Organizator: Salvati Copiii Romania
Sectiunea: Impact
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Sep / 2013 - Dec 2014
Programul din care face parte: Fiecare Copil Conteaza // 2010 - 2015
Acoperirea geografica a proiectului: Nationala / Bucuresti, Braila, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galati, Calarasi, Targu Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfantul Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Zalau, Oradea, Caransebes, Constanta, Hunedoara, Iasi, Botosani, Timisoara, Bacau, Craiova, Ploiesti, Roman, Sibiu, Focsani, Slobozia
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect:
Dorna, Asociatia Romana de Neonatologie
Rezumatul proiectului:
Pentru Salvati Copiii, supravietuirea copiilor este o prioritate. Campania de reducere a mortalitatii infantile, a plecat de la statistica cutremuratoare comform careia Romania se afla pe primul lor intre tarile Uniunii Europen, cu cea mai ridicata rata de copii care mor inainte sa implineasca varsta de 1 an. 1680 copii au pierdut lupta cu viata in anul 2013 (8, 5 la mie). Un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore. 33% din aceste decese ar fi putut fi prevenite prin programe speciale, dedicate mamelor şi copiilor, dar şi prin dotarea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale.
Prematuritatea este prima cauză de mortalitate neonatală în țara noastră.
• În România, 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de atenţie specială încă din prima oră de viaţă, are nevoie de cadre medicale specializate şi echipamente medicale performante.
Proiectul "Grija pentru Copii", initiat de Salvati Copiii, cu sprijinul Dorna, are ca obiective dotarea maternitatilor si sectiilor de neonatologie cu echipamente performante necesare supravietuirii bebelusilor nascuti prematuri si cresterea gradului de constientizare asupra fenomenului de prematuritate la nivelul publicului larg.
Pana la finalul anului 2014, am reusit sa dotam, in cadrul acestui proiect, 31 de unitati medicale din orasele:Bucuresti, Braila, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galati, Calarasi, Targu Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfantul Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Zalau, Oradea, Caransebes, Constanta, Hunedoara, Iasi, Botosani, Timisoara, Bacau, Craiova, Ploiesti, Roman, Sibiu, Focsani, Slobozia.
In anul 2014, in aceste maternitati au avut loc 40.000 de nasteri, dintre care peste 5.000 ianinte de termen. 3752 dintre bebelusii prematuri au fost ajutati sa traiasca cu ajutorul echipamentelor donate.
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Romania se afla pe primul lor intre tarile U.E. la copii care mor inainte sa implineasca varsta de 1 an (1680 copii in 2013).
Prematuritatea este prima cauză de mortalitate neonatală în țara noastră.În România, 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de atenţie specială încă din prima oră de viaţă, are nevoie de cadre medicale specializate şi echipamente medicale performante.
Peste tot în lume numărul copiilor născuți prematur crește. Dacă în țările dezvoltate 90% dintre copiii extrem prematuri supraviețuiesc, în țările cele mai puțin dezvoltate 90% din ei mor. O.M.S. și Organizația Salvați Copiii își doresc ca, prin implicarea tuturor, aceste enorme inegalități să fie depășite. Rezultate pozitive s-au obținut, dar încă prea mulți copii mor înainte de vreme, în principal din cauza lipsei accesului la îngrijiri adecvate.
Scopul si obiectivele:
Scopul proiectului este de reducerea cu 15% a ratei de mortalitate infantila in perioada 2010-2015.
Obiectivele proiectului:
- Dotarea a 30 de maternitati si sectii de nou-nascuti din tara cu echipamente medicale performante, necesare supravietuirii bebelusilor prematuri.
- Cresterea gradului de informare si constientizare asupra problematicii prematuritatii, la nivelul publicului larg.
Principalele activitati:
În urma consultațiilor cu Asociația Română de Neonatologie și cu alți specialiști, Salvați Copiii a stabilit ca prioritate dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente performante necesare supraviețuirii copiilor născuți prematur. In urma discutiilor cu sefii sectiilor de neonatologie, am selectat echipamentele necesare cu prioritate.
Cu suportul Dorna, am reusit sa dotam 31 de maternitati in campania ”Grija pentru Copii”: 6 maternitati in București : Spitalul CF 2, Spitalul Sf. Pantelimon , Spitalul Prof. Panait Sârbu , Maternitatea Bucur, Maternitatea Polizu , Maternitatea Filantropia si 25 in tara : Brăila, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galați, Călărași, Tg. Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfantul Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Zalău, Oradea, Caransebeș, Constanța, Hunedoara, Elena-Doamna Iași, Botoșani, Timișoara, Bacău, Craiova, Ploiești, Roman, Sibiu, Slobozia, Focsani. Am donat incubatoare, mese de resuscitare, aparate de suport respirator, si multe altele, in valoare de 310 000 de euro.
In paralel, în mai 2014 am creat în premieră “Fereastra de Speranță”, implementata în Maternitatea Polizu, din București. Geamul care desparte camera de aşteptare de salonul de terapie intensivă în care se află nou-născuţii prematur a devenit suport al mesajelor de susţinere trimise de mii de români mamelor care aşteaptă să îşi vadă bebeluşii. Acestea petrec, în medie, aproximativ 10 minute pe zi cu micuţii lor, în rest este doar aşteptare.
Beneficiari:
Directi: 3752 nou-nascuti prematur beneficiari directi ai echipamentelor donate, pana in acest moment. 40 000 de mame care nasc anual in cele 31 de maternitati. Cele peste 300 de cadre medicale din maternitati si sectiile de neonatologie care lucreaza zi de zi cu aceste echipamente donate.
Beneficiari indirecti: unitatile medicale, autoritatile locale, comunitatile locale, familiile copiilor nascuti prematur.
Implicarea beneficiarilor:
Atat medicii din sectiile de neonatologie cat si mamicile si copiii lor nascuti prematuri au participat la filmarile stirilor si spoturilor tv de promovare a campaniei. De la personalul medical am primit date privind numarul de nasteri, numarul de prematuri, echipamente necesare.
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
- 31 de maternitati dotate, 310 000 de euro investiti in echipamente medicale:
Spitalul Județean de Urgență Caransebeș
Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brăila
Spitalul Județean Clinic de Urgență Drobeta-Turnu Severin
Spitalul de Urgență Slatina
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Galați
Spitalul Județean Călărași
Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu
Spitalul Județean de Urgență Satu-Mare
Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia-Mare
Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyan Kristof Covasna
Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc
Spitalul Județean de Urgență Zalău
Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea
Spitalul Județean de Urgență Caransebeș
Spitalul Județean de Urgență Constanța
Spitalul de Urgență Hunedoara
Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Elena DoamnaIași
Spitalul Județean de Urgență Botoșani
Spitalul Județean de Urgență Timișoara
Spitalul Județean de Urgență Bacău
Spitalul Judetețan de Urgență Craiova Dolj
Spitalul Județean de Urgență Ploiești
Spitalul Municipal de Urgență Roman
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani
Spitalul de Urgență Slobozia
București : Spitalul CF 2, Spitalul Sf. Pantelimon , Spitalul Prof. Panait Sârbu , Maternitatea Bucur, Maternitatea Polizu , Maternitatea Filantropia
- peste 3000 de mesaje de sustinere trimise pe site-ul www.grijapentrucopii.ro catre "Fereastra de Speranta", pentru mamicile cu prematuri de la maternitatea Polizu din Bucuresti
- 3752 de copii ajutati sa supravietuiasca in cele 31 de spitale
Resursele umane implicate:
Echipa de proiect:
- 1 x manager de proiect- full time
- 1 x coordonator comunicare- full time
Proiectul a beneficiat si de sprijinul unei agentii de publicitate.
Voluntarii si implicarea lor:
Au fost implicati 120 de voluntari, in Bucuresti si alte 7 orase din tara: Ploiesti, Pitesti, Brasov, Constanta, Suceava, Iasi si Botosani. Acestia au fost antrenati in activitati de informare pe tema prematuritatii in supermarket-uri din aceste orase. Voluntarii invitau cumparatorii sa sustina cauza noastra, oferindu-le o bratara de silicon personalizata si mai multe informatii despre proiectul nostru comun "Grija pentru Copii".
Responsabilitatile partenerilor:
Partenerul Dorna a fost sponsorul principal al campaniei si initiatorul ideii "Fereastra de Speranta". S-a implicat in comunicarea si promovarea cauzei prematuritatii si a rezultatelor proiectului.
Asociatia Romana de Neonatologie ne-a ajutat la realizarea listei de maternitati care necesitau dotari cu echipamente medicale, luand in considerare nevoile lor si rata de mortalitate infantila a judetelui din care faceau parte.
Buget: 1.365.000 RON
Contributiile in natura: n/a
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Nu am intampinat obstacole majore
Nu am intampinat obstacole majore
Lectii invatate:
Nevoile maternitatilor sunt mari si lista unitatilor medicale care necesita dotari este infinita. Incercam sa obtinem sponsorizari mai consistente, sa putem acoperi cat mai multe din aceste nevoi de echipamente si sa ajutam la salvarea micutilor nascuti prematur.
Calitatile proiectului:
- Acest proiect are rezultate cuantificabile, exprimate in vieti salvate. 3752 de copii salvati, pana la finalul anului 2014
- Promoveaza dreptul primordial al copiilor- dreptul la viata
- Are alaturi un partener puternic, Dorna, care si-a luat angajamentul ca va continua sprijinul financiar pentru dotarea maternitatilor si pe viitor. Deja, pentru acest an, avem o noua lista de 15 maternitati care vor fi dotate si pe Simona Halep ca ambasador al cauzei. Campania continua!
Argumentarea inscrierii in cadrul sectiunii IMPACT
Cu suportul Dorna, am reusit sa dotam 31 de maternitati in campania ”Grija pentru Copii”: 6 maternitati in București : Spitalul CF 2, Spitalul Sf. Pantelimon , Spitalul Prof. Panait Sârbu , Maternitatea Bucur, Maternitatea Polizu , Maternitatea Filantropia si 25 in tara : Brăila, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galați, Călărași, Tg. Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfantul Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Zalău, Oradea, Caransebeș, Constanța, Hunedoara, Elena-Doamna Iași, Botoșani, Timișoara, Bacău, Craiova, Ploiești, Roman, Sibiu, Slobozia, Focsani. Am donat incubatoare, mese de resuscitare, aparate de suport respirator, si multe altele, in valoare de 310 000 de euro.
In paralel, în mai 2014 am creat în premieră “Fereastra de Speranță”, implementata în Maternitatea Polizu, din București. Geamul care desparte camera de aşteptare de salonul de terapie intensivă în care se află nou-născuţii prematur a devenit suport al mesajelor de susţinere trimise de mii de români mamelor care aşteaptă să îşi vadă bebeluşii. Acestea petrec, în medie, aproximativ 10 minute pe zi cu micuţii lor, în rest este doar aşteptare.
Peste 3000 de mesaje de sustinere au fost trimise catre mamici prin platforma www.grijapentrucopii.ro.
3752 de bebelusi nascuti prematur au fost ajutati sa supravietuiasca si au beneficiat de echipamentele donate de Salvati Copiii in acest proiect, doar in anul 2014. In continuare, cei 4.500 de prematuri care se nasc anual in spitalele dotate, vor beneficia de aceste echipamete.
Comunicare
Comunicare:
Site dedicat, postari facebook pe pagina Dorna (253 000 like-uri) si Salvati Copiii (686 000 like-uri).
Campanie media radio si tv : spot tv: https://www.youtube.co/watch?v =e91dF1Y5tik
Regizorul Tudor Giurgiu a realizat un scurt-metraj cu povestea unei fetite nascuta prematur, Ilinca. Fetita a trebuit sa stea intr-un incubator timp de o luna si jumatate. FILMUL, AICI: https://www.youtube.com/watch?v=yFZxRDAl2cs
Promovare "Fereastra de Speranta": https://www.youtube.com/watch?v=WSlFHdf1aPI
Conferinte de presa la maternitatile dotate.
Stiri TV:
Ambasadori ai campaniei: Andi Moisescu, presedinte Salvati Copiii, si Amalia Nastase
Web site proiect: www.grijapentrucopii.ro
***
Despre Organizator
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă.