Zana Merciluta - cabinet stomatologic mobil care acorda gratuit profilaxie si tratament copiilor cazuri umanitare
Organizator
Asociatia Merci Charity Boutique
 
Sectiunea/Sectiunile
Proiecte si campanii de voluntariat
Sanatate
Premiul Special pentru INOVATIE
 
Date generale

Perioada in care s-a derulat proiectul
Data de incepere a proiectului
Ian / 2017
Data de incheiere a proiectului
Dec / 2017
 
Acoperire geografica: Regionala
 
Parteneri: Fundatia Vodafone (partener principal), UniCredit Leasing (donatie masina), Autonom (masina pentru transport medici voluntari), medici voluntari, alti parteneri
 
Rezumatul proiectului:
Problemele socio-economice complexe ale populatiei din mediul rural (47% din populatie; 1.100.000 copiii care traiesc sub spectrul saraciei sunt din mediul rural) si lipsa infrastructurii (drumuri asfaltate, cabinete medicale, cabinete stomatologice, cabinete medicale in scoli, canalizare) impiedica accesul acesteia la serviciile de sanatate, drept garantat prin Constitutie. 
 
Cancerul oral se situeaza pe locul opt intre cele mai frecvente forme de cancer, in intreaga lume. Factorii de risc asociati aparitiei cancerului oral sunt igiena orala deficitara, fumatul si consumul de alcool. 

75% dintre copii (6 - 11 ani) au carii pe dintii temporari si 39% pe dintii definitivi. Bacteriile din spatele bolii gingiilor au fost legate de cresterea riscului de cancer. Boala parodontala debuteaza precoce (5-7 ani) si este asociata mortalitatii in cazurile de cancer pancreatic. 
30% dintre persoanele tratate pentru cancer dezvolta complicatii care afecteaza gura care pot interfera cu tratamentul cancerului. Copiii se afla in acelasi pericol. La sectiile de oncologie, nu exista cabinete stomatologice.

In Romania, in mediul rural, cabinetele stomatologice sunt o raritate, nu exista cabinete medicale sau cabinete de medicina dentara in scoli, iar la nivel national nu exista niciun program de preventie orala. Sunt necesare forme alternative de servicii comunitare, care sa raspunda adecvat acestor nevoi eminamente sociale. Solutie: In ianuarie 2017 am creat primul cabinet stomatologic mobil din Romania care asigura consultatii si preventie gratuita copiilor cazuri sociale si medicale. Problema secundara identificata: Lipsa unei legislatii pentru functionarea cabinetelor medicale mobile. 
Solutie: Crearea unei legislatii care sa permita functionarea cabinetelor mobile de medicina.
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
Nevoi
• 75% dintre copii (6 - 11 ani) au carii pe dintii temporari si 39% pe dintii definitivi. Bacteriile din spatele bolii gingiilor au fost legate de cresterea riscului de cancer. Boala parodontala debuteaza precoce (5-7 ani) si este asociata mortalitatii in cazurile de cancer pancreatic. 
• 1 din 2 copii traiesc sub spectrul saraciei (1500000), iar 74% din copiii saraci (1100000 copii) locuiesc la sat. Nu exista medici scolari la sate si toate cabinetele de medicina dentara se afla in mediul urban. Cabinetele stomatologice sunt o raritate in mediul rural.
• 30% dintre persoanele tratate pentru cancer dezvolta complicatii care afecteaza gura care pot interfera cu tratamentul cancerului. Copiii se afla in acelasi pericol. La sectiile de oncologie, nu exista cabinete stomatologice.
• Romania nu are un program national de preventie orala.
 
Scopul si obiectivele:
Scopul proiectului este crearea unei solutii de medicina mobila pentru acordarea de preventie si tratament stomatologic pentru copii din comunitatile rurale sarace si copii internati in sectii de onco-pediatrie care nu acces la servicii de medicina dentara.
 
Obiective
1. Crearea legislatiei pentru infiintarea, autorizarea si functionarea cabinetelor si unitatilor medicale mobile;
2. Derularea de actiuni de preventie (consult, periaj dentar, fluorizare) pentru 500 de copii din zone rurale foarte sarace din NE tarii si copii cu afectiuni oncologice, pana la finalul anului 2017. 

Principalele activitati:
1. Crearea cabinetului stomatologic mobil prin: atragerea de finantari, produse in-kind si medici dentisti voluntari. 
Resurse: financiare (sponsorizari, donatii individuale), in-kind (masina, aparatura), consumabile, voluntari.
Valoare: 65000 eur.

2. Advocacy pentru determinarea Ministerului Sanatatii pt crearea legislatiei pt functionarea cabinetelor medicale mobile;
Actiuni: 3 audiente la MS, numeroase intalniri la Directia de Sanatate Publica, petitie pt strangerea de semnaturi, reportaj TV
Resurse: 2 pers. din partea asociatiei: Daniela si Alina; comunitatea declic.ro; jurnalistul ProTV Alex Dima, secretarul de stat MS Rodica Nassar.
Rezultate: Exista draft de norme legislative, elaborat de catre MS si asociatie, rezultatul final urmarit fiind ordinul de ministru. 
 
3. Actiuni de preventie stomatologica (consultatii, periaj dentar, fluorizari) pentru
peste 600 de copii din 11 sate din zone rurale sarace din judetul Iasi (Lungani, Sinesti, Voinesti, Dagata, Fantanele, Tutora, Mironeasa, Liteni) si Mures (Gogan, Daia, Cund), copii de la Institutul Oncologic Bucuresti. 
Resurse: 6 medici dentisti voluntari, masina pt deplasarea medicilor (Autonom), consumabile donate si cumparate.
 
Beneficiari:

Beneficiari directi:
Beneficiari directi: 600 de copii (5-18 ani) din 11 sate din zone rurale sarace din judetul Iasi (Lungani, Sinesti, Voinesti, Dagata, Fantanele, Tutora, Mironeasa, Liteni) si Mures (Gogan, Daia, Cund) si copii de la Institutul Oncologic Bucuresti. Beneficiari indirecti: parintii copiilor, prin degrevarea de costuri cu tratamentul copiilor, costuri pe care oricum nu si le-ar fi permis.
 
Beneficiari indirecti:
Beneficiari indirecti: parintii copiilor, cel putin 600
 
Implicarea beneficiarilor: 
Beneficiarii indirecti au contribuit la proiect prin completarea unui chestionar de igiena orala si acces la servicii de medicina dentara, informatii pe care asociatia le va folosi pentru a crea o harta a accesului la servicii de medicina dentara in zona rurala.
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
Beneficiari: 600 de copii (5-18 ani) din 11 sate din zone rurale sarace din judetul Iasi (Lungani, Sinesti, Voinesti, Dagata, Fantanele, Tutora, Mironeasa, Liteni) si Mures (Gogan, Daia, Cund) si copii de la Institutul Oncologic Bucuresti.
 
Schimbari si efecte generate 
La nivel micro: copiii au fost pentru prima data vazuti de un medic dentist si au aflat cum se face un periaj corect. Toti copiii au primit pasta si periuta de dinti, unii nemaivand vreuna din cele doua pana acum. 
La nivel macro: Existenta unui draft de norme/cadru legislativ pentru functionarea cabinetelor mobile de medicina. 
 
Resursele umane implicate:
Din partea asociatiei: 2 persoane si cel putin 1 voluntar. 
O echipa de 6 medici dentisti voluntari care prin rotatie ne insotesc in in sate (o vizita minim 3 zile). Unul dintre medici participa in permanent la toate vizitele efectuate la Institutul Oncologic Bucuresti.
Companiile care ofera servicii in-kind, prin angajatii care ne furnizeaza aceste servicii pro-bono (ex. Apa Vital Iasi: acces la canalizare pentru deversare ape reziduale; Mondeco si CVD Collect: ridicare deseuri intepatoare; EQ Serv: igienizare rezervor apa curenta si reziduala).
 
Implicarea voluntarilor:
O echipa de 6 medici dentisti voluntari ne insoteste prin rotatie in sate (o vizita dureaza minim 3 zile). Unul dintre medici participa permanent in toate vizitele efectuate la Institutul Oncologic Bucuresti. 
 
Am creat un formular online unde medicii voluntari se pot inscrie. Initial, am inceput cu o echipa de 2 medici voluntari care au atras la randul lor alti medici in echipa noastra. Dupa reportajul difuzat la ProTV in luna decembrie, medici din alte orase (Timisoara, Cluj, Oradea) s-au inscris pentru a fi voluntari in acest program. 
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Asociatia: responsabila pentru crearea cabinetului stomatologic mobil si asigurarea functionarii lui; responsabila pentru determinarea MS sa creeze normele metodologice de aplicare a legii pentru functionarea cabinetelor medicale mobile. 
 
Sponsorizari: cash si in-kind
- UniCredit Leasing (donatie masina) (valoare: 63000 lei);
- Fundatia Vodafone: sprijin financiar pentru crearea cabinetului stomatologic mobil – partener principal (valoare:170000 lei);
- Autonom (asigurare masina pentru deplasarile medicilor);
- Echipamente: Dentotal (scaun stomatologic), autoclav (Red);
- Oral B: paste si periute pentru fiecare copil din proiect;
- GlobalWorth, UniCredit Bank, Tremend: cash pentru deplasarile Zana Merciluta; 
- Servicii: Mondeco si CVD Colect (deseuri intepatoare), Apa Vital Iasi (Acces sistem canalizare), Evo GPS (sistem localizare), Hello Menthol (identitate grafica);
- Consumabile stomatologice: Dentotal, Denstore;
- Persoane fizice care si-au donat zile de nastere, au organizat evenimente in companii, alergatori – fundraiseri in competitii sportive, trupa byron – concert caritabil;
- Institutionali: Institutul Oncologic Bucuresti, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, primariile comunelor unde ne-am deplasat;
Alti parteneri, medicii voluntari: responsabili pentru asigurarea profilaxiei;
In ceea ce priveste ordinul de ministru: ProTV (jurnalist Alex Dima), comunitate declick, secretar de stat Rodica Nassar.
 
Buget: 299 000 Lei
 
Contributiile in natura:
- UniCredit Leasing (donatie masina) (valoare: 63000 lei);
- Autonom (asigurare masina pentru deplasarile medicilor);
- Echipamente: Dentotal (scaun stomatologic – 20000 ron), autoclav (Red – 25000 ron); 
- Oral B: paste si periute pentru fiecare copil din proiect;
- Servicii: Mondeco si CVD Colect (deseuri intepatoare), Apa Vital Iasi (Acces sistem canalizare), Evo GPS (sistem localizare), Hello Menthol (identitate grafica);
- Consumabile stomatologice: Dentotal, Denstore;
 

Evaluare

Obstacole majore intampinate:
Unul din obstacolele din proiect, a fost lipsa legislatiei pentru functionarea cabinetelor medicale mobile. Dupa ce am creat primul cabinet mobil de medicina dentara, ne-am adresat pentru autorizare Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, care nu a stiut cum sa faca aceasta autorizare si ne-a descurajat eforturile si initiativa de a ne autoriza. 

Toate drumurile intre Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publica si intalnirile fara raspuns, ne-au ambitionat si mai tare in demersul de a afla ce trebuie sa facem pentru a ne autoriza: o lege pt functionarea cabinetelor medicale mobile.

Munca pe teren: acordare de consultatii si profilaxie si culegerea de date din teren ne-a ajutat sa ne documentam cazul si imrepuna cu reportajul de la ProTV si petitia lansata, au dus la un set de norme de aplicare pt cabinetele medicale mobile.
 
Lectii invatate:
Am invatat ce presupune sa faci un cabinet medical mobil, o lege in Romania, cum te poate sprijini o comunitate de oameni pe care nu ii cunosti, dar stiu sa lupte pentru drepturi, cum televiziunea te poate duce mai aproape de sufletul si mintea oamenilor. 

Urmeaza sa cream un alt doilea cabinet mobil de medicina dentara si de data aceasta stim cum sa il facem si mai bine si la fel de repede. 
Astfel, lectiile invatate cu primul, ne vor ajuta sa multiplicam eficient si mai rapid proiectul si deci si numarul beneficiarilor directi si indirecti.
 
Calitatile proiectului:
Initiator si promotor de legi: Acest proiect a deschis calea, din punct de vedere legislativ functionarii legale a tuturor cabinetelor medicale mobile si a adus mai aproape de autoritati o solutie de medicina pentru 47% din populatia Romaniei care locuieste la sat. De asemenea, a demostrat ca o organizatie poate determina autoritatile (MS) sa produca o schimbare, in acest caz legislativa cu efecte multiple in viitor pentru comunitatile rurale.
 
Inovativ si original: care combina medicina si mobilitatea pentru a veni in beneficiul comunitatilor rurale care nu beneficiaza de un drept fundamental garantat prin Constitutie, dreptul la sanatate. 
 
Activeaza comunitati: Incurajeaza voluntariatul printre medicii dentisti si creeaza o comunitate a celor care isi doneaza timpul si abilitatile in sprijinul celor fara posibilitati; prin petitia creata, proiectul a unit peste 5000 de oameni care nu se cunosc sa sustina o cauza care va sprijini cealalta jumatate a populatiei. 
 
Comunicare

Planul de comunicare:
-Cabinetul stomatologic mobil este unul dintre instrumentele de comunicare prin colantarea lui.
- comunicat de presa
- diverse evenimente caritabile unde am prezentat proiectul (aniversari caritabile, competitii sportive – cabinetul a fost parcat in piata Constitutiei pe durata maratonului ABRC din luna octombrie), concert caritabil byron pentru proiect

Website proiect: www.zanamerciluta.ro
 
***
Despre organizator
Asociatia Merci Charity Boutique este o asociatie non-profit, infiintata in 2012, care deruleaza proiecte pentru copii, cazuri umanitare in doua arii critice pentru dezvoltarea lor: sanatate si educatie.