORT PRIVIND RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI ÎN ROMÂNIA (2019) – Salvați Copiii/Avocatul Poporului
Nume organizatie: Salvati Copiii Romania
Sectiunea/Sectiunile
Apararea drepturilor individuale/ colective
Perioada in care s-a derulat proiectul: ianuarie / 2018 - noiembrie / 2019
Acoperirea geografica: Nationala
Parteneri: Institutia Avocatul Poporului
Rezumatul proiectului:
Elaborarea Raportului national privind respectarea drepturilor copilului în Romania a reprezentat obiectivul prioritar al Protocolului de colaborare incheiat in decembrie 2017 intre Salvati Copiii si institutia Avocatul Poporului. Obiective conexe au fost asigurarea de activitati de informare pentru copii, parinti si specialistii din domeniul drepturilor copilului, interventii comune privind cazurile de abuz din partea institutiilor publice, sesizari privind propuneri legislative sau acte normative care incalca drepturile copilului.
Raportul a fost finalizat în 8 noiembrie si lansat, in cadrul unei conferinte de presa, în 19 noiembrie 2019, urmata de 613 aparitii media (noiembrie 2019-aprilie 2020).
Demarat în 2018, elaborarea Raportului s-a constituit într-un proiect comun cu numirea unei echipe formate din 18 specialisti din ambele institutii, elaborarea unui plan, stabilirea de responsabilitati pe domenii de analiza, intalniri succesive si cooptarea a patru experti externi. Coordonarea a revenit org. Salvati Copiii care a asigurat finalizarea continutului.
Domeniile acoperite prin interviuri, analize juridice, statistice si studii prexistente, completate cu recomandari si solutii, au fost: supravietuirea si sanatatea copilului, protectia împotriva violentei, accesul la educatie de calitate, justitia pentru minori, riscul de saracie si excluziune sociala, cresterea calitatii serviciilor sociale destinate copiilor, integrarea socio-educationala a copiilor romi, a copiilor cu dizabilitati, a copiilor migranti si a copiilor cu parinti plecati în strainatate, finantarea serviciilor sociale din fonduri publice, o analiza a legislatiei nationale si internationale si functiile Avocatului Poporului si ale noului sau adjunct, Avocatul Copilului.
Contextul initierii proiectului:
Raportul este continuarea succesului obtinut de Salvati Copiii de adoptare de catre Guvern in 2017 a proiectului de lege pentru modificarea L 35/1997 privind institutia Avocatul Poporului (urmare si a unui raport privind necesitatea Avocatului Copilului), care prevedea specializarea unui adjunct al Avocatului Poporului ca Avocat al Copilului. Proiectul in forma propusa a fost adoptat ulterior de Parlament prin L 9/2018.
Analizele statistice si ale cadrului legal au vizat problemele semnalate de-a lungul anilor cu privire la drepturile copilului, separand domenii si fragmentand perspectiva generala cu privire la modul in care societatea reprezentata prin institutiile sale si fiecare persoana cu responsabilitati directe in protectia si dezvoltarea copilului inteleg sa respecte principiul fundamental al interesului superior al copilului.
Scopul si obiectivele proiectului:
Prioritizarea raportului de cercetare în cadrul parteneriatului între Salvati Copiii si Avocatul Poporului a avut ca argument nevoia stringenta resimtita la nivelul societatii de a crea un instrument valid si comprehensiv de informare cu privire la problemele majore cu care se confrunta copiii, parintii ori reprezentantii institutiilor implicate în protectia drepturilor copilului, inclusiv de identificare a unor masuri legislative de imbunatatire a situatiei copiilor, si de a-l pune la dispozitia autoritatilor si a tuturor celor interesati in acest sens.
Principalele activitati:
Semnarea protocolului de colaborare intre Salvati Copiii si Avocatul Poporului a fost urmata de redactarea si revizuirea unui cuprins al Raportului, cu domenii critice de analizat, de stabilire a surselor de date, a analizelor/studiilor de luat in considerare in elaborarea Raportului si a institutiilor publice romanesti ori europene pentru consultare si solicitare de documente (2018). Capitolele raportului au fost:
1. Copiii Romaniei – date statistice generale
2. Protectia juridica a drepturilor copilului
3. Situatia drepturilor copilului în Romania (dreptul la sanatate, educatie, protectie sociala, protectie impotriva violentei, integrarea socio-educationala a copiilor vulnerabili, justitia adaptata copiilor)
4. Finantarea serviciilor sociale din fonduri publice
5. Rolul si functiile Avocatului Poporului si ale adjunctului sau, Avocatul Copilului.
Organizarea informatiilor statistice relevante, in conditiile mentinerii lor intr-un dialog permanent cu specialistii implicati (ian. - aug. 2019).
Finalizarea raportului (sept. - oct. 2019) de catre Salvati Copiii a cuprins organizarea finala a continutului cu multiple schimbari si cu update pe masura ce date noi deveneau disponibile public (8 noiembrie 2019).
Elaborarea comunicatului de presa comun si organizarea evenimentului de lansare a raportului final (19 noi. 2019)
Beneficiari directi: Decidentii politici si specialistii si organziatiile neguvernamentale implicate in domeniul protectiei drepturilor copilului. Mass-media.
Beneficiari indirecti: Studenti, parinti, copii, tineri, alte persoane interesate.
Implicarea beneficiarilor:
Echipa de specialisti Salvati Copiii – Avocatul Poporului au transmis solicitari comune adresate instituțiilor publice (Min. Sanatatii, Min. Muncii – Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Min. Educatiei, Institutul National de Statistica) si organizatiilor neguvernamentale, pentru date ori documente necesare intocmirii Raportului.
Raportul cuprinde observatii si recomandari rezultate din consultarile cu copiii si parintii din programele Salvati Copiii derulate in 2018 si 2019 (programe socio-educationale si medicale, doua editii ale Forumului National Copiilor 2018 si 2019), cercetarile privind costurile ascunse in educatie, analiza privind utilizarea Internetului de catre copii si analiza sistemului de identificare si referire a abuzului asupra copiilor cu vârsta sub 11 ani.
Rezultatele proiectului:
Prin acest raport, problematica drepturilor copilului a fost abordata integrat dobandind o relevanta semnificativa pentru toti cei interesati, fie din perspectiva practica, cum este cazul profesionistilor din domeniu ori a initiatorilor de programe sociale, fie din perspectiva academica pentru utilizarea datelor si a prezentarilor,
Raportul a fost preluat de catre facultatile de psihologie ori asistenta sociala ca resursa didactica pentru studenti. Un exemplu in acest sens a fost organizarea in martie 2020 a unui curs online (1h30") cu 80 de studenti ai Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, cu participarea coordonatorului raportului, urmand ca inregistrarea videoconferintei sa fie transmisa si altor departamente ale facultatii.
Din punct de vedere al impactului media, la conferinta de presa au participat nu mai putin de 30 de jurnalisti din presa scrisa, radio si tv, raportul inregistrand in perioada noiembrie 2019 - aprilie 2020, un total de 613 aparitii media (vezi link).
In prezent, parteneriatul intre Salvati Copiii si Avocatul Poporului continua sub forma unui nou acord care cuprinde ca obiectiv replicarea raportului, cu o frecventa de 2 ani, urmatorul fiind planificat pentru anul 2021. Structura va fi similara (statistici, precizari juridice și observatii corespunzatoare situatiei drepturilor copilului la acel moment), iar lansara este preconizata în jurul aceleiasi zile de 20 noiembrie – Ziua Internaționalaă a Drepturilor Copilului.
Resursele umane implicate:
Echipa de autori a cuprins 4 experti externi remunerati (3/4 continut) si un expert Salvati Copiii (1/4 continut). Echipa care a contribuit cu analize suplimentare, date statistice si revizuirea continutului a fost formata din 6 specialisti Salvati Copiii si 11 specialisti ai institutiei Avocatul Poporului. Coordonarea generala a realizarii raportului si editarea sa finala au fost in sarcina Salvati Copiii, prin Presedintele Executiv, respectiv Directorul de Advocacy.
Implicarea voluntarilor:
Aproximativ 100 de voluntari au fost implicati in organizarea informarilor privind drepturile copilului, a consultarilor cu copiii in programele si evenimentele Salvati Copiii care au fundamentat o parte din rezultatele Raportului.
Roluri / responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Organizatia Salvati Copiii a asigurat coordonarea si finantarea procesului de colectare de date si elaborare a raportului, inclusiv tiparirea acestuia.
Institutia Avocatul Poporului a asigurat suport informational si institutional in vederea colectarii documentelor statistice ale autoritatilor si a pus la dispozitie propriul sediu in organizarea conferintei de presa.
Logistica necesara desfasurarii intalniririlor si a evenimentului de lansare, redactarea comunicatului de presa si promovarea raportului in mass-media au constituit responsabilitati ale ambilor parteneri.
Buget: 48.400 lei
Contrbutiile in natura:
Pentru desfasurarea activitatilor de cercetare au fost puse la dispozitie spatiile birourilor, precum si logistica necesara din sediile centrale ale Salvati Copiii si Avocatul Poporului: calculatoare, comunicare, consumabile. De asemenea, echipa mixta formata din cei 18 specialisti si-au desfasurat activitatile specifice necesare pentru proiect, gratuit, fara costuri salariale, ca parte a responsabilitatilor lor specifice.
Obstacole majore intampinate:
Pentru desfasurarea activitatilor de cercetare au fost puse la dispozitie spatiile birourilor, precum si logistica necesara din sediile centrale ale Salvati Copiii si Avocatul Poporului: calculatoare, comunicare, consumabile. De asemenea, echipa mixta formata din cei 18 specialisti si-au desfasurat activitatile specifice necesare pentru proiect, gratuit, fara costuri salariale, ca parte a responsabilitatilor lor specifice.
Obstacole majore intampinate:
Principala limitare a fost data de lipsa de coordonare la nivelul institutiilor administrative in ceea ce priveşte culegerea datelor si monitorizarea aplicarii Conventiei cu privire la Drepturile Copilului. Diversele institutii (din educatie, protectie sociala ori sectorul medical), folosesc indicatori proprii, în funcţie de domeniul de activitate, care conduc la rezultate diferite, ce nu permit comparatii. In plus, disponibilitatea informatiilor de interes public este redusa, fiind uneori necesara interventia Avocatului Poporului pentru a avea acces la acestea. De aceea, siteul copii.ro al Autoritatii Nationale pt Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati Copii si Adopții ar trebui sa se devina un centru de informare cu baze de date specifice cu multiple functii interogative.
Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
In procesul de redactare finala, am resimtit necesitatea implicarii, pentru observatii finale, a unor institute de cercetare specializate, cum ar fi Institutul de Stiinte ale Educatiei, Institutul de Sanatate Publica ori Institutul National de Statistica.
De asemenea, organizatiile neguvernamentale infiintate si administrate de elevi vor putea fi pe viitor implicate inca din fazele de inceput ale proiectului.
O ultima observatie priveste completarea raportului cu un website dedicat cu module intuitive de prezentare online a continutului.
Calitatile proiectului:
Structura comprehensiva. Raportul integreaza toate temele importante ale domeniului drepturilor copilului, ilustrate prin 120 de grafice si completate cu tabele logice de tipul problema-cauze/efecte-recomand ari. Din punct de vedere legislativ, raportul ofera o analiza a cadrului juridic national si international si o descriere completa a rolului si functiilor Avocatului Poporului si adjuntului sau, Avocatul Copilului necesara celor care vor apela la interventia acesteia in rezolvarea problemelor lor.
Parteneriatul public-privat si interdisciplinaritatea echipei de redactare (psihologi, sociologi, psihopedagogi, juristi, asistenti sociali, medici).
Relevanta practica a raportului pentru toti cei implicati direct sau indirect in domeniul protectiei drepturilor copilului.
Planul de comunicare:
Proiectul s-a desfasurat in baza parteneriatului intre Salvati Copiii si institutia Avocatul Poporului care a stabilit ca, pana la sfarsitul anului 2019, sa fie finalizat si publicat Raportul National privind respectarea drepturilor copilului in Romania.
In prezent, parteneriatul intre aceste doua entitati continua sub forma unui nou acord care cuprinde ca obiectiv realizarea unui Raport similar pentru anul 2021, cu date statistici, precizari juridice și observatii corespunzatoare situatiei drepturilor copilului la acel moment, a carui lansare o preconizam în jurul aceleiasi zile de 20 noiembrie – Ziua Internaționalaă a Drepturilor Copilului.
l Web site proiect l
***
Despre organizator
Despre organizator
Salvati Copiii promoveaza de 30 ani drepturile copilului, în acord cu Conventia ONU cu privire la drepturile copilului. Peste 2.200.000 de copii au fost inclusi în programe educative, de protectie si asistenta medico-sociala, de stimulare a participarii lor în decizii si actiuni care-i privesc, si este membru Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, care cuprinde 28 de membri si desfasoara programe în 120 de tari.